Galați: Aleșii, depășiți total de problema căldurii

Versiune tiparSend by emailPDF version

Certurile, discuțiile și acuzele care s-au aruncat, joi seară, între aleșii locali - consilieri, viceprimari și primarul Marius Stan - au scos la iveală o serie de informații care până acum au fost ascunse gălățenilor: 1 - în proporție de minim 80%, apa caldă livrată, în vară, populației, s-a pierdut prin subterane, iar de folosit efectiv s-a folosit doar 20% (însă, de plătit, trebuie plătită integral) 2 - aproape toți salariații Apaterm sunt acum pe ștatele de plată ale Calorgal, deși societatea din urmă a fost înființată pentru a deveni rentabilă și cu un număr inițial de 200 de angajați, 3 - primarul Marius Stan a știut din vară despre pierderile imense la apa caldă livrată, în vară populației, 4 - edilul a avut cunoștință și de angajarea celor 500 de oameni la Calorgal, 5 - directorul Calorgal, Cristian Istrate, a plătit factura la apa caldă livrată în vară, cu banii alocați de CL pentru funcționarea societății (adică salarii), pentru că primarul i-ar fi promis că va primi ulterior alți bani pentru salarii, 6 - Calorgal este o unitate care funcționează ca un operator regional de dezvoltare intercomunitară – ceea ce înseamnă că ar trebui să furnizeze căldură tuturor acționarilor, însă în afară de Galați, ceilalți doi acționari sunt primăriile Tecuci și Șendreni, care nici vorbă să aibă sistem centralizat de încălzire, 7 - nici până acum nu s-a realizat studiul (despre care vorbea primarul în urmă cu câteva luni că trebuie realizat de urgență), acel recensământ al apartamentelor care încă mai sunt efectiv branşate la sistemul de încălzire - pentru a se ști și ce cantitate de agent termic ar trebui contractată. Lista ar putea continua, însă ea poate fi tradusă în două-trei cuvinte - administrația locală este total depășită de situație, cu atât mai mult cu cât angajații Calorgal amenință cu întreruperea lucrului, de luni, dacă nu își vor primi salariile restante, iar CET anunță și el - prin vocea liderului de sindicat Mihai Popa - că de la 1 decembrie nu va mai putea produce agent termic dacă până luni nu va plăti 11 milioane de lei către Romgaz - evident, tot din bani virați de Primărie!

“După cum se știe, în vară, Calorgal a primit un capital social de 4 milioane de lei, cu care trebuia să-și desfășoare activitatea. Vara, când am dat apă caldă orașului, folosindu-se cu abur de la Mittal, am plătit 3,3 milioane de lei pentru apă din acea sumă, bani alocați pe lângă ce a plătit  CL, având promisiunea că acei bani de funcționare îi vom primi. Pe vară am funcționat, ca societate, cu bani încasați din debranşări, însă acum nu mai avem fonduri. Vin de la o ședință de sindicat, unde am discutat că pe  29 ajungem la al doilea salariu neplătit oamenilor, iar ideea lor era ca luni să înceteze activitatea... Adică toate eforturile de asigurare a căldurii s-ar opri în faptul că muncitorii nu sunt plătiți. Vă precizez că și așa nu plătim ore suplimentare, nu dăm bonuri și nici sporuri, deși vin sărbătorile, dar pentru noi sărbătorile înseamnă reparații ale avariilor. Solicităm să primim banii plătiți pe pierderile înregistrate în vară, pe pierderile de pe apă caldă”, a spus, la începutul ședinței de CL, Cristian Istrate.

 Florin Popa îl acuză pe Stan că susține incompetența la Calorgal

“Aflu că pentru acoperirea pierderilor Calorgal pe 75 zile de livrare a apei calde, sunt necesari 5,2 milioane lei. O să spună cineva că nu a înțeles bine suma. Mă așteptam de la domnul Istrate să spună că în vară, când am decis să dăm apă caldă populației, s-au făcut câteva omisiuni – nici Calorgal, nici cei din Primărie care au semnat raportul de specialitate și expunerea de motive a HCL, nu au spus că pierderea la furnizarea apei calde în Galați este de  90%. Și atunci just întrebăm - cum putem accepta o pierdere de 90% a unei societăți care ar trebui să funcționeze după principii comerciale? Ca să nu mai vorbesc că este o societate care funcționează fără buget de venituri și cheltuieli aprobate în CL, ceea ce e total în afara legii! Și să nu-mi spuneți că Calorgal funcționează în cadrul asociației de dezvoltare intercomunitară - a fost o decizie pe care am luat-o acum 2 ani, dar doar pentru că Apaterm intrase în faliment. Era singura variantă, am acceptat atunci, dar acum să mi se spună că Calorgal e operator regional, deși dă căldură doar în Galați, că Tecuciul și Șendreniul nici nu au rețea!, aste e prea mult! În plus, mi s-a părut total deplasat ca la o producție lunară a Calorgal, cheltuielile salariale să fie de 2 ori și jumătate mai mari decât producția facturată. Este anormal să cumperi 13.000 gigacalorii și să facturezi 1.500. Și nu e corect ca pentru o societate nou înființată, să convenim cu toții, în vară, să se angajeze 200 de persoane care să facă pe vară lucrări de reparații, iar acum să constatăm că salariile sunt plătite pentru 500. Cine a greșit? CL? Pe o producție facturată de 1,5 miloane lei, pe 75 de zile de facturare, cheltuielile de salarii sunt în jur de 7 milioane de lei? Atunci noi am fost induși în eroare cu cantitățile achiziționate, căci au fost facturate doar 15% din totalul cantităților. Nu vreau să fim răspunzători penal pentru astfel de management”, a spus Florin Popa.

Marius Stan: "Când Apaterm a funcționat pe pierdere, conștiința nu v-a spus nimic, domnul viceprimar?"

“Da, sunt pierderi asumate din start. S-a știut că pe varianta apei produse cu abur va fi cu pierderi. Și sistemul pornit acum, de agent termic, produs cu gaz, va fi tot pe pierdere, nu există oraș în România care să fi reușit să iasă pe plus... Dar atitudinea de lup moralist este indecentă. Când Apaterm avea 1.200 de angajați, cum mama mă-sii a funcționat, oameni buni? Iar eu, Stan, acum vin să culeg ce au făcut alții înainte și să fiu satrapul care dă afară 500 de oameni pentru că și-au văzut onest de treabă? Și vin lupii moraliști și ne pun la perete - uite cum a funcționat o societate în pierdere! Dar Apaterm nu a funcționat pe pierdere? Conștiința nu v-a spus nimic atunci domnul viceprimar? Dacă știți o variantă să rezolvăm problema termoficării, recurgem la ea, dar să redeschidem Cutia Pandorii e cam mult. Când nu se dădea căldură în oraș, presa m-a făcut de Nufărul, că nenorocitul de primar nu dă căldură. Acum că s-a dat căldură, nu e meritul nenorocitului de primar, ci al nu știu cărui director de pe la CET. Suntem în lege, repet. Legea spune că ne putem asuma pierderi și până la 100%, deci dacă putem dăm pe zero lei căldură la populație. Din păcate nu putem asta, că avem nevoie de fonduri și pentru alte proiecte. Dacă vreți să fiți populist, pot să fiu și eu – nu las bătrânii și copiii în frig și facem sacrificii în cadrul legii. Cer decență în afirmații. Și încă ceva, să înțeleagă și cei din fața mea - Calorgal nu este proprietatea soției mele, vreau să înțeleagă toți tâmpiții, este societate cu acționariat trei unități administrative, trei primării. Tot pentru cei din față, nici firmele de maxi taxi nu sunt ale lui Stan, opriți-vă cu toții să aruncați tâmpenii, că lumea începe să creadă și o directoare de bancă chiar m-a întrebat dacă Calorgalul nu este al soției mele!”, a spus Marius Stan, care a cerut CL-ului acordarea banilor pentru funcționarea Calorgal. Aleșii au decis ca vineri să decidă acest lucru, în ședință de îndată.

2 Comentarii

IC (neverificat)
+1
+6
-1
90 % pierdere la furnizarea apei calde , primit si facturat ,de la Acelor Mittal ,15000 Gcal si facturat beneficiarilor finali 1500 Gcal ,deci o pierdere de 13500 Gcal in pamant ,basca apa ? Productie facturata in valoare de 1,5 milioane lei si salarii de 7 milioane lei , in conditiile in care strecuratoarea denumita retea de conducte agent primar si de distributie a ape calde ,inregistreaza 90 % perderi in 75 de zile si cu jeluirea ca nu s-au dat sporuri ,ore suplimentare si bonuri ? Recunoasterea ca ::"Pe vară am funcționat, ca societate, cu bani încasați din debranşări, însă acum nu mai avem fonduri " adica din jecmenirea ,fara nici un criteriu legal ,decat o Hotarare a CL (sanchi) a celor care au facut sacrificii banesti sa scape ei si autoritatile ,de cosmarul incalzirii si apei calde ?Extrapoland piederile din vara la perioada de iarna ,nu mai exista nici un dubiu ca actiunea caldura in sistem cenralizat in Galativa fi un adebarat dezastru iar in randul celor dispusi sa riste finantarea acestei gauri negre ar trebui sa functioneze indemnul ,scapa cine poate.Oamenii ramasi bransati nu au nici o vina ca s-a ajuns in acesta situatie , au fost mintiti permanent ,poate pentru iarna viitoare se vor lua masuri radicale de schimbare a sistemului s in primul rand sa nu se mai puna piedici ,banesti si de natura birocratica , la debransari.
RUSINE! (neverificat)
+1
+2
-1
In vreme ce Galatenii stau in frig ALESII/ ALESUL are bani de studii de fezabilitate(apr. 3-4mil euro) si de sediu "noii primarii"(aprx. 15mil de euo) sa stea ei in confort si in LUX!

Lasă un comentariu