Galați: BNS anunţă ample mișcări de protest dacă legea salarizării rămâne în forma actuală

Versiune tiparSend by emailPDF version

Dacă până la finalul dezbaterilor parlamentare pe proiectul legii salarizării unitare, programate pentru primele trei zile ale săptămânii viitoare, în comisia de Muncă a Camerei Deputaților, parlamentarii nu vor include în proiect amendamentele aduse de BNS, acesta își rezervă dreptul de a decide reacțiile viitoare care pot fi de la atacarea legii la Curtea Constituțională și solicitarea, către președintele României, de a retrimite legea în parlament, până la declanșarea de ample proteste sindicale în țară. Anunțul a fost făcut, astăzi, de președintele BNS Dumitru Costin, aflat la Galați, unde a participat la  alegerile pentru structura județeană a BNS, preşedinte al acestei structuri fiind ales Adrian Tatu. 

După alegeri, liderul BNS a susținut o conferință de presă în care s-a referit la proiectul legii salarizării unitare. Potrivit sindicalistului, actualul proiect de lege cuprinde foarte puține din amendamentele aduse de BNS, fiind foarte multe categorii socio-profesionale dezavantajate în sănătate (ambulanțierii), cultură (cei din teare, operă, biblioteci), justiție (consilierii de probațiune) sau administrația publică locală. 

Potrivit sindicalistului, actualul proiect de lege cuprinde foarte puține din amendamentele aduse de BNS, fiind foarte multe categorii socio-profesionale dezavantajate în sănătate (ambulanțierii), cultură (cei din teatre – mai puțin actorii, operă, biblioteci), justiție (consilierii de probațiune din cadrul  Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, numărul acestora, la nivel național, fiind de doar 400, raportat la numărul celor pe care trebuie să îi monitorizeze – circa 70.000 de foşti deţinuţi sau alte persoane condamnate cu diverse pedepse, darn u cu privarea de libertate) sau administrația publică locală. 

Astfel, liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat că există nemulţumiri majore în aproape toate domeniile privind legea salarizării unitare, despre care Costin a afirmat că rămâne "unitară doar în titlu", sindicaliştii luând în calcul inclusiv demararea unor acţiuni pe linie juridică, dar şi proteste.  " Nemulţumiri sunt în aproape toate domeniile (...) Din păcate această lege rămâne unitară doar în titlu", a spus Costin.  În opinia lui Costin, o altă problemă o reprezintă "sustenabilitatea" legii salarizării unitare.  "Alt semn de întrebare - sustenatbilitatea acestui proiect de lege. În ce măsura România are  resursele financiare necesare pentru ca în anii care urmează să poată să producă creşterile salariale respective", mai spus liderul BNS.

Dacă până la finalul dezbaterilor, programate pentru primele trei zile ale săptămânii viitoare, în comisia de Muncă a Camerei Deputaților, parlamentarii nu vor include în proiect amendamentele aduse de BNS, acesta își rezervă dreptul de a decide reacțiile viitoare care pot fi de la atacarea legii la Curtea Constituțională și solicitarea, către președintele României, de a retrimite legea în parlament, până la declanșarea de ample proteste sindicale în țară.     În cazul în care nemulţumirile sindicaliştilor nu vor fi soluţionate, Dumitru Costin a spus că  aceştia iau în calcul demararea unor acţiuni pe linie juridică, dar şi proteste. "Acţiunile vor fi de două tipuri. Un tip de reacţie va fi un demers către Curtea Constituţionlă şi mă refer la demersurile juridice, inclusiv la demersuri către preşedinte pentru a retrimite legea înapoi la Parlament, atât timp cat ea va pleca de la Parlament cu erori de construcţie, de filosofie legislativă, de încălcări ale principiilor altminteri clamate - la muncă egală, plată egală(...).Saptămâna viitoare vom trage linie - consiliul nostru are loc dupa ce se finalizează dezbaterile în comisia de muncă şi în funcţie de modul în care organizaţiile noastre sindicale şi-au atins obiectivele, vom stabili dacă oamenii ies organizat în acţiune de protest sau nu. Sunt zone care au şi anunţat - colegii de la ambulnaţă au spus că dacă nu reuşesc să corecteze textul de lege în Camera Deputaţilor atunci vor recurge la oprirea lucrului, acoperind bineînţeles treimea necesară stabilită de lege", mai spus Dumitru Costin.  

Totodată liderul BNS a vorbit şi despre necesitatea creşterii salariului minim economie al angajaţilor din mediul privat, dar şi crearea unui cadru legilsativ adecvat pentru companiile cu capital de stat. 

Lasă un comentariu