Galaţi: Un gălăţean a făcut o descoperire istorică în domeniul astronomiei

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pe data 10 februarie 2015, la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului "Vasile Pârvan" din Bârlad, muzeograful Ciprian Vîntdevară a descoperit, cu ajutorul telescopului principal, într-o altă galaxie, o explozie solară cauzată de fuziunea a două stele care s-a dovedit a fi o nova roşie luminoasă dintr-o galaxie apropiată - Messier 101 (Pinwheel Galaxy), situată la aproximativ 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelaţiei Ursa Mare. Acest tip de nove sunt foarte rare şi din acest motiv nu sunt înţelese foarte bine de către oamenii de ştiinţă.

Ciprian are 31 ani şi este originar din Galaţi, fiind membru fondator al Astroclubului „Călin Popovici”, care funcţionează pe lângă Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. El a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice, specializarea Geografia Turismului, din Galaţi, filială a Facultăţii de Geografie Bucureşti şi a lucrat câţiva ani la Şantierul Naval din Galaţi. Pasiunea pentru astronomie l-a purtat la Bârlad, unde s-a angajat ca muzeograf în cadrul Observatorului de la Muzeul „Vasile Pârvan”. În 2011 şi 2012 a câştigat concursul „Ţara lui Andrei”, organizat de Petrom, reuşind astfel să doteze Observatorul din Bârlad cu aparatură care să-i permită desfăşurarea unor activităţi de cercetare astronomică.

„Munca de cercetare a cerului a început în luna septembrie a anului 2013, după ce am reuşit să avem aparatura necesară pentru astro-fotografie. Au fost multe nopţi de veghe, în care au fost făcute mii de fotografii care, până la urmă, au dat acest rezultat surprinzător: descoperirea unei nove roşii. La început nu am crezut că am decoperit ceva, am zis că e o problemă la senzor”, a declarat Ciprian Vîntdevară pentru PresaGalatiBraila.com.

Ciprian a raportat totuşi observaţiile sale din noaptea de 10 februarie, considerând că e vorba despre o supernovă. Pe 13 februarie 2015, astronomul neozeelandez Stu Parker a utilizat un telescop din Spania și a confirmat că într-adevăr există un nou obiect în galaxia M 101. Ulterior s-a constatat că noua descoperire nu este o supernovă, și o perioadă de timp, natura acestui obiect a fost incertă. Au apărut mai multe publicații pe forumurile internaționale de astronomie, cel mai bun exemplu este revista italiană de astronomie COELUM  www.coelum.com/news/unaltra-supernova-in-m101-no-ma-controllate-i-vostri-archivi. De asemenea, descoperirea este postată pe un site dedicat supernovelor strălucitoare: www.rochesterastronomy.org.  Abia pe 11 martie 2015, a fost publicată o nouă telegramă astronomică, în care se confirmă spectografic că noul obiect este de fapt o novă roșie luminoasă (luminos red nova / LRN) www.astronomerstelegram.org/?read=7206.

L-am întrebat pe Ciprian ce anume a dus la această descoperire: perseverenţa sau norocul? „Nu pot nega şi să spun că nu am avut noroc. În lume există observatoare mult mai dotate decât cel de la Bârlad, dar care nu au reuşit să facă această descoperire. Am avut noroc, dar un noroc pe care noi l-am făcut posibil prin munca depusă în sute de nopţi nedormite. Această descoperire ne dă un impuls imens şi ne face să nu ne oprim aici”, a adăugat Ciprian Vîntdevară.

Lasă un comentariu