Galați: Prefectul Dorin Otrocol despre termoficare: “Nu–mi este foarte clar ce are de gând domnul primar”

Versiune tiparSend by emailPDF version

Într-un oraș normal și european, așa cum se pretinde a fi Noul Galați, oprirea furnizării agentului termic ar fi trebuit să fie subiect prezent zilnic pe agenda tuturor aleșilor locali. În Galați nu se întâmplă acest lucru. Din păcate, lipsa apei calde din casele a circa 60.000 de gălățeni nu a fost discutată nici de consilierii locali – aleși tocmai pentru a reprezenta interesele cetățenilor -, întruniți, săptămâna trecută, în ședință de consiliu, dar nici de primarul Marius Stan, în vreo ședință publică, astfel încât să știe și gălățenii la ce să se aștepte. Asta, în condițiile în care există chiar și o strategie de revigorare a sistemului de termoficare (strategie adoptată de CL și care prevede realizarea a trei centrale termice, investiţii în parteneriat public-privat, centrale pe cogenerare, care să livreze agent termic mult mai ieftin decât cel produs de CET). O strategie care ar putea fi pusă în aplicare prin depunerea unui proiect pe fonduri europene - după modelul Focşaniului, oraş în care Primăria a obţinut o finanţare europeană de 33 de milioane de euro (din care doar 5% a fost cofinanţarea locală), cu care, în doi ani, a construit o centrală termică funcţionabilă şi rentabilă.

Din păcate, la noi, Primăria Galaţi nu doar că nu informează despre motivele pentru care nu aplică strategia de revitalizare a sistemului de termoficare, dar nu ia nicio decizie nici în privința desființării zonelor unitare de încălzire, cartiere întregi în care circa 20.000 de familii sunt condamnate să rămână clienți ai sistemului centralizat de încălzire, chiar dacă agentul termic nu mai este livrat.

Din păcate, toate aceste probleme nu se discută nici măcar la Prefectură, acolo unde, de regulă, se abordează, între diverși factori de răspundere locală, astfel de situații care ar putea genera probleme sociale majore. Prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, spune că a  încercat să organizeze astfel de întâlniri, dar că primarul Marius Stan nu a dat curs invitațiilor, motiv pentru care nici măcar reprezentantul Guvernului în teritoriu nu știe ce are de gând edilul în privința termoficării orașului. Astfel, prefectul Dorin Otrocol spune că, în afară de intenția de a prelua de la Guvern, în administrare locală a Electrocentrale, primarul Marius Stan nu l-a informat cu privire la deciziile viitoare pe care ar putea să le ia în privința termoficării orașului: “La ultima ședință a comitetului județean pentru situații de urgență, primarul Marius Stan a prezentat o informare cu demersurile pe care încearcă să le facă referitor la strategia CL privind preluarea CET. Urmează să continue demersurile la Guvern și dacă Guvernul va fi de acord, acest lucru se va face pe bază de HG, proiect pe care Prefectura sigur că îl va trimite la București... Din câte am înțeles, probabil primarul s-a referit la încredințarea managementului altei societăți, probabil Calorgal, astfel încât sistemul să funcționeze, dar… nu pot spune prea multe, că nu–mi este foarte clar ce are de gând domnul primar. Bineînțeles că-s îngrijorat, pentru că sunt 50.000 de utilizatori fără apă caldă. Dar, repet, nu știu ce are în vedere domnul primar, dacă renunță sau nu la zone unitare, dacă va merge pe sistemul de centrale pe gaz sau pe energie electrică... Eu am convocat o ședință cu dânsul și am avut de gând să mă întâlnesc des cu primarul, dar, din păcate… dumnealui este pe drumuri, la București. Nu mi-a spus până acum «merg pe varianta asta»… când o va discuta cu mine, o voi spune și eu mai departe”.

Gălățenii nu vor avea apă caldă până în octombrie, cazanul – o investiție scumpă și cu efect abia de anul viitor!

Totodată, prefectul județului Galați, Dorin Otrocol, consideră că până în octombrie – dată la care Electrocentrale a anunțat că va relua producția de agent termic pentru Galați -, gălățenii nu vor beneficia de apă caldă menajeră decât dacă aceștia își vor instala boilere sau centrale termice. Cât privește construcția, în interiorul oprașului, a unui cazan de mare capacitate, care să asigure apa caldă menajeră a Galațiului (soluție despre care a vorbit Marius Stan, ca fiind un prim pas din planul strategic de revitalizare a sistemului de termoficare), prefectul consideră că acest lucru presupune o investiţie mare, atât din punct de vedere financiar, cât şi ca timp de realizare. O investiţie care, totuși, nu va avea ca finalitate asigurarea de apă caldă în acest an pentru gălățeni, ci abia din primăvara viitoare: “Din punctul meu de vedere, până în octombrie cetățenii nu vor avea apă caldă, decât dacă fiecare se va ocupa de familia lui (...) Varianta vehiculată de primar, aceea cu construcția unui cazan pentru a asigura apa caldă menajeră, este o soluție care presupune o investiție mare și care, am înțeles că va asigura apa caldă gălățenilor abia în primăvara anului viitor… dacă este o investiție rentabilă sau nu, vă rog să-l întrebați pe domnul primar”.

Situația de urgență în termoficare, o utopie a primarului!

Nici declararea situației de urgență în termoficare – intenție exprimată, în urmă cu două săptămâni, de primar – nu pare să aibă finalitate în viața reală a urbei, consideră prefectul județului Galați, Dorin Otrocol. Potrivit acestuia, declararea situației de urgență în termoficare, conform OG 21 (așa cum a invocat primarul Marius Stan)  este imposibilă, întrucât prevederile legale ale ordonanței respective impun municipalității asigurarea serviciilor de termoficare, ceea ce ar însemna acoperirea, de la bugetul local, a datoriilor populației la întreținere, lucru care este ilegal, mai spune Otrocol: “Cert este că mi-e mi-a fost foarte neclar atunci când domnul primar a vorbit de declararea situației de urgență în termoficare… Dacă folosește prevederile OG 21, lucrurile se complică, pentru că atunci, CL se obligă ca situația să redevină la normal, așa cum era înainte. Ori nu poate acoperi, legal, Consiliul Local, neplata datornicilor, este ilegal””. Cu alte cuvinte, declaraţiile făcute în ultimul timp de Marius Stan pe tema declarării situaţiei de urgenţă în termoficare nu au avut o acoperire reală în legislaţia actuală, dovedindu-se simple vorbe aruncate în vânt, probabil pentru ca gălăţenii să nu-şi piardă speranţa că vor mai primi agent termic şi să nu ia cu asalt municipalitatea cu cereri de debranşare de la sistemul centralizat de încălzire al oraşului.

Lasă un comentariu