Galați: Hal de campanie de informare a Poliției Locale. Se ridică toate mașinile?!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Care credeți că este strada cu cel mai ocupat de mașini trotuar din oraș? Să fie str. Domnească?, acolo unde sunt majoritatea instituțiilor publice și unde pietonii aproape că merg în șir indian pe anumite porțiuni, din cauza mașinilor parcate, cu nesimțire, pe trotuar – ca să nu mai vorbim de persoanele cu dizabilități motorii, nevoite de regulă să circule pe șosea din aceeași cauză? Să fie str. Al. Ioan Cuza, unde există “Blocul Cristal”, un imobil cu patru etaje și zeci de instituții publice și unde, de asemenea, trotuarul aferent (și așa o bucățică infimă) este ocupat în întregime de autovehicule – de regulă ale angajaților instituțiilor publice? Sau să fie str. Strada Eroilor, acolo unde pe lângă sediul PSD, pe lângă sediul Consiliului Județean și în apropierea Sucursalei Electrica sunt parcate atât de multe mașini pe trotuar, încât pietonii circulă doar pe șosea? Sau să fie trotuarele din Țiglina I, Țiglina II, Micro 19 etc, cele din spatele blocurilor “de la stradă” care sunt mereu ocupate de autovehicule, motiv pentru care pietonii – inclusiv copiii! – sunt nevoiți să circule pe șosea? Ei bine, nu, după logica Poliției Locale a municipiului Galați, care a decis că strada cu cel mai ocupat de mașini trotuar din Galați este… bulevardul Coșbuc. Da, strada aceea pe care nu funcționează nici instituții publice, nici cine știe câte zeci de școli, grădinițe sau alte instituții publice, dar pe care funcționează, într-adevăr, zeci – dacă nu sute – de societăți comerciale care au de regulă, ca obiect de activitate, lucrul cu … mașina. Mai pe românește, pentru cine nu știe - deși e puțin probabil să existe astfel de persoane – pe strada Coșbuc funcționează: spălătorii auto, benzinării, unități de reparare a autovehiculelor, de vânzare auto, de montare/demontare anvelope etc. Evident, toate aceste societăți comerciale private au în fața sediilor autovehicule. Tot pentru cine nu știe, bulevardul Coșbuc nu are amenajate de Primărie locuri de parcare (ci doar benzi secundare, dar pentru trafic rutier) și trotuarul de pe bulevardul Coșbuc este aproape la fel de lat ca și cele două benzi de mers pe sens. Așadar, în lipsa locurilor de parcare, pe trotuar sunt parcate, de regulă, atât mașinile celor care desfășoară activitatea acolo, cât și cele ale clienților, însă oricât de multe ar fi ele, trotuarul nu este niciodată ocupat în întregime astfel încât să forțeze pietonii să circule pe șosea, așa cum se întâmplă pe artere din centrul orașului.

Cum înțelege Poliția Locală să informeze șoferii – speriindu-i!

Ei bine, în această situație, Poliția Locală Galați a găsit nimerit să înceapă exact pe bulevardul G. Coșbuc o campanie de informare a șoferilor cu privire la sancțiunile pe care le riscă dacă își parchează necorespunzător mașinile. Așa se face că pe 3 februarie, toți posesorii de autovehicule pe care le aveau parcate pe trotuarul de pe G. Coșbuc (excepții mașinile de la un serviciu de intervenții care păzește firme de jocuri de noroc, cunoscute sub termenul popular de “păcănele”) s-au trezit cu un fluturaș pe parbriz - foto 2. Credeți că pe fluturaș scria doar ce sancțiuni riscă? Ei bine, nu. Din fluturașul cu pricina se înțelege că toate autovehiculele care se aflau parcate pe Coșbuc deja încălcaseră legea, motiv pentru care șoferii ar fi putut fi oricând sancționați. Iată textul fluturașului: “Stimate conducător auto, vă facem cunoscut că la 21.01.2017 a intrat în vigoare HG 965 /2016 privind modificarea și completarea regulamentului de aplicare a OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice. HG 965/2016 se referă la regulile de ridicare a mașinilor parcare/staționate neregulamentar pe carosabil sau pe trotuare.

În toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;

În zona de acțiune a indicatorului cu semnificația staționarea interzisă;

Pe drumurile publice cu o lățime mai mică de 6 m;

În dreptul căilor de acces ce deservesc proprietățile alăturate drumurilor publice;

În pante și rampe;

În locul în care este instalat indicatorul cu semnificația zonă de staționare cu durată limitată;

Deoarece autoturismul dumneavoastră se află în una din aceste situații, vă rugăm să parcați corespunzător. În caz contrar, vom acționa în conformitate cu legislația în vigoare, inclusiv cu ridicarea, transportul și depozitarea acestuia urmând ca dumneavoastră să achitați contravaloarea acestor operațiuni”.

Cum toate mașinile parcate pe Coșbuc au primit astfel de fluturași (repetăm, excepție mașinile de intervenții celor de la “păcănele” de care polițiștii locali se pare că nu au curaj să se apropie), indiferent de locul în care erau parcate – fie că era vorba de mașina omului care locuiește acolo și care și-o parcase lângă propriul gard, fie că era vorba de mașini parcate lângă bordură, în ambele cazuri existând loc arhisuficient și pentru trecerea pietonilor (foto1, 3, 4) – toți conducătorii auto cu gândire logică au înțeles din textul fluturașului că au parcat greșit și ca, atare, riscă sancțiuni. De unde!, explică Poliția Locală – este vorba doar despre o campanie de informare. Potrivit unui răspuns primit, la cerere, din partea Poliției Locale, “Ținând cont de faptul că, pe data de 21 ianuarie 2017 a intrat în vigoare H.G. nr. 965/2016, privind modificarea și completarea regulamentului de aplicare a O.U.G. 195/2002, privind circulația pe drumurile publice, la nivelul Poliției Locale Galați s-a luat decizia începerii unei campanii de informare a populației cu privire la aspectele ce țin de noile reguli de ridicare a mașinilor parcate/staționate neregulamentar pe carosabil sau pe trotuare. Campania a început pe data de 02 februarie 2017, pe bulevardul George Coșbuc. Locația a fost aleasă și ținând cont de unele sesizări venite din partea populației, petiții care fac referire la autoturismele parcate neregulamentar, precum și la actele de comerț care se desfășoară în zonă”.

Deocamdată, Poliția Locală a xeroxat, la sediu, 100 de astfel de fluturași (“notificări făcute cu logistica Poliției Locale”), iar din ei a distribuit 47, am mai aflat din răspunsul instituției.

Poliția Locală îi face deservicii primarului Ionuț Pucheanu

Trecând peste textul nefericit al fluturașilor informativi – din care, repetăm, se înțelege că orice mașină care primește un astfel de mesaj este parcată neregulamentar – rămân alte întrebări fără răspuns. Prima din ele ar fi de ce Poliția Locală a luat decizia popularizării măsurii de ridicare a autovehiculelor, în condițiile în care Primăria municipiului Galați nu a anunțat public încă faptul că aplică această decizie, căci pentru acest lucru ar avea nevoie de infrastructură -  un spațiu de depozitare a mașinilor ridicate și mai ales de o firmă de ridicare a mașinilor (care ar trebui stabilită prin licitație publică). Pe de altă parte, o astfel de campanie prin care anunți șoferii că parchează ilegal pe o stradă pe care Primăria municipiului Galați a ignorat-o ani la rândul în privința amenajării locurilor de parcare este cel puțin o acțiune care aduce deservicii de imagine Primăriei Galați. De ce nu s-a demarat o astfel de campanie pe o stradă pe care există locuri de parcare amenajate, acolo unde într-adevăr șoferii care ocupă trotuarul nu au nici o scuză și de ce s-a preferat strada Coșbuc unde încearcă să supraviețuiască o mână de întreprinzători privați, plătitori de taxe și impozite locale, rămâne o întrebare fără răspuns. Asta, pentru că explicația potrivit căreia Coșbuc a fost prima stradă alesă pentru notificări din cauza petițiilor pietonilor este o scuză greu de crezut, în condițiile în care numeri pe degetele unei mâini pietonii de pe Coșbuc, spre deosebire de furnicarul de pe trotuarele din centru.

Totuși, în următoarea perioadă se pare că și alți șoferi se vor trezi cu astfel de informări în parbrize. Potrivit Poliției Locale, “În perioada următoare polițiști locali vor acționa și în alte zone ale municipiului Galați: strada Brăilei, strada Domnească, strada Oțelarilor, strada Stadionului, etc; (…) Concomitent, în toate zonele, se va acționa și în domeniul disciplinei în construcții, precum și pe latura de activități comerciale”.

Totodată, Poliția Locală reamintește tuturor șoferilor că “Se poate parca pe trotuar cu respectarea HCL 307/2006 – „oprirea și staționarea autovehiculelor pe trotuare în afara cazurilor permise, numai dacă nu rămâne liber un culoar de minimum 1,5 m/lățime înspre marginea opusă părții carosabile pentru circulația pietonilor”.

Lasă un comentariu