Galați: 15% dintre şcoli nu au autorizaţie sanitară, dar vor începe cursurile

Versiune tiparSend by emailPDF version

Un număr de 64 de unităţi de învăţământ dintre cele 420 existente în judeţul Galaţi, reprezentând 15%, nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, dar vor începe anul şcolar pe 12 septembrie, a declarat astăzi, într-o conferinţă de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Mioara Enache.

Potrivit acesteia, dintre cele 64 de unităţi de învăţământ, şase grădiniţe sunt în municipiul Galaţi, iar celelalte 58 de şcoli şi grădiniţe sunt în mediul rural. Grădiniţele din municipiul Galaţi nu au primit autorizaţie pentru că se află la parter de bloc şi nu îndeplinesc normele de spaţiu şi aer destinate micuţilor. Cele din mediul rural nu au apă curentă şi canalizare, iar privata este în curte, astfel de situații fiind întâlnite în localitățile: Lungești (comuna Bălăbănești), Drăgușeni, Gohor, Slivna, Balintești, Pleșa, Fârțănești.

„Sunt aceleaşi unităţi de învăţământ care an de an nu primesc autorizaţie de funcţionare. Situaţia lor nu poate fi rezolvată decât de către autorităţile locale, dar remedierea problemelor presupune investiții semnificative. Cu toate acestea, şi aceste unităţi şcolare vor începe luni cursurile, ca în fiecare an”, a spus Mioara Enache. Aceasta a mai adăugat că deși încă există lucrări de igienizare în școlile din municipiul Galați, există promisiuni ferme ca ele să se termine până luni, la începerea școlii. În plus, “acolo unde lucrările vor continua, ele nu se vor desfășura acolo unde învață elevii”, a adăugat Mioara Enache.

Potrivit acesteia, în total, de luni, vor veni la școală 85.253 de elevi, din care 53.000 în municipiile Galați, Tecuci și orașele Tg. Bujor și Berești, iar 32.253 elevi – în mediul rural. “Numărul elevilor din acest an școlar este cu 500 mai mic decât cel din anul școlar 2014-2015, o diferență ce rezultă din scăderea numărului populației”, a spus Mioara Enache.

În ceea ce priveşte manualele şcolare, acestea au fost distribuite la clasele I-IV în proporţie de 90%, însă la clasa a IV-a lipsesc tocmai manualele de matematică, limba română, engleză, istorie şi geografie. La clasele V-X, manualele sunt asigurate în proporție de 70% din fondul nou (manualele noi fiind aduse), iar 30%, din fondul deja existent. În schimb, la clasele XI-XII, manualele sunt aşteptate să sosească abia în perioada 1 -15 octombrie! Cum numai la nivelul județului Galați este vorba despre 105.000 manuale – care trebuie, la rândul lor, distribuite școlilor din Galați, dar mai ales din mediul rural, procedură care va mai întârzia încă o dată termenul la care vor ajunge acestea pe băncile școlilor – este clar că manualele vor ajunge foarte târziu în fața elevilor. Având în vedere că acest lucru ar însemna peste o lună de școală fără manuale pentru clasele a XI-a și a XII-a, inspectorul școlar spune că “perioada respectivă va fi destinată recapitulărilor”, însă este clar că elevii își vor cumpăra manuale de la elevii mai mari, pentru că nu își permit să rămână în urmă cu peste o lună în predarea materiei. Cumpărarea de către elevi a manualelor nu va demonstra decât eșecul proiectului guvernamental de a asigura manuale gratuite pentru elevii de clasa a XI-a și a XII-a, un proiect ce ar fi fost util dacă Guvernul nu ar fi întârziat cu licitațiile și ar fi distribuit în timp util manualele, astfel încât elevii să le aibă din 12 septembrie!

Și dacă tot vorbim de proiecte guvernamentale, să precizăm că din cele 22 de școli din toată țara în care se va implementa, ca proiect-pilot, programul “o masă caldă la școală”, una se află în județul Galați. Este vorba despre școala “Petru Rareș”, din comuna Frumușița, unde 330 de elevi (preșcolari și școlari de clasele V-VIII) vor primi câte o masă caldă pe zi.

Cât privește școlile profesionale, la nivelul judeţului Galaţi au rămas 280 de locuri neocupate la liceu (zece clase), a mai anunțat inspectorul școlar general Mioara Enache. Potrivit acesteia, este vorba de clasele de construcţii, agricultură şi mecanică de la liceele: Anghel Saligny, Radu Negru și Paul Dimo din Galați, Ovid Caledoniu – Tecuci și liceele din Cudalbi și Corod. Funcție de opțiuni, clasele cu foarte puțini elevi vor fi comasate, a mai spus Mioara Enache.

Lasă un comentariu