Galaţi: Primăria explică de ce au fost sistate lucrările edilitare începute de Stan

Versiune tiparSend by emailPDF version

Deşi Biroul de Presă al Primăriei municipiului Galaţi abia anunţase – ca răspuns la cererea conform Legii 544-2001 – că îi vor fi necesare vreo 30 de zile pentru a ne răspunde la simpla întrebare de ce s-au oprit lucrările pe strada Pictor Isser şi pe strada Saturn -, în mod suprinzător, instituţia a revenit cu un răspuns chiar a doua zi după publicarea materialului cu titlul “Lucrările edilitare ale lui Stan, îngheţate de Pucheanu. De ce, aflăm în 30 de zile” (material pe care îl puteţi citi accesând http://www.presagalatibraila.com/article/gala%C8%9Bi-lucr%C4%83rile-edil... ), dar şi după ce însuşi primarul Ionuţ Pucheanu a ţinut să facă precizări pe această temă, făcând declaraţii la finalul şedinţei de CL de joi seară.
Potrivit răspunsului Primăriei (dar şi al primarului Ionuţ Pucheanu), lucrările de modernizare ale străzii Pictor Isser s-au oprit din cauză că firma care le executa - SC Romlotus Instalaţii SRL Galaţi - a intrat în incapacitate de plată! Din totalul valorii lucrărilor – de 3,93 milioane de lei cu TVA – firma a realizat lucrări şi a primit 469.600 de lei, mai informează Primăria, care adaugă că firma a fost penalizată, în 2015, pentru întârzieri (valoarea pe care instituţia nu a precizează). Instituţia mai arată că pe 22 aprilie 2016, adică după termenul de finalizare a lucrării (15 aprilie 2016), firma a notificat Primăria “prin care solicită încetarea contractului de execuţie datorită imposibilităţii de împlinire a obligaţiilor contractuale conform art. 23.2 (…) rezilierea de drept (…). La această dată de execuţie este reziliat şi urmează să se organizeze o nouă procedură de achiziţie a contractului pentru lucrările rămase de executat”.
În spritul “transparent” prin care nu a precizat valoarea penalităţilor aplicate firmei, Primăria nici nu transmite un termen posibil-probabil al reluării lucrării şi nici primarul Ionuţ Pucheanu nu a prezentat un termen, precizând că trebuie organizată o nouă licitaţie.
Cu alte cuvinte, locuitorii străzii Pictor Isser nu au aflat nimic util pentru ei – că lucrarea este oprită, o ştiau clar şi nici nu au aflat când va fi măcar reluată. În plus, rămâne în continuare de interes ce responsabil din Primărie cu urmărirea ritmului lucrărilor edilitare şi-a făcut atât de bine treaba încât s-a ajuns în situaţia ca Romlotus Instalaţii să notifice Primăria abia în a şaptea zi după termenul iniţial prevăzut pentru finalizarea lucrării că nu mai poate să o continue (?!), în condiţiile în care banii încasaţi de firmă nu reprezintă decât puţin peste 12% din valoarea totală a lucrării.

La I-uri nu se mai lucrează pentru că nu s-a achitat lucrarea
Primăria Galaţi a răspuns şi cu privire la lucrările de amenajare ale parcării de pe strada Saturn, aferentă blocurilor I 5, I 6 şi I 7, (lucrare care s-a oprit după de primarul Marius Stan a pierdut alegerile), precizând că lucrarea este realizată de SC Ecosal, are valoarea de 400.163 de lei şi că “lucrarea nu a fost achitată (la data de 27 iulie)” - evident, nu se precizează nici o cauza! -, însă ne linişteşte precizând că “lucrarea respectă termenul de finalizare”. Termen care este însă omis în răspuns, în acelaşi spirit al transparenţei cu care a fost întocmit întregul răspuns. "Totuşi, eu ştiu că se lucrează acolo", a adăugat şi primarul Ionuţ Pucheanu care însă nu a comentat asupra faptului că înainte de alegerile locale, Ecosal lucra în zonă cu 15-20 de muncitori, pe când acum apar, zilnic, unul sau doi muncitori, greu de surprins în momentul în care lucrează efectiv.

Pe Traian s-a măsurat doar o dată, aşa că ... se demolează de mai multe ori!
Cât priveşte lucrările de modernizare şi lărgire ale străzii Traian – lucrări pentru care fostul primar Marius Stan a expropriat mai mulţi gălăţeni, decizii care au creat multă emoţie şi chiar procese în justiţie - , primarul Ionuţ Pucheanu spune că acolo activitatea s-a oprit, întrucât “Autorizaţiile de demolare au fost date pe alte suprafeţe decât cele expropriate. Cu alte cuvinte, sunt anumite case care aveau ca lungime de la stradă până spre curte, 7 metri şi s-au expropriat 7 metri, dar autorizaţia de demolare era dată doar pe 5 metri de casă, pentru că atât aveau nevoie efectiv, aşa că au rămas în picioare 2 metri de casă. Lucrările s-au oprit pentru că a trebuit să refacem documentaţiile de demolare pentru tot ce a mai rămas în picioare pe strada Traian urmând ca de săptămâna viitoare să demarăm mai departe programul de demolare şi de construcţie a străzii”, a explicat Ionuţ Pucheanu, precizând că sunt într-o astfel de situaţie 3-4 proprietăţi, dar că până la finele anului întreaga stradă Traian, de la Metro până în strada Brăilei să fie redată circulaţiei.

1 Comentarii

noname (neverificat)
+1
-10
-1
de lene si de lipsa de chef de aceea

Lasă un comentariu