Galaţi: Un gălăţean ne invită să ne cunoaştem oraşul

Versiune tiparSend by emailPDF version

Mila 80 a pregătit cinci evenimente în cinci zile

Asociația “Mila 80” organizează în următoarele zile o serie de activități care continuă eforturile de promovare a patrimoniului istoric local. Este vorba de o serie de tururi pietonale ghidate și de o întâlnire cu o absolventă a Pensionului "Notre Dame de Sion".

Potrivit lui Ciprian Ciocan, coordonator al acestui proiect, “sâmbătă – 25 martie, cu începere de la ora 16.00 - va avea loc prima acțiune, un tur ghidat gratuit intitulat "Eroilor - o stradă încremenită în timp". În doar 90 de minute, gălățenii vor putea afla poveștile uneia dintre cele mai bine conservate zone ale orașului istoric. Locul de pornire va fi Monumentul Eroilor din fața Palatului Administrativ (Prefectura). Duminică, 26 martie, organizăm un tur pietonal dedicat străinilor care locuiesc în orașul nostru (în special studenților veniți în Galați prin programul Erasmus). Acțiunea cu numele “Unveiling The Wonders Of A Forgotten City” va atinge principalele obiective istorice ale orașului și se va desfășura exclusiv în limba engleză. Scopul evenimentului este de a oferi o opțiune de petrecere a timpului liber pentru cei cu alte origini și, în același timp, să îi conectăm la valorile comunității locale. Grupul de participanți se va reuni pentru a pleca pe traseu cu începere de la ora 17.00, la intrarea principală a Grădinii Publice.

Începând cu ziua de luni, 27 martie, Asociația “Mila 80” va desfășura o serie de activități dedicate elevilor Colegiului Național “Vasile Alecsandri” în cadrul programului “Școala Altfel”. Luni, 27 martie, cu începere de la ora 12.00, elevi ai claselor IX G și XII A vor lua parte la turul ghidat "Galațiul multicultural. Moștenirea minorităților locale".

Marți, 28 martie, organizăm împreună cu Biblioteca Franceză “Eugène Ionesco” evenimentul “De vorbă cu istoria – Tereza Prodrom”. Membră a unei familii de vază a Galațiului de acum un secol și noră a unui primar interbelic, Tereza Prodrom va povesti elevilor din clasele VIII A, VIII G și XII A despre viața de la malul Dunării între războaie, despre Corso-ul gălățean, despre rigoarea Pensionului "Notre Dame de Sion", despre Piața Regală, despre "aprigii negustori" din orașul nostru sau despre faima portului de la Mila 80. Întâlnirea va putea fi urmărită și live pe pagina de Facebook a asociației noastre.

Miercuri, 29 martie, vom organiza turul pietonal ghidat “Palatele de lângă noi”, pentru două clase de a X-a și a XI-a. Readucem pe această cale în prim plan grandoarea și fastul orașului nostru din prima jumătate a secolului trecut. Acțiunile asociației noastre vin să sublinieze potențialul cultural al Galațiului și nevoia protejării patrimoniului comunitar. Cunoașterea istoriei și poveștilor orașului este un pas esențial în conservarea memoriei comunității și conștientizarea valorilor locale”.

Lasă un comentariu