Galați: Continuă evaluarea pagubelor produse de inundații

Versiune tiparSend by emailPDF version

În județul Galați continuă evaluarea pagubelor produse de inundații, proces demarat la începutul săptămânii. Conform unui raport preliminar raportat de primarii localităților în cauză, au fost afectate în total 474 de locuințe, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Galați, locotenent colonel Eugen Chiriță. Din acestea, 192 sunt în comuna Pechea, 162 în comuna Cuza Vodă și 120 la Slobozia Conachi (90, în satul Slobozia și 30, în satul Izvoarele). Totodată, au fost inventariate 143 de fântâni colmatate, din care apa este improprie folosirii. Totuși, în fiecare sat inundat există instalații de potabilizarea apei de unde localnicii pot lua apă atât pentru pentru igiena proprie, cât și pentru adăpatul animalelor. Pentru băut, localnicii au primit și încă primesc apă îmbuteliată, a mai precizat Eugen Chiriță.

Pe de altă parte, gălățenii afectați de inundații au casele cu pereții uzi și reci, iar temperaturile de afară nu îi ajută deloc. Pentru a nu se îmbolnăvi peste iarnă, autoritățile locale inventariază familiile care vor avea nevoie de locuințe modulare. În timp ce o primă evaluare arată că la Pechea, unde apa a intrat în 192 de locuințe, sunt necesare 24 de locuințe modulare, la Slobozia Conachi nu se cer module. Emil Dragomir, primarul din comuna Slobozia Conachi, a inventariat casele grav afectate, dar spune că nu va cere locuințe modulare pentru că “avem module de la inundațiile din 2013, avem 31 de module și le vom repartiza oamenilor care au nevoie de ele. Numai că este o problemă - și în aceste module a intrat apa, așa că mai întâi trebuie curățate”.

De altfel, există șanse mai mari ca familiile afectate de inundații să se mute mai repede în modulele rămase de la inundațiile din 2013 decât în cele trimise de Guvern, pentru că transportul acestora din urmă este unul anevoios, pe platforme, care va necesita timp.

Lasă un comentariu