Galați: Protest anemic la poarta combinatului

Versiune tiparSend by emailPDF version

Circa 50 de siderurgiști au participat, astăzi, la un protest organizat la principala poartă de acces în combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați, de către sindicatul Național Solidaritatea (sindicat nereprezentativ de pe platforma combinatului). Protestul a fost îndreptat împotriva administrației combinatului ArcelorMittal, dar și sindicatului reprezentativ, Sindicatul Siderurgistul AMG, care a semnat noul CCM pe care Sindicatul național Solidaritatea îl consideră total dezavantajos pentru angajații din combinat. După cum am mai informat, noul CCM semnat de administrația combinatului cu sindicatul reprezentativ din combinat are valabilitate doi ani și prevede o majorare salarială, în acest an, de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi personal TESA cu studii medii, şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime (25%), în salariul de bază. CCM mai prevede ca în 2017, să se acorde, în iunie, un bonus de 240 de lei brut și acordarea unui al doilea bonus, în valoare de 200 de lei, doar dacă rezultatele companiei se vor ameliora. Totodată, CCM prevede promovarea, în 2017, a 15% din angajați.

Deși protestul a fost programat să se desfășoare în perioada schimbului de tură, când din combinat ies siderurgiștii, la manifestație au venit foarte puțini siderurgiști care ieșiseră din tură, majoritatea preferând să privească protestatarii în timp ce așteptau autobuzele-convenție care să îi ducă acasă. "Le este frică să vină, sau le este lene, nu știu ce este cu ei! Sigur că toți muncitorii sunt nemulțumiți, nu vă dați seama ce înseamnă o creștere salarială de 50 de lei brut?, dar lumea se teme, oamenii au rate la bănci, au copii de întreținut și se tem să nu fie dați afară că vin la protest", a spus unul din protestatari. "Suntem săraci. Am 1.200 de lei salariu, după ce am muncit amar de vreme în combinat. Mi-e și rușine, nevastă-mea câștigă mai mult decât mine, pe când, pe vremuri, dacă erai angajat la combinat erai boier, aveai cel mai mare salariu din oraș... Păi se compară ce muncă fac eu aici, de înghit fum toată ziua, cu un frizer? Păi câștig cât un frizer!", a spus un alt siderurgist nemulțumit.

După ce au ascultat punctele de vedere ale liderilor de sindicat, exprimate la microfon, cei câțiva siderurgiști au protestat, făcând gălăgie cu câteva vuvuzele, în timp ce în zăpadă, erau amplasate mai multe pancarte pe care scria "Treziți-vă siderurgiști, treziți-vă gălățeni", "Muncitori, șefi din AMG și cetățeni ai Galațiului solidarizați-vă pentru salvarea combinatului" și "Siderurgiști gălățeni, când vă veți trezi va fi prea târziu, veți fi într-o nouă Vale a Jiului".

Vicepreședintele Sindicatului Solidaritatea, Gabriel Vâlciu, și-a exprimat regretul pentru participarea restrânsă la protest și a spus că dacă siderurgiștii ar fi participat în număr semnificativ, ar fi putut determina administrația combinatului să ia în considerare modificarea CCM, printr-o anexă. Totodată, liderul de sindicat a susținut necesitatea modificării actualei legislații, astfel încât la negocierea Contractului Colectiv de Muncă să poată participa toate sindicatele dintr-o unitate și nu doar cel reprezentativ, care are ca membri mai mult de jumătate din numărul total de salariați. În combinatul siderurgic ArcelorMittal Galați lucrează aproximativ 6.200 de persoane și există un sindicat reprezentativ, Sindicatul Solidaritatea AMG și alte 4 sindicate nereprezentative - Sindicatul național Solidaritatea, Sindicatul US Forum, Sindicatul Metarom și Sindicatul Liber.  Sindicatul Solidaritatea susține că ar avea 2. 000 de membri, cifră contestată în instanță de administrația combinatului.

Lasă un comentariu