Galaţi: Săptămâna Prevenirii Criminalităţii a început!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Luni a fost lansat, la nivel naţional, cea de-a X-a ediţie a programului naţional “Săptămâna Prevenirii Criminalităţii”. La Galaţi, acţiunea este desfăşurată de poliţiştii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi, împreună cu cei ai Poliţiei Transporturi, în colaborare cu Inspectoratul Judeţean Şcolar, Agenţia Naţională Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane etc. De luni până vineri, fiecare zi a săptămânii este dedicată prevenirii unui anumit tip de infracţiune, acţiuni ce se vor realiza de către poliţiştii gălăţeni în unităţile şcolare din municipiile, oraşele şi comunele din judeţul Galaţi. Astfel, ziua de luni este dedicată prevenirii victimizării minorilor (acţiuni desfăşurate La Colegiul Naţional Agricol Tecuci şi la şcoala din Şendreni), marţi - prevenirii delicvenţei juvenile (acţiuni ce se vor desfăşura la şcolile generale nr. 22  şi 29 din Galaţi), miercuri - prevenirii infracţionalităţii contra patrimoniului (prin informări privind furturile din gospodării şi sustragerile de materiale lemnos, informări făcute de poliţişti la primăriile din comunele Corod, Cudalbi, Matca, Valea Mărului şi Cerţeşti, dar şi prin discuţii despre furturile din locuinţe şi înşelăciunile prin apeluri telefonice, discuţii ce vor fi purtate cu reprezentanţi ai asociaţiilor de pensionari, la Clubul Poliţiştilor din Galaţi), joi - prevenirii infracţiunilor din sfera crimei organizate, iar vineri – activităţi privind siguranţa rutieră.

Potrivit şefului Brigăzii de Combaterea Criminalităţii Organizate Galaţi, Cornel Mototolea, pe linia prevenirii infracţiunilor din sfera crimei organizate, poliţiştii le vor vorbi elevilor de la Colegiul Costache Negri, cum pot deveni victime ale traficului de fiinţe, prin intermediul reţelelor de socializare. De asemenea, agenţii vor informa părinţii elevilor de la Colegiul de Industrie Alimentară Elena Doamna, despre care sunt simptomele consumului de droguri sau de alte substanţe cu efect halucinogen, denumite generic etnobotanice. Tot joi, de la ora 14.00, poliţiştii BCCO vor distribui în zona campusului studenţesc Al. Ioan Cuza, fluturaşi informativi privind consumul de etnobotanice.

Stoparea consumului de droguri este o preocupare constantă a oamenilor legii, Biroul de combaterea crimei organizate Galati confiscând, în ultimele 8 luni ale anului, peste 8 kg de cannabis, 2 kg de substanţe etnobotanice, 850 de comprimate ecstasy şi 20 de gr de cocaină, iar pentru trafic și consumul de droguri, au fost cercetate 184 persoane, din care 22 sunt arestate.

Totodată, în cadrul Săptămânii Prevenirii Criminalităţii, şi Poliţia Transporturi va desfăşura în gări şi porturi, în această săptămână, acţiuni de prevenire a accidentelor de cale ferată sau navale, dar şi de informare a elevilor şi navetiştilor pentru ca aceştia să nu devină victime ale furturilor sau violenţelor în trenuri. Ultima zi a săptămânii, poliţiştii de la transporturi vor distribui în staţiile CFR din Galaţi, Brăila, Buzău şi Focşani, dar şi în mai multe trenuri, fluturaşi informativi privind prevenirea şi combaterea de infracţiuni cu violenţă, a furturilor de la călători şi a portului ilegal de arme periculoase. Potrivit comisarului şef Petrică Hahui, şeful Secţiei Poliţie Transporturi Galaţi, în Galaţi s-a înregistrat o creştere de peste 50% a numărului cazurilor de persoane depistate că purtau arme periculoase, fiind în general vorba despre cei care tranzitează Galaţiul şi Tecuciul, dinspre Moldova spre Bucureşti.

“Infracţionalitatea sesizată este în scădere faţă de anul trecut, iar infracţionalitatea stradală din judeţul Galaţi este sub media naţională. Când vorbim de infracţionalitatea stradală, vorbim şi de infracţiunile comise de minori. În plus, se înregistrează scăderi şi ale infracţiunilor de natură sexuală, în care victimele sunt minorii. Deci, astfel de programe sunt utile şi au ca efect scăderea infracţionalităţii”, a spus Dănuţ Lefter.

Lasă un comentariu