Galați: Proiecte europene la APDM Galați

Versiune tiparSend by emailPDF version

Potrivit directorului Administraţiei Porturilor Dunării Maritime(APDM) Galaţi, Luigi Marius Ciubrei, instituția are, în prezent, nu mai puțin de 15 cereri de finanţare depuse și aflate în evaluare, pentru implementarea programelor strategice de dezvoltare a porturilor Dunării martim. Șeful APDM a precizat că patru dintre proiecte sunt pentru lucrări de construcţie şi modernizare a porturilor, celelalte fiind programe strategice de dezvoltare, de mediu sau de intervenţii în cazuri de poluare. Cel mai important proiect, în valoare de peste 130 milioane euro, este Platforma multimodală Galaţi şi asigurarea conexiunilor lipsă pentru reţeaua centrală Rhin-Dunăre/Alpi, proiect inclus în Master Planul General al Transporturilor, la care îşi propune dezvoltarea unui terminal tri-modal conectând modurile de transport rutier, feroviar şi pe căi navigabile interioare. Un alt proiect, „Strategii de Dezvoltare a Portului Galaţi”, în valoare de 441.000 euro, va fi finanţat din fonduri europene şi va încerca să identifice cele mai bune modalităţi de modernizarea a infrastructurii, atragerea de investitori şi iniţierea unor noi fluxuri de marfă.

Portul Brăila va beneficia de proiectul ,,Dane specializate-Dezvoltarea capacităţii operaţionale”, prin care se va realiza modernizarea drumurilor tehnice din interior, dar se va încerca şi diversificarea ofertei de transport mărfuri, în condiţiile în care 80% din marfa operată în acest port o reprezintă cerealele.

Şi portul Tulcea va beneficia de o strategie de dezvoltare prin care se va realiza integrarea acestuia în fluxul intermodal de mărfuri şi pasageri.

,,Proiecte strategice vor avea şi porturile mai mici, Mahmudia, specializat în operarea calcarului pentru combinatul ArcelorMittal Galaţi, Măcin, Isaccea şi Chilia, specializate în produse de carieră, dar şi cereale. În toate aceste porturi, s-a constatat o scădere a traficului de mărfuri cu produsele lor tradiţionale, de aceea se vor realiza studii de trafic pentru diversificarea ofertei de transport mărfuri şi a calităţii serviciilor”, a declarat Ciubrei.

În cursul anului 2014, prin porturile APDM au trecut 3.969 de nave, dintre care 527 au fost nave maritime şi 3.442 au fost nave fluviale. Acestea au transportat 7.803.044 tone marfă, în scădere faţă de marfa transportată în anul precedent, 8.032.196 tone marfă.

Lasă un comentariu