GALAŢI: UPDATE 14:15 Activitatea firmei de catering suspendată, administratorul amendat cu 1.000 de lei

Versiune tiparSend by emailPDF version

UPDATE 14:15 Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a decis suspendarea temporară a activităţii firmei de catering care a livrat mâncare celor 43 de copii de şcoală primară de la şcolile nr. 17 şi nr. 22 din Galaţi, ce mai apoi au ajuns în spital. „S-a mers la firmă, dar şi la spitale, se face în continuare anchetă epidemiologică. Copiii au consumat mămăligă cu smântână şi sarmale din pulpă de pui, dar deocamdată nu ştim care este alimentul incriminat a fi cauzat îmbolnăvirea. Pentru moment am suspendat activitatea firmei de catering şi am luat probe şi de la angajaţi, şi din mâncarea gătită, şi din produse nepraparate, dar am recoltat şi probe biologice de la copiii internaţi. Am suspendat activitatea firmei până la terminarea anchetei. Administratorul firmei a fost deocamdată amendat cu 1.000 de lei şi vom vedea ce se va mai întâmpla la finalul anchetei”, a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cei de la firmă nu îşi explică ce s-a întâmplat. „Nu îmi explic ce s-a întâmplat. Noi avem produse proaspete şi am de peste trei ani contracte cu aceste şcoli şi cu altele, dar nu au fost niciodată probleme. Am fost luat prin surprindere, pentru că noi ne aprovizionăm în fiecare zi, nu aveam congelatoare şi frigidere şi gătim în aceeaşi zi. Carnea şi produsele pentru sărmăluţe le-am primit şi ne-am apucat de ele la ora 5 dimineaţa. Personalul are analizele la zi. Aşteptăm şi noi rezultatele să văd ce furnizor ar fi făcut probleme”, a spus Florin Vrânceanu, administratorul firmei.

Managerii celor două şcoli implicate susţin că au contracte de mult timp cu această firmă. „31 de copii din şcoala noastră au avut probleme de sănătate. Asta după ce au servit masa de prânz, adusă de firma de catering. Am anunţat la Sanepid şi la doctorii din şcoală. O parte a copiilor, 10, au fost duşi la spital cu ambulanţele, restul au plecat acasă cu părinţii şi unii au ajuns şi la spital. Contractul cu această firmă a fost încheiat pentru 133 de copii la cererea părinţilor, dar pe numele unei învăţătoare şi nu este prima oară când furnizează”, a precizat Anca Barbu (foto 2), director Şcoala 17 Galaţi.

Şi la Şcoala nr. 22 cam aceeaşi situaţie. „După masa de prânz li s-a făcut rău copiilor. Am chemat părinţii, dar şi doctorul şcolii. Au fost consultaţi. O parte au plecat acasă, alţii cu părinţii la spital. În şcoala noastră sunt două contracte cu această firmă de catering,unul făcut printr-o fundaţie, altul de către comitetul de părinţi. Reprezentanţii e la fundaţie au spus că îl vor rezilia dacă firma e vinovată”, a precizat Valentina Tudorache (foto 3), director Şcoala nr. 22.

23 dintre cei 43 de copii prezentaţi la medic au rămas internaţi, dar din aceştia acum mai sunt doar 14 spitalizaţi.

UPDATE 11:40 Părinţii, furioși pe firma de catering

Părinţii copiilor îmbolnăviţi la şcoală dau vina pe firma de catering. „Fetita mea, care e în clasa a treia, a vomat imediat după ce a mâncat. Au adus-o cu ambulanţa la spital. E clar că de la mâncarea de la catering li s-a făcut rău. Aceeaşi mâncare o primesc copiii de la ambele şcoli. Ar trebui să nu mai avem contract cu aceea firmă. Şcoala a făcut contract”, a spus Nicuţa Borş, mama unei fetiţe de clasa a treia de la Şcoala nr. 17, internată în spital.

43 de copii au ajuns la două spitale gălăţene, infecțioase şi cel de copii, după ce au mâncat la şcoală sarmale cu smântână şi mămăligă. Mâncarea a fost adusă de firma de caterig a unui restaurant, firmă cu care cele două şcoli aveau contract. „La noi au ajuns 32 de copii, majoritatea de şapte ani, care aveau simptome de infecţie alimentară. 12 au fost internaţi”, a declarat dr. Mihaela Ganea, director medical Spitalul de Boli Infecţioase.

Copiii care sunt de la grupa zero la clasa a patra, au ajuns şi la Spitalul de Copii. „28 de copiii s-au prezentat la noi, din care 11 au necesitat internarea la noi, iar alţi 17 cu simptome mai grave, au fost transferaţi la spitalul de boli infecțioase”, a precizat dr. Geta Badiu, Spitalul de Copii. Se aşteaptă rezultatele anchetei DSP începută în acest caz.

UPDATE 10:00 Focar de toxiinfecţie alimentară de la catering. 43 de elevi au ajuns la spital!

Nu mai puţin de 43 de copii de clasele 0-IV au fost aduşi la spitalele de Copii "Sf. Ioan" şi la cel de Boli Infecţioase, după ce micuţii s-au simţit rău, în urma prânzului luat, ieri, la şcoală. Din cei 43 de copii aduşi la spitale, 11 au rămas internaţi la Spitalul de Copii şi alţi 12 sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Copiii sunt elevi ai şcolilor generale cu program prelungit "step by step" nr. 17 şi 22 şi ieri au mâncat, la şcoală, sărmăluţe cu mămăliguţă şi smântână, furnizate de o firmă de catering cu care părinţii copiilor au făcut contract.

Direcţia de Sănătate Publică a început o anchetă în acest caz.

Vom reveni cu amănunte.

Lasă un comentariu