Galaţi: Tichetele la grădiniţă, bune pentru copii, sufocante pentru primari!

Versiune tiparSend by emailPDF version

"Parlamentul şi Guvernul dau legi, nu zic, or fi bune şi chiar sunt, dar nimeni nu se gândeşte şi la primarii care au personal insuficient şi dau salarii vai de capul lor", acesta a fost comentariul făcut de primarul comunei Rădeşti, Ioan Porumb, discurs aplaudat de zecile de primari, asistenţi sociali şi directori de grădiniță care au participat, astăzi, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, la o sesiune de informare privind aplicarea programului național reglementat prin Legea nr. 248/2015, informare derulată de Asociația OvidiuRo – asociaţia care a avut iniţiativa Legii 248 – cu sprijinul Prefecturii şi Inspectoratului Școlar Județean Galaţi. Legea nr. 248/2015 sau ,,Legea Fiecare Copil la Grădiniță” - votată în Parlamentul României și promulgată de Președinte în noiembrie 2015 - încurajează prezența la grădiniță a copiilor între 3 și 6 ani prin acordarea unui tichet social pentru grădiniță de 50 de lei lunar. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puțin de 284 de lei venituri lunare pe membru de familie (2 x Venitul Minim Garantat pentru o persoană singură). Se exceptează de la calcularea venitului banii proveniţi din  ajutorul social, alocație, burse sau subvențiile agricole. Tichetul social se acordă doar cu condiţia prezenţei zilnice a celor mici la grădiniță (numărul maxim de învoiri fiind de 3, iar scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniță din luna respectivă ). Legea nr. 248/2015 răspunde obiectivelor cu privire la reducerea abandonului școlar (la 11.3%) și a sărăciei și inechității sociale ce derivă din Strategia Europa 2020. În 2014, rata abandonului școlar în România ajunsese la 18.5% și se estimează că în prezent doar unul din trei copii săraci beneficiază de educație timpurie. Potrivit reprezentantei Asociaţiei OvidiuRo, Larisa Dumitru, ministerul Muncii a estimat că la nivel naţional sunt peste 111.000 de copii eligibili pentru a primi tichetul social pentru grădiniță, iar în judeţul Galaţi ar fi circa 3.700 de astfel de copii.

Asociația OvidiuRo a fost cea care a implementat, începând cu 2010, programul pilot Fiecare Copil în Grădiniță, gândit în special pentru zonele rurale extrem de sărace, program implementat cu voluntari şi susţinut financiar din fonduri private şi proiecte europene. În cei 5 ani de implementare, peste 4.000 de copii au beneficiat de educație preșcolară. 98% dintre copiii care au beneficiat de program s-au înscris apoi la școală, iar 65% din aceștia continuă să aibă o prezență bună și foarte bună. În prezent, prin acest program se sprijină peste 2.500 de copii din 12 județe.

Asociaţia a depus, în luna martie 2015, împreună cu ministrul Daniel Constantin,  proiectul de lege PL-x nr. 548/2015 privind „stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate”, iar în luna octombrie, Camera Deputaţilor – cameră decizională - a votat-o. Legea este aplicabilă din luna februarie a.c, iar începând din luna martie se vor acorda primele tichete corespunzătoare lunii februarie.

Legea, deşi apreciată de primarii din judeţul Galaţi, a stârnit multe discuţii aprinse din partea edililor, pe motiv că aceştia s-au trezit cu o nouă responsabilitate în plus, obligaţie pentru care Guvernul nu a alocat nici un leu în plus, în teritoriu. "Mie mi-e şi ruşine să mă duc la asistentul social să-i spun că mai trebuie să facă şi aceste dosare, pentru că are un salariu de mizerie. În plus, eu am făcut bugetul pe 2016, dar nu mi-a spus nimeni că trebuie să aloc bani şi pentru aplicarea acestei legi", a spus primarul comunei Rădeşti. "Ştiaţi că Guvernul susţine financiar doar primăriile de municipiu care au centre de zi pentru şcolari şi preşcolari? Ştiaţi că eu am un astfel de centru la Şendreni? Cine a consultat primarii înainte ca acest proiect să devină lege?", i-a întrebat pe membrii Asociaţiei OvidiuRo şi primarul comunei Şendreni, Paul Cristea. Alţi edili s-au arătat nemulţumiţi de faptul că bugetarea unor astfel de activităţi ar putea atrage după sine controale care s-ar putea lăsa cu amenzi usturătoare din partea Curţii de Conturi, în timp ce primarul comunei Cerţeşti, Daniel Cotoranu, a încheiat: "legea este bună, dar ar trebui continuată, pentru că abandonul şcolar nu e cel mai mare la grădiniţă, ci la clasa a VII-a - a VIII-a... Din păcate însă, pe noi, primarii, nu ne aude nimeni, Guvernul ne dă doar sarcini". Reacţiile aleşilor locali sunt oarecum surprizătoare în condiţiile în care, potrivit membrilor Asociaţiei OvidiuRo, legea tichetelor sociale a fost adoptată după consultarea Asociaţiei Comunelor din România.

Lasă un comentariu