Galaţi: Ziua iei, la Pădurea Gârboavele. Cum ajungem acolo?

Versiune tiparSend by emailPDF version

Sâmbătă, 24 iunie, în intervalul orar 9.00-17.00, Centrul Cultural Dunărea de Jos din Galaţi aşteaptă vizitatorii,în Pădurea Gârboavele, la Muzeul Satului. Aici sunt organizate standuri cu ii expuse la vânzare, dar şi standuri în care gospodine din satele gălăţene învecinate vor face demonstraţii de ţesut şi brodat pe pânză şi borangic.   Vizitatorii vor putea afla de la organizatori şi istoricul iei dar şi semnificaţiile culorilor şi simbolurilor folosite pentru brodatul iei. De la ora 13.00, aici va avea loc un  concert susţinut de Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului”.

Pentru că nu toată lumea are maşină personală, iar Centrul Cultural nu asigură şi deplasarea gălăţenilor până la Muzeul Satului, am încercat să aflăm cum stă treaba cu transportul public cu microbuzul până la Pădurea Gârboavele care a fost pus în ultima vreme sub semnul întrebării, existând voci potrivit cărora traseul nu s-ar respecta. Potrivit datelor aflate vineri de la Autogara EuroTrAns (din apropierea Biserii Sf. Mina şi a Intersecţiei Fără Rost), autobuzul care face zilnic traseul Galaţi-Scânteieşti-Fântânele opreşte şi la Gârboavele, … sau cel puţin "în apropiere", asta deşi potrivit Biroului de Presă al CJ Galaţi, ar exista un traseu special care ar trebui să facă zilnic doar traseul Galaţi-Gârboavele şi retur. “În timpul săptămânii, pentru că nu sunt prea mulţi clienţi, microbuzul opreşte în apropiere, nu aveţi mult de mers pe jos până la bariera de la Grădina Zoologică. În weekend, microbuzul merge însă până la barieră, căci sunt mulţi clienţi”, am aflat de la biroul de informaţii. Orele de plecare şi tarifele sunt afişate, conform fotografiilor.

Aşadar, că tot ne-am lămurit cu transportul până în Pădurea Gârboavele, vă prezentăm programul pregătit mâine de Centrul Cultural: “De 24 iunie, la pomenirea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, în popor se sărbătoreau (și încă se mai sărbătoresc în multe zone) Sânzienele. Nu întâmplător comunitatea dedicată iei a ales tocmai această zi pentru a sărbători esența portului tradițional românesc. Ia – bluza albă țesută și brodată manual, nesecată sursă de inspirație pentru creatorii de modă de pe toate meridianele, reprezintă, de una singură, o întreagă cultură. Fiecare tăietură, fiecare chenar, fiecare element de broderie, fiecare culoare înseamnă ceva. Sunt ii de sărbătoare și ii de jelire, ii de mireasă și ii de copilă, ii de cânepă, in sau spumă de borangic, cusături de noroc, de viață lungă, de bucurie, de belșug, de înțelepciune și de protecție... De Sânziene, Centrul Cultural ”Dunărea de Jos” onorează Ziua Universală a Iei împreună cu toți colegii și prietenii din artă și cultură ce își desfășoară împreună activitatea sub egida Consiliului Județean. Îi invităm pe gălățeni să sărbătorească alături de noi legendara bluză în care sunt cusute câteva milenii de istorie în 24 iunie, la porțile soarelui. La Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești din Pădurea Gârboavele ghizii Centrului Cultural ”Dunărea de Jos” vor oferi – ca de obicei – tururi gratuite ale muzeelor, cu explicații și povești, vor avea loc demonstrații ale meșterilor populari de confecționare a iei tradiționale de Covurlui și vor fi expuse ii pentru cei care doresc să le cumpere, în timp ce Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului” va susține un concert special de Sânziene. ·  Program: Ora 9.00 - instalare stand cu ii de vânzare și stand demonstrație țesut/brodat Ora 10.00 – deschidere acces public Ora 11.00 - Sosire oficialități la Muzeul Satului, Pădurea Gârboavele Ora 11.15 - Turul celor două muzee (Muzeul Satului și Muzeul Zonei Pescărești) Ora 12.00 - Ședință foto (Fotoclubul Dunărea de Jos) Ora 12.30 - Omagiu adus iei românești: ateliere de lucru: semnificația semnelor și simbolurilor pe cămașa românească, semnificația culorilor în funcție de zona culturală Ora 13.00 - concert – Ansamblul Folcloric ”Doina Covurluiului” (orchestră, soliști, dansatori) Ora17.00 - închiderea programului pentru public”.

Lasă un comentariu