Galaţi: Primarul şi preşedintele CJ, aleşi în două tururi de scrutin!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Dacă propunerile PNL vor fi adoptate în noua lege a alegerilor locale, Galaţiul nu va mai putea avea, ca acum, primar şi preşedinte de CJ Galaţi, desemnaţi câştigători în urma unui singur tur de scrutin. Potrivit deputatului PNL Victor Paul Dobre, necesitatea introducerii celui de-al doilea tur de scrutin la alegerile locale de primar şi preşedinte al CJ este legată de “necesitatea reprezentativităţii” candidatului, pentru că “primarul, preşedintele de CJ trebuie să aibă mandatul a cel puţin jumătate plus unu din cei care îl aleg”. Reamintim că actualul primar al municipiului Galaţi, Marius Stan, a câştigat mandatul de edil al oraşului, ca şi candidat liberal, din partea USL, cu 48,7% din voturile valabil exprimate de gălăţeni, în primul tur de scrutin, din iunie 2012.

Potrivit deputatului PNL de Galaţi, Victor Paul Dobre, liberalii doresc modificarea legilor electorale, atât a legii alegerilor locale, cât şi a celor parlamentare, astfel încât în viitorul Parlament să existe mai puţini senatori şi deputaţi, iar primarii de localităţi şi preşedinţii de Consilii Judeţene să fie aleşi în două tururi de scrutin – “Propunerea PNL va fi revenirea la cele două tururi atât la primar, dar introducerea celor două tururi la preşedintele CJ”.

Co-preşedintele PNL Galaţi, deputatul Victor Paul Dobre, membru în comisia de Cod Electoral a Parlamentului, a declarat că este necesară modificarea legilor electorale astfel încât să se poată reglementa votul prin corespondenţă sau electronic pentru alegerea preşedintelui, dar şi trecerea la un alt sistem de vot pentru desemnarea parlamentarilor. „O problematică de mare actualitate, după alegerile prezidențiale, este reglementarea votului prin corespondenţă sau a votului electronic, în special la nivelul ţărilor Uniunii Europene, e un capitol. Al doilea capitol este modificarea absolut necesară a legii alegerilor parlamentare în sensul revenirii ori la sistemnul de vot pe listă, clasic, sau trecerea la sistemul german, aşa numit, mixt, între vot proporţional şi vot în colegii - din punctul de vedere al PNL este varianta favorizată şi avută în vedere, dar în orice caz e o necesitate absolută de a corecta actuala lege electorală ca să nu mai dăm loc la aberaţii de genul alegem 450 de parlamentari şi ajung 600 în Parlament”, a afirmat Dobre. El a precizat că liberalii „rămân fideli sistemului bicameral în Parlament” şi susţin necesitatea ca numărul de parlamentari să fie mai mic decât în prezent. „Va fi cu certitudine un număr mai mic de parlamentari decât în actualul Parlament şi aici cred că toată lumea va fi de acord...Dacă va fi sistemul mixt german, jumătate din locuri vor fi în colegii şi restul pe o listă de compensare, e mult de discutat”, a mai spus Victor Paul Dobre.

Lasă un comentariu