Galați: Cui îi pasă de arborii tăiați de pe Mihai Bravu?

Versiune tiparSend by emailPDF version

Petruța Moisi, președinta Asociației nonguvernamentale Centrul de Consultanță Ecologică Galați, face apel la gălățeni pentru ca aceștia să ia atitudine față de tăierea copacilor de pe strada Mihai Bravu, după ce, la solicitarea acesteia de a se stopa tăierile, Garda de Mediu Galați nu a făcut altceva decât să transmită că lucrările de modernizare a străzii prevăd și tăierea copacilor, urmând ca la finalizarea lucrărilor, să se planteze alți 40 de arbori!

"Legislația Europeană pentru natură, (Directiva Păsări, Directiva Habitate) este recunoscută că fiind printre cele mai  influente din lume, privind protecția animalelelor, plantelor, și habitatelor de la dispariție. Comisia Europeană a anunat hotărârea de a desfășura o evaluare completă a ambelor legi în Statele Membre UE, pentru a determina eficiența lor în asigurarea protecției patrimoniulul nostru natural. Acest proces are loc într-un context clar ostil conservării naturii, așa cum reiese din cuvântarea președintelui Juncker pe tema legislației €˜prietenoase pentru afaceri™ și a €˜diminuării birocrației€™. Acțiunea ONG-urilor oferă cetățenilor șansa de a se implica în consultările publice. Întrebarea mea adresată  comisiei de Urbanism și amenajarea teritoriului, lucrări publice, ecologice și protecția mediului înconjurător a Consiliului Local, este simplă: cu tot ce este de făcut în Galați, de ce sunt abrogate legile care protejează natura?", transmite Petruța Moisi, o interpelare la care ar trebui să îi răspundă consilierii locali Gheorghe Potârniche, Marius Humelnicu (PSD), Săvel Rotaru, Mihai Bucatanschi (PNL), Marian Avramescu (UNPR), Costel Văsoi (PC-ALDE) și Sorin Vergiliu Vals (UNPR).

Petruța Moisi a trimis, pe 3 august, o sesizare la Garda de Mediu Galați, pe tema tăierii copacilor "perfect sănătoși" de pe strada Mihai Bravu. Garda de Mediu transmite că tăierea arborilor se face conform proiectului de lucrări, proiect care a primit și avizul de mediu, din partea Agenției de Protecția mediului, pentru tăierea arborilor venerabili, aviz de tăiere care nu a fost luat după vreo consultare publică, ci în spatele ușilor închise, în cadrul unei comisii tehnice, căci "proiectul nu se supune evaluării impactului de mediu".

"În zona menţionată în sesizare, privind tăierile de copaci de pe str. Mihai Bravu, Municipiul Galaţi desfăşoară activităţi de modernizare a străzii, pentru care Primăria Municipiului Galaţi a înaintat memoriu de prezentare a lucrării. Lucrările desfăşurate au drept scop îmbunătăţirea condiţiilor de circulaţie din zona sesizată conform proiectului. Municipul Galaţi a prezentat decizia etapei de încadrare nr 328/23.05.2014 emisă de Agenda pentru Protecţia Mediului Galaţi prin care această decide că, urmare a consultărilor desfăşurate în cadrul şedinţei Comisiei de Analiză Tehnică din dată de 29.04.2014, că proiectul 'Modernizare str.Mihai Bravu tronson str.Basarabiei -str Gării -Gara CFR", propus a fi amplasat în Galaţi, str. Mihai Bravu şi str. Gării Judeţul Galaţi, nu se supune evaluării impactului de mediu. Proiectul, conform deciziei etapei de încadrare nr 328/23.05.2014 emisă de Agenda de Mediu Galaţi, constă în lucrări de: refacerea carosabilului şi amenajarea sistemului rutier cu suprafaţă de 3010 mp; încadrarea sistemului rutier cu borduri prefabricate din granit; amenajarea a 40 de spaţii de parcare dispuse longitudinal bordurii; modernizarea trotuarelor de o parte şi de alta a străzii -2475 mp; dezafectarea spaţiului verde existent; tăierea arborilor existenţi; plantarea a 40 de arbori tineri; dezafectarea liniilor duble de tramvai. Proiectul Pr 85/2013 -'Modernizarea stradă Mihai Bravu, Municipiul Galaţi" prevede, la finalizarea lucrărilor, transplantarea a 40 de arbori cu balot de pământ executate mecanic la arbori foioși sau răşinoşi cu diametrul 21-25 cm. Detaliile procedurii de atribuire pentru contractul Lucrări de reabilitare - stradă Mihai Bravu, între strada Basarabiei şi Gara CFR din Municipiul Galaţi, se pot accesa de pe site-ul web al Primăriei Galaţi, numele ofertantului câştigător al contractului fiind SC TANCRAD SRL. Urmare a celor constatate, s-a stabilit măsura ca la finalizarea lucrărilor prevăzute în proiectul Pr85/2013 -'Modernizare stradă Mihai Bravu, să se transplanteze 40 de arbori foioși sau răşinoşi cu balot de pământ -transplantări executate mecanic- cu diametrul 21-25 cm conform proiectului", se arată în răspunsul Gărzii de Mediu Galați.

Dincolo de răspunsurile oficiale și de invocarea unor explicații care, poate ar putea fi aplicate și pentru alte zone cu arbori seculari (poate chiar strada Domnească), masacrul arborilor de pe strada Mihai Bravu nu se justifică într-un oraș care se dorește a fi european. Totodată, tăierea copacilor de pe Mihai Bravu amintește de un alt masacru, petrecut în mandatul fostului primar Eugen Durbacă, moment în care primele lucrări efectuate pentru modernizarea străzii Basarabiei au fost cele de tăierea arborilor înalți, umbroși și perfect sănătoși de pe trotuare. Ca și în acest caz, autoritățile au dat asigurări că la finalul lucrărilor vor fi plantați alți copaci. Acum, la aproape 20 de ani de la acel moment, pe strada Basarabiei sunt doar ici și colo câțiva arbori anemici, nu mai înalți de un om. Comentariile sunt de prisos.

1 Comentarii

Idealistul (neverificat)
+1
-15
-1
Am văzut o imagine cu o clădire al cărei balcon era decupa, astfel încât să protejeze copacul crescut în imediata apropiere. De ce nu se poate „moderniza” strada, fără să se distrugă arborii bătrâni și frumoși?

Lasă un comentariu