Protest al unui medic voluntar din Galaţi

Versiune tiparSend by emailPDF version

Iulian, un medic voluntar din Galaţi, a postat, pe propriul blog, un protest la adresa situaţiei din Sănătate, după decizia ICCJ privind plăţile informale pentru doctori. Postarea cu titlul „Plicul mânjit al pacientului” a devenit virală pe reţelele de socializare, stârnind comentarii de susţinere, dar şi proteste vehemente ale celor care se consideră jigniţi de apelativele „cercopiteci”, „bizoni”, sau de expresia adresată unui ipotetic pacient: „mă-ta nu era calificată să fie mă-ta”. Iată textul postat pe blogul iulianmd.wordpress.com, aşa cum a fost preluat de DC News.

Titlul face parte dintr-un discurs al unui profesor universitar doctor. Imediat după expresia „plicul mânjit al pacientului”, profesorul a făcut o pauză de câteva secunde, după care şi-a continuat discursul. Nu ştiu câţi au realizat, că pauza aia a fost făcută ca ei să realizeze ce a vrut sa spună prin „mânjit”. Probabil foarte puţini. Şi probabil şi mai puţini au realizat ce înseamnă „mânjit”, în contextul ăla. Până una alta, substratul discursului era despre cum, inevitabil, cu toţii vom ajunge, mai devreme sau mai târziu, la acest „plic mânjit”.

Cu ce e mânjit plicul

Să ne lămurim exact cu ce e „mânjit” plicul… E mânjit cu eforturi. Eforturile ăluia de a pus ceva în plic. Că probabil şi-a rupt de la gură. Probabil a rupt de la gura copiilor. Pentru sănătatea lui sau a cuiva apropiat. E mânjit cu efortul medicului de a rezolva cazul medical cât mai rapid, eficient şi civilizat cu putinţă, într-un sistem care luptă împotriva obiectivului ăsta. E mânjit cu umilinţa pacientului. Că dacă n-ar fi ceva stigmatizant, nu ar face-o pe ascuns. E mânjit cu umilinţa medicului. Că trebuie să accepte aşa ceva, pentru că toate cărţile, instrumentele medicale personale şi hainele îl costă bani. Şi dacă reuşeşte cumva medicul să spele umilinţa cu ideea că tot în serviciul pacientului o face, vine o umilinţă şi mai apăsătoare. Umilinţa că s-ar putea ca săptămâna viitoare, ăla micu să n-aibă bani de pachet sau de transport. Sau că luna care vine, s-ar putea să crească un pic şi să aibă nevoie de haine noi. Mai e mânjit cu o conştientizare apăsătoare, a ambelor părţi, că în ţara asta de căcat, nu se poate altfel. Că nimeni nu are destul şi e de porc să munceşti aproape moca.

Demonstrezi că mă-ta nu era calificată să fie mă-ta

Să mai lămurim un aspect, pentru ăştia anti-plic şi anti-medici: fără plic, băi ingraţilor, până la ora asta ajungeaţi să fiţi trataţi de medici veterinari. Dacă tu, băi jeg al societăţii, care ai făcut tu 10, cel mult 12 clase, nu ai fi dispus să munceşti pentru 1.000-1.500 RON pe lună, pentru că nu te-ai „descurca”, cum crezi că unul care a făcut 12 clase, 6 ani de facultate, 5 de rezidenţiat şi care nu se va opri din învăţat decât când o mierleşte. Cum crezi că unul ca ăsta, se împacă cu gândul că e răsplătit mai prost decât Vasi’, de la butoane, din port? Că pe acolo se învârt salariile medicilor.

Ustură a dracului de tare să vezi câte un mucofan din ăsta, care umflă procentul şomajului sau a ajutorului social, care vine şi o arde nonşalant, spunând chestii de genu’: „Da’ ce, frate? Te-am pus eu? Te-a obligat cineva să te faci medic? Ai depus un jurământ? Fă-ţi, frate, treaba, cum mi-o fac şi eu!”. Şi e simplu să dai din clanţă de pe tuşă, când statul îţi dă ţie, pentru frecat brebenelul la rece toată ziua, jumătate din cât îi dă unui medic care-şi rupe şi fizicul, şi psihicul. Şi mai pui că şi le rupe pentru curul tău nesimţit. Ca să poţi să te întorci a doua oară. Să demonstrezi, încă o dată, că mă-ta nu era calificată să fie mă-ta.

Stimaţi intelectuali şi sămânţari: aveţi idee cât costă să fii medic?

Întrebare, atât pentru domnii de la ICCJ (plătiţi cu 10.000 – 15.000 RON pe lună), cât şi pentru sămânţarii care au impresia că medicii şi-o merită: Stimabili intelectuali, aveţi idee cât costă să fii medic? Oriunde în lume, nu doar aici în România. Nu aveţi! Presupuneţi, şi e o presupunere eronată. Motiv pentru care vă clarific eu, înşirându-vă anumite cheltuieli din viaţa de medic:

1. Uniformă medicală, circa 100 RON, că doar n-ai vrea să vină medicul îmbrăcat în haine vechi, împuţite, să te consulte, nu? Ţi-ar fi scârbă…

2.  Saboţi medicali, circa 100 RON, că nu e voie să intri cu încălţămintea de stradă pe oriunde prin spital, că bagi microbi…

3.  Stetoscop, 100 RON dacă ai ureche bună, până la 2.000 RON dacă vrei să auzi bine, clar şi extrem de eficient ce are ăla pe care îl pui…

4.  Tratate medicale, pfoai… Aici variem de la 300-400 RON, până la sume pe care voi nici nu le concepeţi. M-a pus soţia la un moment dat să îi caut un tratat. L-am găsit. Nu la noi în ţară, la noi nu există. 400 lire sterline. Adicătelea peste 2.400 RON.

5.  Cursuri de instruire şi perfecţionare medicală, pentru că totul evoluează. Boli, tehnici medicale, medicamente, tratamente etc. Toate se schimba foarte rapid. Cât costă? Depinde de ce înveţi, pleacă de la 150 RON şi poţi ajunge la câteva mii de lei… Şi ai nevoie de ele, ca să-ţi tratezi pacienţii mai eficient, mai rapid, mai favorabil pentru ei.

6. Congrese medicale. Din aceleaşi motive de mai sus, la care adăugăm schimburile de cunoştinţe şi discuţiile care vin cu evenimentele de genul ăsta. Cât mai costă şi astea? Păi sunt congrese la care e 100 RON participarea… Şi apoi sunt congrese la care taxa ajunge la 500 Euro. Adăugam transportul. Poţi ajunge să te coste transportul cât jumătate din salariu, cu trenul!

7.  Chiria apartamentului, care variază şi ea. Să zicem o medie de 900 RON, pe lună.

8.  Întreţinere, cam 150-200 RON, la două persoane.

9.  Utilităţi (electricitate, televiziune, internet, telefonie), cam 150-250 RON.

10.  Mai are rost sa mai continui?

Altă întrebare: Ştiaţi că pentru menţinerea dreptului de liberă practică, medicul e obligat să meargă la congrese, să urmeze cursuri, să se aboneze la jurnale medicale etc.? Nu aveaţi. Deci cheltuielile de mai sus nu sunt „opţionale”. Sunt obligatorii.

Ce zici tu, bizonule, că nimeni nu m-a obligat să fiu medic?

Domnii şi doamnele de la ICCJ sigur nu vor ajunge să citească articolul ăsta, dar sunt convins, în schimb, că mulţi brebenei blegi şi anti-sănătate îşi vor face drum pe pagina asta. Ca atare, să ne legăm de alte câteva aspecte…

Aspectul #1 – Medicul ca funcţionar public (conform deciziei ICCJ nr. 26/2014)

Băi opăriţilor, care spuneţi voi că nu a obligat nimeni medicul să devină medic. Ce spuneţi voi dacă, brusc, medicul se hotărăşte să se comporte ca un funcţionar public? Ce zici tu, bizon de apă dulce, dacă la ora 13:00, eşti pus pe masa de operaţie şi deschis pentru o procedură ce în mod normal durează 45 de minute, iar programul medicului e până la ora 14:00? Zici bine, eşti fericit. Dar dacă apare o complicaţie şi la ora 14:00 tu încă eşti deschis? Ce zici dacă la ora 14:00, chirurgul pune bisturiul jos şi pleacă, pentru că i s-a încheiat programul? Că doar până la ora aia e plătit. Şi la fel să facă şi ultima ta speranţă de supravieţuire, anestezistul. Sigur nu ai o părere prea bună despre o situaţie ca asta. Dar vezi tu, deşi medicii puteau să facă asta de acum multă vreme, n-au făcut-o niciodată. Pentru că au depus un jurământ. Au depus un jurământ ca să te facă bine, orice-ar fi. Iar tu, dihor epileptic, când nu îţi convine ceva, le spui că ar trebui să le ţină de foame jurământul ăla.

Aspectul #2 – Retezarea unui drept al pacientului (conform deciziei ICCJ nr. 19/2015)

În momentul în care ICCJ a decis că medicul va face 10 ani de pârnaie pentru plic, ICCJ s-a pişat pe drepturile voastre, băi inteligenţilor. Aveaţi o lege care vă conferea drepturi, ca pacienţi. Aici discutam despre dreptul de a-ţi arăta recunoştinţa faţă de ăla care ţi-a salvat sau prelungit viaţa. Adică, dacă simţeai tu nevoia să-i dai ceva, fie o floare, fie 50 RON, doar din pură recunoştinţă, după ce ai fost tratat, exista un drept care îţi oferea posibilitatea asta. Iar ICCJ ţi l-a luat, prostule, care eşti tu prost. Şi acum aplauzi, şi te dai cu curu’ de pământ că aşa le trebuie medicilor. Dar nu-i nimic, azi un drept, mâine altul… Iar voi, o masă amorfă de „gânditori”, veţi aplauda în continuare.

Ce vor face medicii de acum înainte

Aspectul #3 – Condiţionarea actului medical VS. „Plicul mânjit”

Vedeţi voi, băi cercopitecilor, momentul în care dai plicul, ăla face totul. Că dacă un medic îţi pretindea vreo ceva înaintea tratamentului, se numea condiţionarea actului medical, iar tu dacă îi dădeai, te numeai prost. Că această condiţionare a actului medical e privită foarte prost, chiar de medici. Bineînţeles, orice pădure are uscăciunile ei. Dar condiţionarea actului medical era sancţionată şi până acum. Dacă se depunea sesizare. Că faimosul caz cu urologul din Galaţi s-a întâmplat înaintea deciziei ICCJ, iar subiectul deciziei ICCJ n-avea nici în mână, nici în gară, cu cazul din Galaţi. Plicul în schimb, era o modalitate de a-ţi exprima recunoştinţa vis-a-vis de ăla care te-a făcut om din nou. Şi era strict la alegerea voastră, nu vă obliga nimeni. Că dacă nu dădeai nimic medicului, sigur nu te fugărea pe holuri, sau te aştepta la colţ de stradă să îţi ceară socoteală. Dar voi aveţi un IQ prea mic pentru delimitări din astea fine.

Aspectul #4 – Ce o să facă medicii de acum? Dar voi ce o să faceţi de acum?

Medicii vor pleca peste graniţe. O parte din ei. O altă parte din ei, şi încă una destul de consistentă, vor renunţa complet la sistemul de stat şi vor migra în sistemul privat. Unde vi se va spune de la început „Banu’ jos. 2.000 RON sau nici nu mă ating de tine”. Asta după ce aţi plătit deja 50-100 RON pe consultaţie. Iar voi nu o să aveţi ce comenta. Vi se va tăia chitanţă, deci nimic ilegal la mijloc. Şi nici condiţionare de act medical nu se va putea numi. Mită nici atât. Plic nici nu mai discutăm. Ce o să mai plângeţi voi după plic, când s-o întâmpla asta… Ce dor o să vă fie să puneţi 50-100 RON într-un plic şi să-l daţi când părăsiţi spitalul, doar şi numai dacă simţiţi nevoia să îi daţi. Bineînţeles că va fi o mică parte care va rămâne la sistemul de stat. Medici care în scurt timp vor fi depăşiţi din toate punctele de vedere şi vor obosi din ce în ce mai tare. Calitatea actului medical va scădea. Şi eventual, îşi vor băga şi ei picioarele. Ce veţi face atunci? Ce alte plângeri cretine veţi mai avea în momentul ăla?

Nu vă lua nimeni banii de plăcere, inteligenţilor. Nu vă obliga să îi daţi şi dacă vi-i lua, vi-i lua de nevoie. Că şi medicul mănâncă, se pişă şi se cacă, exact ca şi voi. Şi el are nevoie de un moment de relaxare. Şi el are nevoie de chestii mărunte în viaţa lui. De comodităţi, de comfort, de o viaţă civilizată. Că altfel nu ar fi în stare să vă mai trateze. Dar, o să realizaţi, în curând, toate chestiile astea, pe pielea voastră. Problema e că pentru voi o să fie prea târziu. O să vă aduceţi aminte, că de medici e nevoie peste tot în lume. Şi dacă aici medicii nu sunt vruţi, sigur vor fi „adoptaţi”, prin alte ţări.

În încheiere, nişte întrebări care oricum vor rămâne fără răspuns:

1. Conform căror criterii din legea statutului de functionar public, pot fi medicii consideraţi funcţionari publici?

2. Cum poate fi plicul considerat mită, dacă donaţia este făcută după ce funcţia/serviciul a fost îndeplinit, încheiat, cu succes?

3. După care legi funcţionează ICCJ

Gata, am scos şi asta din sistem. Zi faină tuturor!

(sursa foto: dcnews.ro)

2 Comentarii

cos mis (neverificat)
+1
-17
-1
Cred ca esti handicapat frate! Ai impresia ca esti printre putinii medici de pe fata pamantului,mai idiotule! Cum iti permiti,mai nesimtitule ,sa jignesti atata amar de oameni?!? Sunt de acord cu tine ca salariile sunt destul de mici,imi doresc sa le aveti f mari iar unii chiar le merita,dar tu poti sa ai si 5000 de euro lunar tot ai lua spaga ca asa esti invatat! Lasa lectiile de moralitate si comporta-te demn,daca ai demnitate ca onoarea ti-ai patat-o in toata scrisoarea,cerand spaga pe fata!
Catalin (neverificat)
+1
-1
-1
Acest text dovedeşte încă o dată, dacă mai era nevoie, câţi nenorociţi activează în sistemul medical! Nu l-a pus nici mama sa şi în mod sigur nu i-am cerut nici noi să se facă medic. Am să spun un singur nume: Pesamosca - un medic care a salvat 15.000 de copiii şi dormea într-o cameră din spital. Nesimţitului de autor la textului am să îi spun că este plin sistemul de salvatori cu câte două facultăţi şi studii postuniversitare, care dau probe de aptitudini la fiecare trei luni, teste de cunoştinţe zilnic, lucrează în condiţii inimaginabile pentru aroganţii ca el şi, surpiză!, ne-am oferit voluntari şi ne facem treaba încercând să rămânem anonimi! Dacă am taxa orice apel la 112 şi la minutul de intervenţie, am deveni cei mai bogaţi oameni din România pentru că nimeni nu poate descarcera, salva, interveni la situaţii de urgenţă în locul nostru! Eşti voluntar, atunci încetează să mai iei salariu, nesimţitule! Ai uitat de jurământul pe care l-ai depus? Am plătit înmormântarea tatălui meau ucis de tine, nesimţitule în halat alb! Soţia şi primul copil aproape că mi-au fost ucişi la naştere, nesimţitule în halat alb! Am mers la o clinică privată pentru a-mi însănătoşi copilul, care a trebuit să treacă la vârsta de doi ani printr-o operaţie la ochi, nesimţitule voluntar! La al doilea copil, nesimţitule în halat alb, aproape că mi-ai ucis soţia! Te-ai străduit să îmi ucizi fratele de trei ori, nesimţitule în halat alb! Când am ajuns la urgenţe, în urma unei accidentări profesionale, nesimţitule în halat alb, m-ai lăsat să aştept trei orea la urgenţe, ca să mă trimiţi să aştept două luni la consultaţia din ambulatoriu! Puteam să îmi pierd braţul, nesimţitule, şi am ajuns tot la privat! Eu am plătit ca un bun cetăţean contribuţia timp de 18 ani şi nu este vina mea că te complaci în furt şi delapidare cu ceilalţi din sistem! Eu te vreau la ocnă, pentru ani mulţi! În timp ce eu salvam oameni, fără a cere ceva şi respingând orice fel de "atenţie", căci cred în misiunea şi Jurământul depus, voi îmi ucideaţi sau schilodiţi membrii familiei! Am studii superioare parazitule şi mi-e scârbă de cei ca tine! Eşti încă aici şi insulţi semenii pentru că eşti un incompetent, altfel ai fi de mult plătit la un spital privat de aici sau de aiurea! Apropo, tu, nesimţitule care te crezi Dumnezeu, eşti mai jos decât pardoseala pe care calcă un medic dintr-un spital occidental! Iar în timp ce tu te dai de ceasul morţii că nu îţi dau "mojicii" destul pentru a-ţi lua BMW, eu îmi pun nu doar integritatea corporală în pericol, VOLUNTAR, ci viaţa, şi îi mulţumesc mereu Domnului pentru că mi-a mai dat o zi în care să îmi pun viaţa în slujba vieţii! Prezintă scuze nesimţitule sămânţarilor care ţi-au plătit facultatea! Trebuia să te faci politician, căci ai fi trăit pe picior mare, printre semenii tăi din cocina de-i spune Parlament!

Lasă un comentariu