Galați: U(i)TI belea - cine ne face "unda verde", chemată la DNA

Versiune tiparSend by emailPDF version

Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, ce efectuează activități în domeniul IT, a fost adus joi seară, cu mandat, în fața procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru audieri într-un dosar de corupție, având calitatea de suspect. Se pare că patronul UTI este anchetat în același dosar cu Gheorghe Nichita, edilul suspendat al Iașiului. Potrivit unor surse, dosarul ar privi modul în care UTI ar fi obținut un contract de management integrat al circulației din Iași, contract din bani publici, pentru care patronul UTI ar fi dat 10% mită primarului suspendat al Iașiului. Biroul de presă al UTI precizează: "Domnului Tiberiu Urdăreanu i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în legătură cu presupuse acte de corupție. Societatea UTI Grup a pus la dispoziția organelor de cercetare toate documentele solicitate și va colabora în continuare, în mod prompt și transparent, cu autoritățile, în vederea stabilirii adevărului, furnizând orice informație este solicitată de organele de anchetă. Ne limităm în a nu comenta, în acest moment, informațiile care circulă în media. Facem precizarea că, în conformitate cu prevederile Codului de procedură penală, punerea în mișcare a acțiunii penale nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție".

UTI este una din cele mai puternice firme de telecomunicații din România, care a derulat sau derulează lucrări  de implementare a managementului traficului cu mai multe primării din ţară, printre care şi Galaţiul. Printre contractele răsunătoare cu statul, pe care le-a avut UTI de-a lungul timpului, sunt: construcția site-ului de licitații publice SEAP, modernizarea sistemului automat de taxare (7 milioane lei) a RATB, dosarul electronic al pacientului (contract de 20 de milioane de euro cu CNAS), un contract pentru service, mentenanță, reparații si modernizări ale instalațiilor și echipamentelor pentru managementul traficului rutier în Municipiul București (în valoare de aproximativ 15 milioane de EURO), construcţia unui terminal al aeroportului internaţional Iaşi etc.

UTI lucrează la implementarea sistemului "undă verde" şi la Galaţi

Nu în ultimul rând, UTI este firma care desfășoară, în această perioadă, în Galați, lucrări pentru implementarea sistemului de management integrat al traficului (unda verde), pentru care se sparg asfaltul și străzile la fiecare intersecție. Proiectul, în valoare de 17 milioane de lei (majoritatea fonduri europene), ar fi putut fi început încă din primăvară, însă din cauza anulării primei licitații (din motive neexplicate), programată în ianuarie, adjudecarea lucrării s-a făcut abia la finele lui august. Cum, însă, europenii nu se joacă, iar dacă nu ai cheltuit fondurile până la termenul de finalizare, beneficiarul le pierde, fiind obligat apoi să continue investiţia din propriul buzunar (dacă o mai vrea terminată), Galațiul s-a transformat în ultima lună, într-un imens șantier în care se lucrează la foc automat. "Primăria municipiului Galați implementează proiectul ”Sisteme inteligente pentru managementul traficului, în vederea creșterii fluenței și  siguranței circulației și a prevenirii criminalității”, proiect în valoare de 17,1 milioane de lei (TVA inclus), din care 2% este contribuția municipiului Galați, iar 98% sunt fonduri nerambursabile. Licitația pentru lucrările de implementare a sistemului a fost demarată în ianuarie 2015, prima procedură fiind anulată, la solicitarea Ministerului Finanțelor, din motive procedurale. A fost inițiată o nouă licitație în luna martie 2015, cu termen limită de depunere a ofertelor data de 5 mai 2015. În termen s-au depus două oferte. În urma analizei acestora, a fost desemnată câștigătoare Asocierea UTI GRUP SA (LIDER) & SWARCO TRAFFIC ROMÂNIA SRL & MOBILIS SRL, care a avut oferta financiară cea mai avantajoasă și termenul de execuție cel mai scurt (7 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor). Raportul de încheiere a licitației a fost avizat de Ministerul Finanțelor pe data de 23 iulie 2015, iar până pe 4 august a fost termen de depunere a eventualelor contestații, conform legii. Nu s-au înregistrat contestații, astfel că, pe data de 10 august 2015, s-a încheiat contractul cu asocierea de firme câștigătoare a licitației. După obținerea autorizațiilor și avizelor legale, pe data de 28 august 2015 a fost emis ordinul de începere a lucrărilor", a arătat Biroul de Presă al Primăriei Galați.

Pe SEAP, site-ul creat de UTI, nu scrie că firma va lucra cu alţi parteneri, totuşi...

Pe SEAP (site construit de UTI) nu apare numele asocierii de firme care au câștigat dreptul de a efectua lucrarea la Galați. Astfel, pe site-ul licitatie-publica.ro, site care preia licitatiile de pe e-licitatie.ro, la anunțul de atribuire a contractului nr 86534, atribuire făcută în 10.08.2015, se face referire la o unică firmă, UTI Grup SA, iar lucrarea, conform anunțului, nu poate fi subînchiriată. Iată cum explică Biroul de Presă al Primăriei Galați această situație: "Conform legii achizițiilor publice, în cazul depunerii unei oferte comune (asociere), se încheie între firmele care se asociază un ”Contract de asociere”, în care se desemnează una din părţi, în calitate de LIDER al asociației, pentru întocmirea ofertei comune, semnarea şi depunerea acesteia, în numele şi pentru asocierea constituită prin respectivul acord. De asemenea, prin contractul de asociere se împuterniceşte cel care are calitatea de lider al asociației, pentru semnarea contractului de achiziţie publică în numele şi pentru asocierea constituită prin respectivul acord, în cazul desemnării asocierii ca fiind câştigătoare a procedurii de achiziţie. De aceea, în SEAP, se înscrie la procedură doar LIDERUL şi nu apar toți asociații. Prin ”Declaraţia de participare”, care se postează în SEAP, în termen de la 5 zile de la data depunerii ofertelor, sunt prezentaţi toţi ofertanţii la procedură, menţionându-se calitatea în care participă la procedură (în nume propiu/asociat/ subcontractant/terţ susţinător, după caz). Operatorul economic nominalizat lider al asociaţiei, trebuie confirmat prin depunerea scrisorilor de împuternicire, semnate de persoanele cu drept de semnătură din partea tuturor asociaţilor individuali. În acordul de asociere se menţionează faptul că toţi asociaţii îşi asumă răspunderea solidară pentru execuţia contractului, că liderul asociaţiei este împuternicit să se oblige şi să primească instrucţiuni de la şi în numele tuturor asociaţilor, individual şi colectiv, şi că liderul asociaţiei este responsabil pentru execuţia contractului, inclusiv plăţile. În acordul de asociere se precizează concret partea/părţile din contract pe care le va executa fiecare asociat în parte".

Lasă un comentariu