GALAȚI: Tradiţii nerespectate la Festivalul de Datini şi Obiceiuri – nici alai pe străzi, nici colindători din Republica Moldova!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Duminică, 21 decembrie, are loc la Gaaţi cea de-a XXIII-a ediţie a Festivalului de Datini şi Obiceiuri “Tudor Pamfile”. La eveniment participă 15 grupuri de colindători din Galaţi şi judeţele învecinate – Vrancea (Nereju), Vaslui (Soleşti şi Muntenii de Sus), Brăila (Gropeni), Tulcea (Luncaviţa) şi Bacău (Balcani). Din păcate, spre deosebire de anii trecuţi, din alaiul de Crăciun nu mai fac parte şi grupurile de colindători din Republica Moldova, cei care, prin prezenţă, costume şi colinde, transmiteau un mesaj puternic de coeziune între românii aflaţi de o parte şi de alta a Prutului.

Organizatorii evenimentului – Consiliul Judeţean Galaţi şi Centrul Cultural Dunărea de Jos – nu au mai prevăzut, în programul festivalului, nici tradiţionalul alai al colindătorilor care, anii trecuţi, parcurgeau strada Domnească, pocnind din bice şi colindând – un adevărat punct de atracţie pentru gălăţeni şi momentul care anunţa, în Galaţi, începerea, cu adevărat, a sărbătorilor de iarnă.

De această dată, programul festivalului are doar următoarele repere orare: în intervalul orar 9.00-12.00, colindătorii vor participa la Sfânta Liturghie de la catedrala Arhiepiscopală, după care, de la ora 12.00 la ora 13.30, în faţa Catedralei Arhiepiscopale va avea loc prezentarea formaţiilor de colindători. De la ora 14.00 la ora 16.00, colindătorii vor susţine un program de colinde, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi, acolo unde este amenajat, de o firmă privată, şi un patinoar artificial şi unde Primăria a înălţat un brad de Crăciun.  

Lasă un comentariu