Galați: Trafic naval reluat pe o porțiune a Dunării Fluviale

Versiune tiparSend by emailPDF version

Cât privește circulația pe Dunărea Fluvială, singurul segment pe care nu se circulă, din cauza gheții, pe Dunărea Fluvială este cel cuprins între kilometrul 300 şi km 390 pe sectorul Cernavodă - aval Olteniţa, după ce Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați a emis, astăzi, un nou aviz către navigatori, anunțând redeschiderea circulației navale pe sectorul Dunării Fluviale, la Oltenița, de la Km 430 la &Km 390.

Potrivit directorului AFDJ, Dorian Dumitru, redeschiderea circulației pe acest segment a fost motivată de “solicitarea Oficiului Căpităniei Oltenița care ne spunea că la Oltenița sunt foarte multe nave și convoaie și dacă vin sloiuri de gheață, există riscuri ca navele să fie deplasate după poziție. Pentru evitarea de coliziune între nave, am decis să extindem deschiderea navigației până la km 390, și pentru că în zonă curg mai puține sloiuri și nu există pericol pentru nave. Totodată, acolo există și 5 zone în care pot ancora și pot sta navele la adăpost. Din datele noastre, între km 307 Silistra și km 430 Oltenița sunt 40 de nave, unele cu unități nepropulsate, dar la Oltenița sunt 20 de nave. Ei bine, datorită faptului că debitul Dunării va crește până la 7.200 mc/s, apoi va scădea la 5.600 mc/s, față de 5.300 mc/s, care este debitul multianual, această creștere-descreștere va duce la ruperea gheții de la mal, din ostroave, iar aceste bucăți de gheață curg spre aval. Venind această gheață, dacă e aglomerare de nave în zona Oltenița, poate crea neplăceri, dar așa, nu se vor crea pagube la nave”.

Potrivit directorului AFDJ Galați, deja astăzi Dunărea avea, aval de Porțile de Fier 2, un debit de 7.000 de mc pe secundă, iar debitul va mai crește și mâine, după care va intra în scădere. Totuși, până acum, nu s-au înregistrat incidente de navigație pe șenalul navigabil, a mai informat şeful AFDJ Galați. "Lucrăm la spargerea sloiurilor de pe Canalul Sulina, acționăm cu Gheorghieni și Galați 3, iar mâine va pleca și Perseus din Galați, către Tulcea", a mai spus Dorian Dumitru.

Lasă un comentariu