Galați: Peste 340 copii din Valea Mărului vor fi consultați stomatologic

Versiune tiparSend by emailPDF version

Un grup de studenți gălățeni din cadrul Facultății de Medicină vor ajunge, în această săptămână, la Valea Mărului, pentru a oferi consultații stomatologice gratuite pentru peste 340 de copii cu diferite vârste, de la 6 la 14 ani. Zilele de consultații au fost stabilite marţi, 25 august şi miercuri, 26 august, când 346 de copii, din cele trei sate componente ale comunei Valea Mărului - Valea Mărului, Mândreşti şi Coasta Văii - vor primi, gratuit, periuţe de dinţi, pastă de dinţi şi vor beneficia de consultanţă stomatologică gratuită, dar şi de sfaturi privind menţinerea unei igiene orale corecte. Acțiunea a fost organizată de un grup de studenţi de anul VI ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie – specializarea Medicină Dentară – din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, tineri care derulează o acţiune de promovare a igienei orale, cu sprijinul Blend-a-med şi Oral-B.

Deşi astfel de acțiuni de promovare a igienei orale se derulează, de obicei în mediul urban, de această dată, studenții gălățeni au decis să facă acest lucru în mediul rural, acolo unde, de multe ori, igiena orală nu este o prioritate, mai ales în familiile cu posibilităţi materiale reduse. Un alt motiv care i-a determinat pe studenții gălățeni să aleagă să meargă în mediul rural, este acela că populația de la țară nu are şansa să ajungă rapid la un consult stomatologic gratuit, căci în mediul rural există, în cele mai fericite cazuri, cabinete stomatologice private, la care orice banal control se face contra cost. O mare diferenţă faţă de practica de dinainte de Revoluţie, când controalele stomatologice erau obligatorii, în special pentru elevi. Acum, din păcate, şcolile nu mai au nici cabinete medicale, ca să nu mai vorbim de cele stomatologice.

În aceste condiții, marţi şi miercuri, la şcolile din cele trei sate din comuna Valea Mărului, studenţii se vor întâlni cu copii cu vârste cuprinse între 6 şi 14 ani. În afară de cadourile pe care le vor primi – pastă de dinţi Blend-a-med şi periuţe de dinţi Oral B, periuţe adecvate fiecărei grupe de vârstă - copiii vor putea urmări şi un film în care se arată cum trebuie efectuat corect periajul dinţilor. Cum tehnica de periaj trebuie învăţată prin metode noi, care să nu îi plictisească pe cei mici, studenţii vor aduce şi un mulaj al unei arcade dentare care reacţionează cu semnale luminoase diferite la periajul corect sau incorect. “Controalele, ca şi respectarea unei igiene orale corecte, pot elimina apariţia, mai ales la copil, a problemelor stomatologice. Deşi mulţi părinţi s-ar putea gândi că băiatul sau fetiţa sunt încă mici şi au dinţi de lapte, trebuie să ştie că, de pildă, primul molar permanent apare la vârsta de şase ani. Iar dacă acesta este cariat, va genera alte probleme care se pot extinde şi la restul dinţilor, de aceea este foarte important ca şi cei mici să meargă la controalele stomatologice”, spune Vasilica Lipşa, unul din studenţii care participă la proiect.

Lasă un comentariu