Galați: Număr record de locuri neocupate la Universitatea Dunărea de Jos

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pentru a treia oară în ultimele trei luni, Universitatea Dunărea de Jos din Galați încearcă să își ocupe toate locurile, în cadrul unei a treia sesiuni de admitere ce va fi deschisă până pe 21 septembrie (înscrieri, zilnic, în intervalul orar 08.00 – 15.00, în sala U82 din cadrul sediului central al Universității „Dunărea de Jos” din Galați, strada Domnească nr. 111). În total sunt disponibile 365 de locuri, la buget, cele mai multe la Facultatea de Inginerie (138) și facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor (92), dar sunt locuri disponibile și la Facultatea de Litere (60), Științe și Mediu (15), Istorie, Filosofie și Teologie (15) și Inginerie – Brăila (45).

Pentru a-și ocupa cele 365 de locuri libere, la buget, Universitatea Dunărea de Jos din Galați a decis, în premieră, ca admiterea la a treia sesiune să se facă pe bază de dosar la toate facultățile în cauză. Dacă pentru unele facultăți decizia nu este neobișnuită (căci se practica de regulă), pentru Facultatea de Chimie Alimentară da, deoarece în cei 68 de ani de existență, niciodată nu a făcut admitere decât pe bază de examen. Renunțarea la acesta este o premieră nedorită, un compromis recunoscut cu greutate de decanul acestei Facultăți de Chimie Alimentară, Petre Alexe: “da, este un moment delicat să faci admitere aștepând să intre o categorie fără concurs, fără a demonstra anumite abilități, dar situația este reală și aplicăm și noi regula lui Napoleon - în situații speciale, reguli speciale... este o situație de avarie”.

Avarie sau nu, în ultimii trei ani în care s-au mai organizat astfel de a treia sesiune, numărul de locuri rămase libere era mult mai mic. Astfel, în 2014, în primul an în care s-a organizat a treia sesiune de admitere, rămăseseră neocupate 80 de locuri la cinci facultăți (cam aceleași de acum), iar anul trecut, numărul de locuri libere scoase la a treia sesiune de admitere era de 103 (48 de locuri la Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, 40 de locuri la Facultatea de Inginerie și 15 locuri la Facultatea de Inginerie și Agronomie Brăila). Însă în acest an, creșterea este triplă - 365 de locuri libere!

Unul din motivele pentru care Universitatea de la Galați a rămas cu atâtea locuri neocupate, se leagă de faptul că în acest an, la Galați, s-au înscris la examenul de bacaluareat cu 600 de elevi mai puțini decât anul trecut. Astfel, la sesiunea din vară a bacalaureatului din 2015 erau înscriși 4.269 și au dat examen 3.942, în timp ce în această vară, la bacalaureat au fost înscriși 3.430 de elevi și de dat examen au dat 3.368! “Vorbim de un motiv demografic, căci a scăzut numărul elevilor absolvenți de bacalaureat, a celor care termină și promovează bacalaureatul și, implicit, ajung mai puțini la noi”, spune Ciprian Vlad, secretarul general al comisiei de admitere de la Universitatea Dunărea de Jos, adăugând că aceeași situație îngrijorătoare se înregistrează și în alte centre universitare, precum București sau Brașov.

Sunt însă și alte motive pentru care absolvenții de bacalureat din țară nu mai aleg Facultatea de Chimie Alimentară, spune decanul acesteia, Petre Alexe: “Vorbim de o concurență puternică, injustă aș spune eu, a Facultății de Medicină, căci cei bine pregătiți la chimie, biologie, optează pentru Medicină, o facultate cu spectrul vizionar de plecare în străinătate - , realitatea este că foarte mulți se înscriu la medicină, pentru că în străinătate este mare căutare de medici. Apoi, mai este vorba de tendința globală ca fiecare să urmeze facultatea care se află cât mai aproape de casă. Iar dacă acum, în țară, sunt foarte multe facultăți de Chimie Alimentară, ei nu mai vin la Galați, așa cum o făceau pe vremuri când aveam studenți de la Brașov, Cluj, Timișoara... La acest capitol am suferit o mică înfrângere, dar numai la studiile de licență, căci la masterat și doctorat încă atragem foarte mulți studenți, datorită bazei materiale excelente și a profesorilor de aici”. Petre Alexe spune că un alt motiv al lipsei de studenți de la Chimie Alimentară Galați este “o altă concurență neloială – faptul că în țară, la alte facultăți similare, se intră fără examen, sistem adoptat de mulți ani și atunci, pe principiul minimului efort, tânărul spune că la ce să vină la Galați să dea examen, când poate intra în altă parte, doar pe bază de dosar?”.

Lasă un comentariu