Galați: Atenție, apicultori!, începe dezinsecția!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Galați trebuie să își ia măsurile de precauție necesare având în vedere că în perioada 06.06 – 06.07.2017, Primăria Galați va începe etapa I a dezinsecției aviochimice (tratament modern al plantelor cu substanțe chimice împrăștiate din avion) pe raza municipiului Galați. În aceeași perioadă se va realiza și operațiunea de dezinsecție la sol. Acțiunea va fi desfășurată de SC Ecosal, substanțele folosite fiind Acqua K Othrine (aerian) și Solfac (terestru), ambele insecticide fiind biodegradabile. Aceste substanțe au efect doar asupra insectelor zburătoare și târâtoare (inclusiv căpușe).

“Apicultorii și sericicultorii de pe raza municipiului Galați  sunt rugați să ia toate măsurile de protecție necesare (pentru familiile de albine și viermi de mătase) în scopul evitării contactului cu substanțele insecticide distribuite în toate zonele verzi ale domeniului public. Programul poate fi decalat în cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea în bune condiții a acțiunii”, tramsmite Primăria municipiului Galați.  

În afară de dezinsecțiile la sol sau din aer, făcute de autorități, apicultorii au și alte provocări la care trebuie să facă față, protejându-și albinele. Este vorba despre culturile obţinute din seminţe tratate cu neonicotinoide (noi clase de pesticide). Studiile indică faptul că nectarul, polenul sau lichidele plantelor obţinute din seminţe tratate cu neonicotinoide afectează familiile de albine. "Există o notă de ministru prin care cultivatorii de porumb şi floarea soarelui, pe suprafeţele cultivate cu seminţe tratate cu neonicotinoide să planteze la capătul parcelei o plăcuţă cu un indicator care specifică asta, pentru a fi avertizaţi apicultorii. De asemenea, cultivatorii au obligaţia să anunţe şi primăriile cu amplasamentul unde se află astfel de culturi. Totodată, la nivelul ministerului, s-a luat decizia, de către domnul ministru Petre Daea, să se elaboreze un cod de conduită de bune practici agricole pentru apicultori şi agricultori, astfel încât cei doi să convieţuiască, că nici albina fără plante, nici planta fără albină nu pot exista", declara, în martie, Floricel Dima, subsecretar de stat MADR.

Lasă un comentariu