Galați: Colegiul Aurel Vlaicu, candidat la titlul de școală-ambasador al Parlamentului European

Versiune tiparSend by emailPDF version

La Colegiul Tehnic “Aurel Vlaicu” din Galați există deschis un Punct European de Informare, accesibil oricui este interesat să afle informații despre structurile legislative ale Uniunii Europene. Punctul de Informare (deschis publicului de luni până vineri în intervalul orar 9.00-16.00) este doar unul din rezultatele proiectului  “Scoli ambasador ale Parlamentului European”, proiect implementat la nivelul Colegiului Aurel Vlaicu din Galați una din cele 24 de unități de învățământ din România selectate să aplice acest proiect, lansat în premieră națională în acest an, în țara noastră. Potrivit profesoarei Mariana Rusu, coordonatoarea proiectului, acesta are ca scop  conștientitarea tinerilor privind valorile UE, precum și diseminarea, de către aceștia a informațiilor nou dobândite, către alte persoane interesate.”În cadrul proiectului, elevii au aflat multe lucruri despre UE pe care nu le știau. Mulți din ei nu știau, de pildă, că România este țară membră UE cu drepturi depline. Tot în cadrul proiectului am format 5 ambasadori seniori ai UE, adică profesori și 15 ambasadori UE juniori, liceeni, care au urmat stagii de formare, coordonate de reprezentanții biroului PE și cei ai Asociației Agenda 21. Ulterior, acești ambasadori juniori au mers și au diseminat informațiile primite și în mediul rural, am mers la o școală din Smârdan. Tot în cadrul proiectului am avut și invitați la școală, europarlamentari și domnul primar iar copiii i-au putut întreba diverse lucruri despre UE”.

Un alt rezultat al proiectului este o inițiativă legislativă realizată de un elev al Colegiului Aurel Vlaicu, Marius Burcă, propunere legislativă  despre care a vorbit directoarea liceului Aurel Vlaicu, Silviana Ciupercă, de asemenea ambasador senior al UE: “Vreau să vă spun că proiectul este deosebit. Deși a fost conceput de mintea unui copi de liceu, proiectul ar putea fi cu ușurință sursă de inspirație pentru europarlamentari și, de ce nu și pentru parlamentarii noștri”. Despre ce este vorba mai exact în proiect ne-a spus chiar inițaitorul său, Marius Burcă: “M-am gândit ca la nivelul UE să se formeye un fond financiar care să fie alocat statelor mai sprace iar aceastea să îl folosească în educație. Pentru România, propunerea mea a fost fie să se folosească acest fond în reforma sistemului de învățământ, fie să se aloce fiecărui elev o alocație de 100 de euro, pentru combaterea absenteismului în rândul elevilor. Se știe că este un fenomen și că mulți elevi au probleme financiare i chiar abandoneayă școala. Este adevărat, în România există o alocație pentru elevi dar ea este extrem de mică, comparativ cu alte state europene este la coada clasamentului, cred că doar Bulgaria are o alocație mai mică decât cea din România”.   

În afară de acest studiu pentru realizarea căruia liceenii au studiat legislația europeană și au comparat sisteme din state diferite dar memebre ale UE,  elevii de la Colegiul Aurel Vlaicu au aflat și alte informații utile pentru ei și familiile lor. “Sinceră să fiu, înaintea acestui proiect habar nu aveam despre UE, nu știam ce drepturi avem dar și ce obligații și nici nu știam care sunt avantajele că România este memebră UE. Acum știu multe lucruri și le-am împărtășit și familiei mele,. În special tatălui meu care a lucrat doi ani în Franța și acum s-a întors acasă”, a spus Denisa Brumă, unul din ambasadorii juniori ai UE. “Priuiectul ne-a făcut să lucrăm ăn echipă, aici, la centrul de informare europeană și ne-a unit... Acum ne simțim ca o familie și lucrăm împreună mai ales că se apropie Yiua Europei”, a spus o altă elevă participantă la proiect, Adelina Șerbu.

Proiectul urmează să fie evaluat săptămâna viitoare iar dacă va fi selectat, elevii vor primi, drept premiu, o excursie la Bruxelles sau la Strasbourg.

Lasă un comentariu