Galaţi: Poleiul a transformat Galaţiul într-un patinoar

Versiune tiparSend by emailPDF version

Toţi gălăţenii, indiferent că sunt şoferi sau pietoni, sunt de părere că poleiul format astă noapte a surprins autorităţile locale. Dimineaţă, la ora 8.30-9.00, şoselele principale erau cât de cât curăţate de gheaţă - datorită sării aruncate de utilajele Ecosal -, însă şoselele din cartiere erau "sticlă", la fel şi trotuarele. Cât priveşte intervenţia utilajelor Ecosal pentru împrăştierea materialului antiderapant, la ora 7.00, mulţi şoferi încă semnalau că în pante nu se poate circula (de pildă, panta dinstre strd. Gării, spre Gara CFR), la fel tramvaiele Transurb nu au putut urca pe Basarabiei, dinspre Baia Comunală. Deja la ora 10.00 erau mai multe accidente produse din cauza poleiului şi făcute publice pe reţeaua de socializare facebook - pe Drumul de Centură, o maşină, într-un şanţ, o alta, într-un stâlp, în staţia de la Metro, un autobuz intrat într-un stâlp, iar la Spitalul Militar - mai multe maşini tamponate....

Băncile şi marile magazine de pe Domnească şi Brăilei, cu gheaţa până la uşa de intrare. Poliţia Locală nu îi vede, are treabă cu maşinile parcate pe Coşbuc...

Cel mai greu s-a circulat dimineaţă pe trotuare. Angajaţii Ecosal nu au fost scoşi, astă noapte, pentru a arunca cu sare pe trotuare (aşa cum ar fi fost firesc, având în vedere avertizările meteo primite), motiv pentru care dimineaţă pietonii abia s-au ţinut pe picioare.

Deşi angajaţii Ecosal au fost văzuţi, în jurul orei 9.30, aruncând sare - cu pumnii, ca în Evul Mediu! - dar doar pe trotuarele din Centru, a fost observată şi o sărăriţă de trotuare care acţiona, evident, în faţa Primăriei şi a Prefecturii, nu pe trotuarele aflate în pantă, aşa cum sunt cele de la Bănci, unde pietonii alunecau ca pe derdeluş. Şi în privinţa agenţilor economici din Galaţi trebuie spus că au dat dovadă de o totală nepăsare faţă de cetăţeni în primul rând, căci fiecare agent economic ar fi putut arunca cu o mână de sare pe trotuarul din faţa magazinului, sau băncii, sau biroului etc, dacă nu pentru că şi-ar fi putut lua amendă de la Poliţia Locală pentru gheaţa de pe trotuar, măcar de mila pietonilor în pericol să-şi rupă picioarele. Nici Poliţia Locală nu şi-a făcut datoria, căci dimineaţă, de la 7.00 până la ora 10.00-11.00, nu a fost văzut nici un echipaj de poliţişti locali care să meargă, măcar pe străzile principale, la agenţii economici sau instituţiile publice şi să îi someze să cureţe gheaţa de pe trotuar, aşa cum cere legea. Probabil, epuizaţi de distribuirea de fluturaşi despre ridicarea maşinilor prost parcate pe Coşbuc (activitate pe care o tot fac, zeloşi, de câteva zile, doar pe această stradă, de ai zice că tot Galaţiul se reduce la această arteră), poliţiştii locali nu au mai avut energie să se ocupe şi de probleme mai serioase, precum apărarea integrităţii pietonilor.

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, se apără pe facebook şi spune, într-o postare, că s-a acţionat împotriva poleiului: "Nu am în intenție să formulez scuze pompoase în fața dumneavoastră, pentru că scuzele în astfel de situații nu ajută cu nimic, însă aș vrea să vă expun situația cu care ne confruntăm acum. Anunțul privind formarea de polei l-am primit încă de ieri, motiv pentru care două sărărițe au ieșit pe străzile orașului încă de ieri după-amiază de la ora 18.00 pentru a împrăștia material antiderapant. Zonele principale care au fost vizate au fost străzile în pantă, intersecțiile principale și sensurile giratorii. În jurul orei 4 dimineața s-a produs fenomenul de ploaie înghețată, astfel încât stratul de gheață a acoperit toate suprafețele, nu numai străzi și trotuare. Imediat angajații Ecosal s-au mobilizat și au ieșit pe străzi și celelalte 5 sărărițe pentru a împrăștia sare, astfel încât să preîntâmpinăm problemele care ar fi putut să apară în trafic. Din păcate nu s-au acoperit toate străzile într-un timp atât de scurt, însă de la ora 6.00 am mobilizat toți angajații. La această oră se intervine inclusiv pe trotuare, 95 de oameni sunt acum în zone precum stațiile de autobuz, treceri de pietoni și instituții publice împrăștiind sare pentru înlăturarea stratului de gheață. De asemenea, de la 6.00 dimineața, tot în zona trotuarelor, se intervine cu motocultoarele pe care le avem în dotare. Îi rog pe toți participanții la trafic și pe pietoni să circule cu prudență. Sperăm ca în cel mai scurt timp să înlăturăm efectele neplăcute ale acestei ploi înghețate".

Lasă un comentariu