Galați: Sfaturi de la pompieri pentru Sărbători fără incidente

Versiune tiparSend by emailPDF version

Sărbătorile de Iarnă se apropie, iar cetăţenii desfăşoară în gospodării o serie de activităţi pentru pregătirea preparatelor din carne, sacrificarea animalelor, afumarea preparatelor din carne etc. Anii trecuţi, mai mulţi gălăţeni au avut de suferit fie de pe urma unor incendii provocate din neglijenţă, fie din cauza unor accidentări (plăgi tăiate, arsuri). Pentru prevenirea unor astfel de situaţii, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “General Eremia Grigorescu” al judeţului Galați vă recomandă să urmați câteva sfaturi simple.

„Pentru a se evita accidentările (plăgi tăiate, arsuri) se recomandă ca aceste activităţi să nu fie desfăşurate de către persoane în stare de ebrietate. Sărbătorile de Iarnă înseamnă şi momente magice care reunesc familiile în jurul unui simbol, bradul de Crăciun. Pentru ca sfârşitul de an să fie unul fericit, vă rugăm să daţi dovadă de responsabilitate, înţelegere şi foarte mare atenţie. Vacanţa şi Sărbătorile de Iarnă trebuie să fie prilej de bucurie, iar amintirea acestor clipe să nu fie umbrită de tragedii, motiv pentru care pompierii vă reamintesc: nu folosiţi pentru decorarea bradului de Crăciun lumânări, artificii, instalaţii de lumini cu improvizaţii sau alte obiecte care ar putea genera incendii; nu amplasaţi brazii de Crăciun lângă sursele de căldură (sobe, reşouri, maşini de gătit etc), perdele, draperii, pereţi acoperiţi cu tapet sau ţesături; nu lăsaţi închişi în casă minorii, nici măcar pentru câteva minute. Un singur minut în care aceştia nu sunt supravegheaţi poate fi fatal; eliminaţi din jocul lor artificiile și petardele sau pocnitorile (interzise, de altfel!); nu aprindeţi artificii sau lumânări în bradul de Crăciun (sau în apropierea acestuia). Indiferent dacă este natural sau artificial, acesta se poate aprinde rapid, conducând la incendierea locuinţei. De asemenea deconectaţi instalaţiile ornamentale şi toate aparatele care nu necesită alimentare electrică continuă de la surse de alimentare, atunci când părăsiți locuința pentru un timp mai îndelungat. Nu solicitaţi excesiv instalaţia electrică prin utilizarea simultană a mai multor consumatori electrici care pot depăşi puterea instalației electrice a locuinţei dumneavoastră, supravegheaţi cu atenţie colindătorii pentru că o ţigară aruncată la întâmplare de aceştia, poate provoca adevărate tragedii”, a precizat mr. Eugen Chiriță, ISU Galați.

Organizatorilor de evenimente, pompierii le  reamintesc faptul că în conformitate cu O.M.A.I Nr. 163 din 28 februarie 2007 pentru aprobarea Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, ART. 105 Folosirea flăcării: lumânări, făclii, torţe şi altele asemenea pe timpul spectacolelor de teatru, operă, operetă, a festivităţilor desfăşurate în restaurante sau pentru ambianţă ori divertisment în restaurante, baruri, cluburi, discoteci etc., este interzisă folosirea unor suporturi incombustibile. De asemenea, șefii unităţilor în care se organizează Revelionul sau diferite alte evenimente cu public numeros, trebuie să asigure respectarea limitei de capacitate a sălilor, verificarea şi remedierea tuturor deficienţelor la echipamentele pe care le utilizează, instruirea personalului angajat, atenţionarea participanţilor, menţinerea liberă a căilor de evacuare, precum şi asigurarea funcţionării mijloacelor de stingere. Organizarea „focurilor de artificii” se realizează numai cu respectarea prevederilor legale, referitoare la obţinerea acordurilor şi autorizaţiilor necesare, respectarea distanţelor de siguranţă, asigurarea măsurilor de supraveghere şi intervenţie. ( Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cu modificările şi completările ulterioare). Pompierii militari vor fi la datorie, cu efective suplimentate la cumpăna dintre ani, pentru a interveni în orice situaţie de urgenţă care ar pune în pericol viaţa şi proprietatea cetăţenilor. La final, pompierii militari urează tuturor gălăţenilor Sărbători fericite şi un An nou cu multe realizări!

Lasă un comentariu