Galați: Cine e de vină pentru condițiile de transport oferite de Transurb?

Versiune tiparSend by emailPDF version

În fața Tribunalului Galați a fost amenajat, într-o fostă gheretă din care se eliberau abonamentele Transurb, “Centrul de informare” - o "aroganță", în condițiile în care transportul public de călători din municipiul Galați se desfășoară ca acum 50 de ani - autobuzele vin rar și sunt supraaglomerate, plușul de pe scaune este slinos, nu există aer condiționat și nici măcar ferestre suficiente pentru aerisire etc.

Dotat cu geamuri termopane (pe care nu este lipită nici măcar o hartă a traseelor de autobuze sau tramvaie - un "detaliu" pe care te-ai aștepta să îl găsești la un centru de informare), un laptop (ce ține loc de pliante informative, dar doar pentru angajatul Transurb, căci laptopul nu poate fi utilizat pe post de "infochioșc", de orice cetățean!) și un ventilator (?!), centrul adăpostește un reprezentant Transurb, amabil și zâmbitor, care oferă cetățenilor diverse informații. “Suntem prezenți aici de dimineață până noaptea, cât circulă autobuzele. Avem un laptop, căci traseele sunt afișate pe site-ul Transurb și când ne întreabă cineva ceva, consultăm traseele. Suntem întrebați despre trasee, despre frecvență, dar ni se pun și alte întrebări, mai ales acum vara, când s-a redus numărul de autobuze de pe trasee și lumea ne întreabă când vor fi aduse mai multe autobuze pe trasee. Noi explicăm că trecerea la programul de vară al Transurb nu a fost decizia societății, ci a Primăriei Galați. Știm că autobuzele sunt aglomerate”, a explicat, amabil, responsabilul Centrului de Informare al Transurb.

De altfel, și pe site-ul Transurb se află un mesaj prin care societatea nu își asumă responsabilitatea pentru numărul insuficient de mijloace de transport în comun (dovadă că acestea circulă supraaglomerate la orice oră din zi, nu doar la “orele de vârf”): “Menționăm că atât traseele, cât și numărul de mijloace de transport aferent fiecărui traseu este (sic!) stabilit de către Compartimentul Transporturi al Autorității Contractante, respectiv Primăria Municipiului Galați, de către Comisiile de Servicii publice și de către Consiliul Local Galați. Eventualele nemulțumiri vă rugăm să le transmiteți către Autoritatea Contractantă, respectiv Primăria Municipiului Galați, și către Transurb SA Galați, pentru a se putea lua măsurile necesare în vederea asigurării unui serviciu de transport eficient și civilizat către orice destinație din oraș”.

Pe de altă parte, Primăria Galați pare că nici măcar nu este conștientă de condițiile în care circulă zilnic gălățenii, deși se pare că are un serviciu specializat pentru asta - Compartimentul Transporturi. Altfel nu se explică tăcerea despre acest subiect care interesează sute de mii de gălățeni și care este băgat sub preș de noua administrație publică locală. De la alegerile din 5 iunie, s-au desfășurat până acum două ședințe de Consiliu Local și în nici una din ele nu s-a luat nici o decizie - așa cum ar fi fost de așteptat - privind alocarea de urgență a fondurilor publice pentru achiziția de noi mijloace de transport în comun, moderne, curate și dotate cu aer condiționat - așa cum au fost achiziționate în orașul vecin, Brăila. Aleșii locali întruniți la ședințele de CL de până acum, au găsit mult mai indicat să discute/să se certe pe diverse numiri politice pe la societăți locale sau comisii de specialitate, decât să vorbească despre condițiile din transportul public. Singurele referiri la Transurb au fost cele ale primarului Ionuț Pucheanu care, în urmă cu circa 2-3 săptămâni, anunța, serios, că va începe "în câteva zile" montarea de refugii în stațiile Transurb, promisiune în vânt, căci și în acest moment gălățenii se adăpostesc, precum animalele, de soarele arzător, pe sub umbra arborilor.

1 Comentarii

Calator (neverificat)
+1
-12
-1
Autobuzele/tramvaiele intra dimineata pe traseu foarte murdare. Cine ar trebui sa le curete? Nu sint verificate cind ies din garaj? Am ajuns de multe ori la munca murdar de vaselina sau tus de pe bara de sustinere (care curge din aparatul de taxat)!!

Lasă un comentariu