Galaţi: Politică şi funcţii – Sănătatea, Construcţiile şi Învăţământul, în căutare de şefi

Versiune tiparSend by emailPDF version

Conform site-ului Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, cel puţin două instituţii publice din Galaţi îşi caută şefi. Astfel, pentru data de 1 aprilie (nicio păcăleală!) a.c., este programat concursul pentru ocuparea postului de director executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, iar pentru data de 21 aprilie este programat un alt concurs, pentru ocuparea postului de inspector şef al Inspectoratului Judeţean de Construcţii Galaţi. ANFP precizează că în cazul ambelor instituţii, posturile de conducere sunt în prezent vacante.

Din aprilie 2014, Direcţia de Sănătate Publică are un director interimar în persoana dr. Liliana Moise (în locul lui dr. Valentin Boldea, demis la cerere), în timp ce Inspectoratul Judeţean de Construcţii Galaţi este condus, conform site-ului propriu, de inspectorul şef judeţean Mihail Negru (în locul lui Cristian Capetis, schimbat din funcţie în iulie 2014).

După cum se ştie, conducerile instituţiilor publice din plan local sunt numite şi/sau sprijinite politic, în funcţie de “algoritm” – un termen politicos pentru ceea ce înseamnă împărţirea funcţiilor, între partidele majoritate şi aflate la putere. În cel mai fericit caz, directorul numit politic este un profesionist şi provine, în general, din interiorul instituţiei. În cel mai nefericit caz, directorul numit politic este adus din afara instituţiei, habar nu are cu ce se mănâncă activitatea instituţiei pe care trebuie să o conducă. În ambele cazuri, directorii îşi încasează salariul, fie că instituţia pe care o conduc merge ca unsă sau cu sughiţuri.

Este o practică utilizată de zeci de ani şi mulţi directori – adevăraţi profesionişti, dar care, pentru a-şi păstra funcţia au fost nevoiţi să se înregimenteze politic – au căzut în această morişcă a numirilor politice fără de care nu mai există director de instituţie descentralizată. Unele partide, printre care şi PSD, au confirmat această practică. Altele, mai pedante, precum fostul PD, chiar au încercat să servească opiniei publice explicaţia numirilor politice la conducerea instituţiilor publice, pe principiul că “un director membru sau simpatizant al unui partid nu va aplica, la nivelul instituţiei pe care o conduce politica guvernului decât dacă partidul său se află în acel guvern”. Sunt şi alte partide, precum PNL, care nu recunosc numirile politice pe principiul algoritmului.

Direcţia de Sănătate Publică, la PC, Inspectoratul de stat în Construcţii la PLR?

Conform acestei cutume, DSP Galaţi a fost condus, pe timpul Guvernului Boc, de o persoană susţinută de PD, respectiv Valentin Boldea. După schimbările de la nivelul Guvernului, Valentin Boldea a demisionat, DSP fiind condusă, interimar, de Liliana Moise, susţinută de PSD, dar o persoană care provine din interiorul instituţiei. Cum se pare că Liliana Moise nu ar mai fi interesată să conducă DSP-ul, se aude că, în urma noilor calcule în împărţeli politice, DSP ar urma să revină PC-ului. Un partid aflat în încurcătură, deoarece unicul candidat interesat, doctorul Gheorghe Bugeag (consilier local PC), a depăşit vârsta legală până la care ar fi putut conduce o astfel de direcţie. În lipsă de “clienţi” (care să se şi priceapă să conducă DSP-ul), PC se pare că ar fi cedat postul PSD-ului, însă nici acest partid nu pare să aibe prea mulţi doritori – unicul interesat (la un anumit moment dat, mai exact, acum un an), dr. Ciprian Groza, declinându-şi interesul pentru un astfel de post, cu atât mai mult cu cât funcţia pe care o deţine acum la Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului îi oferă mult mai multe satisfacţii profesionale şi financiare. Aşadar, rămâne de văzut cine se va înscrie la concursul pentru ocuparea funcţiei de director al Direcţiei de Sănătate Publică.

Cât priveşte postul de şef al Inspectoratului judeţean de Construcţii Galaţi, după schimbarea din funcţie a lui Cristian Capetis (numit director la propunerea şi cu sprijinul PD), în locul său, funcţia de şef i-a revenit lui Mihail Negru, aceeaşi persoană care a asigurat interimatul şi în perioada dintre schimbarea din funcţie a fostului inspector şef Săvel Rotaru (numit şi susţinut în funcţie de PNL)  până la numirea lui Cristian Capetis.

Cum Mihail Negru provine din interiorul instituţiei şi este pus interimar după fiecare schimbare politică, se pare că acesta nu este susţinut de nici un partid şi că doar expertiza sa l-a recomandat, până acum, de două ori, să conducă inspectoratul. Cum, în zilele noastre, a fi director şi apolitic este sinonim cu a avea un mandat scurt, există posibilitatea ca acesta să nu mai candideze pentru examenul programat pentru 21 aprilie. Asta, doar dacă nu va fi susţinut de un partid. Surse neoficiale indică faptul că Inspectoratul de Stat în Construcţii ar reveni – în baza noului algoritm politic – Partidului Liberal Reformator, formaţiune care ar urma să propună şi/sau să-l susţină pe viitorul inspector şef judeţean.   

Garda de Mediu, la UNPR, Inspectoratul judeţean şi Casa Corpului Didactic, la cine?

Dacă vi se pare că PLR nu ar avea ce căuta în “algoritmul” funcţiilor politice ale direcţiilor publice, mai gândiţi-vă puţin şi luaţi în considerare că deja PSD a început de ceva timp să cedeze către alte partide posturi care i-ar fi revenit. De pildă, Garda de Mediu Galaţi era condusă, anul trecut, de tânărul Iulian Cosma (PSD), în timp ce în prezent instituţia este condusă de Marian Daniel Mocanu, despre care se vorbeşte că ar fi susţinut de UNPR. Nici PNL-ul nu se simte prea bine. Conform site-ului Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, de astăzi, 25 martie, se primesc înscrieri şi pentru ocuparea, prin concurs, a postului de inspector general adjunct şi de director la Casa Corpului Didactic. În prezent, ambele funcţii sunt ocupate de Diana Bulai şi Laurenţiu Ichim (PNL). Se pare că şi pentru aceste funcţii ar exista candidaţi susţinuţi de PLR şi UNPR.

Lasă un comentariu