Galaţi: Primarul şi CL, surzi la vocea celor care i-au ales. Proiecte votate dar contestate de societatea civilă

Versiune tiparSend by emailPDF version

În administraţia municipiul Galaţi a apărut un fenomen grav, nemaîntâlnit în ultimii 26 de ani. Este vorba despre proiecte de hotărâre aprobate de Consiliul Local şi ulterior contestate de societatea civilă şi ceea ce este şi mai grav, chiar de reprezentanţi ai celor la care proiectele respective fac referire. Dacă este vorba doar despre o gravă “ruptură” de comunicare între Executivul gălăţean (adică cei aleşi să reprezinte interesele gălăţenilor) şi alegători sau despre un plan elaborat şi totodată politic de forţare a unor grupuri politice să aprobe anumite măsuri, rămâne să decideţi dumneavoastră.

Aleşii locali decid parcă împotriva gălăţenilor, nu pentru aceştia

Vorbim despre două proiecte de hotărâri adoptate la ultima şedinţă a Consiliului Local, întrunit la finele lunii noiembrie – un proiect privind aprobarea unei noi organigrame a Teatrului Muzical şi un alt proiect privind mutarea Colegiului Al. Ioan Cuza în fosta Şcoală nr. 8 din Ţiglina I (str. Saturn nr. 26, unitate aflată în administrarea Şcolii Gimnaziale nr. 2 “Constantin Marinescu”). În cazul primului proiect, aleşii locali au votat astfel încât Teatrul Muzical să ajungă la trista perfomanţă de a avea doar 37 de posturi – şi acelea ocupate în totalitate de angajaţi TESA - , ca urmare a aplicării unei decizii irevocabile de instanţă, iar în al doilea proiect, consilierii au votat trecerea unui imobil cu 16 săli de clasă din administrarea Școlii Gimnaziale Nr.2, în cea a Colegiului “A.I.Cuza”, pentru ca cei circa 900 de elevi ai acestei unităţi să se înghesuie în cele 16 clase din Ţiglina I!

Imediat după aprobarea în CL a ambelor proiecte, pe facebook au apărut două iniţiative cetăţeneşti care se declară împotriva celor aprobate de aleşii locali. În cazul Teatrului Muzical, nu artiştii de acolo se revoltă – deşi ei sunt principalii afectaţi, “izgoniţi” din teatru! – ci societatea civilă care chiar vorbeşte de organizarea, pe 22 decembrie, a unui protest, iar în cazul Colegiului Cuza s-a format o pagină pe facebook pe care părinţii şi elevii colegiului, dar şi alţi gălăţeni, sunt întrebaţi unde ar fi mai bine să se mute Colegiul Cuza (la Liceul de Marină, la Şcoala 8, la Liceul Traian, în campusul de la şcoala 7 sau alte variante).

Cele două reacţii sunt ciudate şi total neproductive – căci astfel de acţiuni ar fi fost de folos să se fi produs înainte de aprobarea hotărârilor de CL şi nu după – dar care ar putea demonstra faptul că, din păcate, nimeni din Legislativul şi Executivul gălăţean, nu aude vocea tocmai a acelor persoane în numele cărora aleşii locali iau decizii.

De ce se revoltă societatea civilă în cazul Muzicalului?

În cazul Teatrului Muzical, CL a adoptat o hotărâre prin care instituţia, care avea 248 de posturi în organigramă (din care doar 204 erau efectiv ocupate), are acum doar … 37 de posturi. Este efectul unei hotărâri definitive şi irevocabile a Curţii de Apel Galaţi. Totul a plecat de la aplicarea, în 2010, a OG 63 – celebra “ordonanţă Boc”, prin care s-au redus drastic posturile din administraţiile publice locale, inclusiv a celor din Teatrul Muzical Nae Leonard. Cum la acel moment se punea în discuţie disponibilizarea a 167 de persoane – majoritatea artişti – s-a găsit o soluţie de compromis, prin înfiinţarea Asociaţiei Andreiana Juventus, acolo unde s-au dus artiştii “disponibilizaţi’ din Muzical (dar unde au continuat să fie plătiţi de Primărie, cea care subvenţionează asociaţia). Totuşi, hotărârea de Consiliu Local care adoptase aplicarea OG 63 – HCL 294-12.08.2010 – a fost atacată în instanţă de sindicatul Teatrului Muzical, proces care s-a derulat timp de aproape cinci ani şi care s-a încheiat recent, pe 19 noiembrie a.c., moment în care Curtea de Apel Galaţi a decis că HCL 294 este legală. Ca urmare, Executivul gălăţean a fost nevoit să ia act de legalitatea acelei hotărâri care înseamnă, din păcate, că Teatrul Muzical ar trebui să funcţioneze cu doar 37 de posturi. O utopie având în vedere dimensiunea şi importanţa instituţiei de cultură despre care vorbim. Conform HCL adoptată acum, organigrama Liricului gălăţean nu mai cuprinde decât personal TESA, respectiv, la serviciul resurse umane şi juridic - 3 angajaţi, director economic - 1, serviciul achiziţii publice, contabil, aprovizionare – 8 angajaţi, serviciul tehnic de producţie şi administrativ – 12, serviciul artistic – 7, biroul relatii cu publicul – 5.

Imediat după adoptarea hotărârii, Asociaţia „Galați, orașul meu” a creat pe facebook un protest programat să aibă loc pe 22 decembrie, dacă până atunci nu se va rezolva problema organigramei Liricului gălățean. În plus, asociația a creat o petiție online pentru salvarea Teatrului Muzical. "Asociația Galaţi, oraşul meu, susține cultura, spunem DA culturii și NU prostiei, disprețului și manipulării! În loc să aniverseze 60 de ani, Teatrul Muzical "Nae Leonard" din Galaţi ar putea, începând de anul viitor, să-şi comemoreze dispariţia. Consiliul Local Galati a votat pentru reducea posturilor la 37. Teatrul are nevoie de 240 de angajaţi, astfel numai pentru "Aida" este nevoie de un minim 150 de artişti pe scenă: 45 de corişti, 50 instrumentişti în orchestră, 25 de balerini, plus soliştii! pierdut sediile, sau funcționează în sedii improprii, să vină rândul Teatrului Muzical N.Leonard", se arată în petiția online a asociaţiei.

900 de elevi ar trebui să încapă în 16 săli de clasă?

În cazul celuilalt proiect de hotărâre, care a creat reacţii ale societăţii civile, după ce a fost votat de aleşii locali, vorbim despre lansarea, pe facebook, a unui sondaj de opinie la care se aşteaptă răspunsuri. Sondajul întreabă gălăţenii unde anume ar trebui să fie mutat Colegiul Al. Ioan Cuza – instituţie cu 900 de elevi care învaţă într-o clădire retrocedată proprietarului, imobil pentru care Primăria plăteşte o chirie substanţială de 7.200 de euro pe lună şi în care nici nu poate face nici o investiţie, deşi imobilul stă să cadă în capul elevilor (de altfel, luna trecută chiar s-a întâmplat ca mai multe bucăţi din tavan să se desprindă). În sondaj sunt mai multe variante de răspuns, cu detalii chiar – “la Liceul de Marină (poate învăţa tot Colegiul, de la 8.00 la 14.00), la Şcoala 8 (fără sală de sport, program în două schimburi), la Liceul Traian (deocamdată 13 clase renovate), în campusul de la şcoala 7 sau alte variante” – un demers absolut lăudabil, dacă nu ar fi tardiv. Asta, pentru că deja CL Galaţi a decis, prin vot, mutarea Colegiului Al. Ioan Cuza în fosta Şcoală 8 din Ţiglina. Cum de au ajuns aleşii locali la concluzia că 900 de elevi pot intra în 16 săli de clasă şi îşi pot desfăşura activitatea fără sală de sport, este o întrebare fără răspuns. La fel de fără răspuns rămâne întrebarea de ce societatea civilă a preferat să lanseze pe facebook un sondaj pentru mutarea colegiului în condiţiile în care există pârghii legale de interpelare a Consiliului Local, înainte de votul acestora? Mai mult, la mapa aleşilor locali a existat o adresă a Inspectoratului Şcolar Judeţean, în care se spune că propunerea mutării Colegiului Cuza la fosta Şcoală 8 a fost luată după discuţii purtate cu “reprezentanţii ISJ, Primăriei, Colegiului Al. Ioan Cuza, reprezentanţii părinţilor şi reprezentanţii elevilor”. Asta, deşi tot în expunerea de motive a proiectului, se arată că în fosta Şcoală 8 există deja, la parter, Grădiniţa nr. 59, iar la etajul I, Şcoala Postliceală “Sf. Vasile cel Mare” - deci spaţiul este departe de a fi suficient. Apare şi o altă întrebare - de ce abia acum se organizează sondajul, în condiţiile în care toată vara nimeni – nici profesori, nici părinţi şi nici consilieri locali sau primar – nu a vorbit de perspectiva mutării colegiului? În plus, varianta vehiculată în primăvară (prin care Cuza se muta în sălile neocupate ale fostei Facultăţi de Chimie Alimentară, iar, în contrapartidă, Primăria reabilita stadionul Portul Roşu), nu a mai avut finalitate, iar anul şcolar a început tot fără o rezolvare a Colegiului Cuza, dar şi fără o revoltă (vizibilă) a părinţilor şi profesorilor…

Lasă un comentariu