Galaţi:UPDATE: Minora căutată de poliţişti după ce şi-a lăsat fetiţa în maternitate a fost găsită. Victima modelului parental al abandonului

Versiune tiparSend by emailPDF version

UPDATE: Minora dispărută a fost găsită la Independenţa 

 

Poliţiştii gălăţeni au găsit-o miercuri , în jurul prânzului, pe Gianina Mocănică, minora de 16 ani, care a fugit din Maternitatea Spitalului de Urgenţă după ce şi-a părăsit copilul. Adolescenta a fost localizată la Independenţa unde se afla la o persoană . Ea a fost recunoscută în urma anunţului dat de poliţişti în mass media iar cel care i-a văzut poza a anunţat imediat poliţiştii. Minora a fost reintrodusă în centrul de plasament de unde a fugit dar nimeni nu poate garanta că nu va pleca din nou. 

 

Minora care şi-a abandonat copila, victima abandonului de la naştere

Adolescenta de 16 ani, care a fugit de la maternitatea Spitalului de Urgenţă, abandonându-şi acolo şi fetiţa nou născută, pare a fi victima traumelor propriei copilării. Gianina Mocănică (foto 2) a crescut numai la stat, în centre de plasament şi case familiale, deoarece nici tatăl şi nici mama, amândoi în viaţă, nu au vrut-o. Aşa se face că tânăra nu a reuşit să îşi găsească stabilitatea nici după ce, la doar 16 ani, a avut un copil la care însă a renunţat şi l-a părăsit noaptea, pe furiş. Gianina se afla în grija celor de la Centrul de plasament Negru Vodă (foto 1), de unde a fugit în ultima vreme de nu mai puţin de trei ori. De fiecare dată a fost adusă înapoi cu poliţia. Ultima oară când poliţiştii au adus-o era însărcinată.

„Nu s-a putut adapta niciodată. Mereu fugea şi era adusă doar de poliţişti, singură nu venea. A fost adusă de poliţie în 9 octombrie 2014 şi atunci era deja însărcinată în cinci luni. Am consiliat-o să păstreze copilul, i-am explicat ce opţiuni are. Dar pe 27 octombrie a fugit din nou. Apoi am aflat de la maternitate că a născut. Din nou a fost consiliată, dar la un moment dat ne-a scris şi o hârtie prin care arată că vrea ca fiica ei să fie dată unui asistent maternal. A stat la izolare de câte ori a adus-o poliţia, deoarece venea într-o stare de igienă mai mult decât precară”, a precizat  Cristina Lupu, şefa centrului de plasament.

Din spital Gianina a fugit noapte în pijamale. „Minora a născut pe 25 februarie o fetiţă sănătoasă şi a părăsit spitalul în cursul nopţii de 3 martie, fără avizul cadrelor medicale”, a precizat dr. Lucica Grigorică, Spitalul de Urgenţă Galaţi.

Copila nou născută este deja în grija unui asistent maternal, iar mama are şanse minime să o recupereze, chiar dacă ar vrea. „Nu este prima oară când pleacă această adolescentă. Acum a părăsit şi copilul. Chiar după ce va fi găsită, nu cred că va mai întruni vreodată calităţile necesare pentru a primi copilul înapoi. Cred că nici ea nu ştie cine este tatăl. Este o situaţie în care cu greu puteam să facem altceva. Dacă nu abandona copilul, era ocrotită în centrul pentru mame minore, i se asigura sprijin şi se căuta o cale de a o reintegra în societate”, a spus  dr. Ciprian Groza, Protecţia Copilului.

De fapt, la întrebarea dacă fata nu cumva se prostituează şi de aceea fuge mereu, cei de la Protecţia Copilului au spus că mai mult ca sigur aşa face. Psihologii spun că modelul parental al abandonului a marcat-o şi odată ce a devenit mamă nu a făcut decât ceea ce s-a făcut cu ea, a părăsit. Nu este primul caz din acesta. Anul trecut, în judeţul Galaţi, trei minore din sistemul de plasament au născut şi la rândul lor şi-au abandonat copiii.

Lasă un comentariu