Galaţi: Trezoreria are bani, dar Primăria nu face plăţi! Circa 7.000 de salariaţi din învăţământ aşteaptă banii câştigaţi în instanţă

Versiune tiparSend by emailPDF version

Aproape 7.000 de cadre didactice şi personal auxiliar din licee, şcoli generale şi grădiniţe din judeţul Galaţi, aşteaptă să îşi încaseze drepturile băneşti restante, câştigate în instanţă şi chiar dacă sumele necesare se află în Trezorerie, administraţiile locale nu fac nimic pentru a trece efectiv la plata lor, a semnalat, astăzi, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, Lidia Antoniu, preşedinta Sindicatului Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi. "Am informaţii certe că în alte judeţe din ţară a început să se facă plata. Nu înţeleg de ce, dacă banii sunt în Trezorerie, nu se alocă aceste drepturi profesorilor?!", a întrebat preşedinta SIP, aflată chiar în faţa vicepreşedintelui CJ Galaţi, Cornel Hamza şi viceprimarului Primăriei Galaţi, Florin Popa, reprezentanţi ai celor două instituţii care trebuie să direcţioneze banii - Consiliul Judeţean şi, respectiv, Primăria Galaţi. Potrivit Lidiei Antoniu, cei circa 7.000 de profesori, dar şi personal auxiliar, au de încasat sume de bani ce pleacă de la câteva sute de lei şi ajung la câteva mii de lei. “Este vorba despre restanţele tranşei a III, adică 40% din banii aferenţi acestei tranşe şi integral tranşa a IV-a, care, iniţial trebuia plătită până în februarie 2016, dar Guvernul a luat decizia să fie achitată tot în acest an bugetar. Tranşa a III-a trebuia plătită în iunie, dar s-a plătit în august şi atunci s-a achitat parţial, la care s-au adăugat restul tranşelor a II-a şi a III-a”, a mai spus Lidia Antoniu.

Reamintim că în luna august a acestui an, cadrele didactice au avut emoţii privind încasarea drepturilor băneşti câştigate în instanţă, motivul întârzierilor fiind disputele politice din cadrul CL. La acel moment, primarul UNPR, Marius Stan, i-a acuzat pe consilierii PNL că întârzie acordarea acestor bani, iar liberalii l-au acuzat înapoi pe edil, de acelaşi lucru. Până la urmă, banii au fost distribuiţi, nu fără întârzieri.  

Atât CJ Galaţi, cât şi Consiliul Local Galaţi se întrunesc, în şedinţă, joi, 26 noiembrie. Totuşi, pe ordinea de zi a şedintei CJ Galaţi nu există vreun proiect de hotărâre privind alocarea banilor primăriilor din judeţ, pentru ca acestea să facă plăţile. Nici pe ordinea de zi a şedinţei de CL a municipiului Galaţi nu există un proiect de hotărâre special legat de plata drepturilor băneşti câştigate în instanţă pentru cadrele didactice, deşi, pe ordinea de zi se află un proiect de rectificare bugetară în care se prevăd sume suplimentare pentru învăţământ, respectiv, un plus de 17,69 milioane lei pentru cheltuielile de funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat (16,81 milioane lei – cheltuieli de personal şi 882.000 lei – cheltuieli cu bunuri şi servicii), la care se adaugă un plus de 28.000 de lei, pentru acoperirea cheltuielilor cu obiectele de inventar necesare procesului de învăţământ.

Lasă un comentariu