Galaţi: PNL susţine proiectul UNPR dar nu s-ar alia în veci cu Uniunea!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Aflată, sâmbătă, la sediul PNL Galaţi, unde a susţinut o conferinţă de presă, alături de prim vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu, co-preşedintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat că personal crede că este nevoie de scăderea vârstei de vot în România, dar că acest lucru nu înseamnă că doreşte o apropiere de UNPR (care susţine proiectul de lege privind introducerea dreptului de vot de la vârsat de 16 ani), astfel încât să formeze o majoritate în Parlament. „Eu chiar cred că este nevoie în România să ne gândim să scădem această vârstă de vot, poate nu la 16, putem chiar la 17 ani. Este o discuţie care se face în alte state europene, există un raport foarte interesant al adunării parlamentarilor pe lângă Consiliul Europei, care agreează scăderea şi încurajează scăderea vârstei de vot. Şi dacă la noi tinerii la 16 ani muncesc, plătesc taxe, se căsătoresc, de ce nu ar putea să aibă şi acest drept de vot? Mi-e teamă însă că PSD-ul s-ar opune la o asemenea modificare, tocmai pentru că ştiţi că atunci când nu e electoratul tău, îl pedepseşti, ca şi in diaspora, pentru că oamenii din diaspora au avut o anumită opţiune politică, alta decât Victor Ponta la alegerile prezidenţiale, acum este sfidat şi ignorat. Chiar o să discut în comisia noastră de unificare această idee, să văd ce reacţii vom obţine”, a declarat Alina Gorghiu.

Co-preşedinta PNL a respins, însă, idea potrivit căreia ar putea susţine un astfel de proiect legislativ (iniţiat de UNPR), doar pentru a atrage acest partid către PNL, şubrezind, astfel, poziţia PSD în Parlament: „Dacă cumva sugeraţi că aş putea fi de acord cu o propunere pentru a îndulci pozitia UNPR-ului ca să renunţe la susţinerea PSD-ului, vă înşelaţi. Tocmai spuneam că acum doi ani, în comisia de revizuire a Constituţiei, PNL a avut această propunere. Nu am rediscutat-o, pentru că ştiţi foarte bine că lucrările comisiei de revizuire a Constituţiei sunt blocate de PSD. Şi oricum vă mărturisesc că nu m-aş mai aşeza la masă cu unul care nu e în stare să respecte Constituţia, să nu organizeze alegeri, să nu îngrădească dreptul de vot şi multe alte cele”, a afirmat Gorghiu, completând că, însă, PNL va susţine oricând orice iniţiativă a oricărui partid, atât timp când ea va fi una benefică pentru România.

Alocaţiile mărite, în pericol!

Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat că îi este teamă ca Guvernul Ponta să emită o ordonanţă prin care să amâne aplicarea legii privind creşterea alocaţiilor pentru copii, lege care va fi promulgată de preşedintele României chiar pe 1 iunie. Potrivit Alinei Gorghiu, comportamentul premierului Ponta în privinţa acestei măsuri este unul dublu, pe de o parte apreciind măsura, iar pe de altă parte, nevotând-o în plenul Parlamentului. Cât priveşte declaraţiile premierului Victor Ponta, potrivit cărora anul viitor nu ar exista fonduri publice pentru menţinerea alocaţiei la nivelul abia majorat, Alina Gorghiu i-a cerut demisia primului ministru. “Luni e 1 iunie, este o zi foarte importantă pentru cei 3,7 milioane de copii din România şi nu spun asta pentru că paternitatea legii aparţine PNL, ci ca să trag un semnal de alarmă. Şi asta, pentru că am auzit două declaraţii a premierului şi a ministrului muncii care m-au îngrozit. Una a premierului, care spune că nu garantez că la anul mai avem bani pentru a aplica această măsură, iar răspunsul meu este că un drept câştigat rămâne câştigat şi că «sunteţi obligat să puneţi în aplicare legea aşa cum este ea», iar dacă domnia sa crede că nu va gestiona eficient resursele ţării, astfel încât să asigure 84 de lei pentru copii şi la anul, îl invit să plece de la Palatul Victoria, pentru că un guvern liberal poate să asigure acest angajament. Am auzit şi că Rovana Plumb va scrie o depeşă la Curtea Constituţională, să i se spună dacă poate să asigure diferenţiat alocaţia. La câţi bani se toacă de la bugetul statului, Guvernul Ponta ar trebui să-şi plătească un consilier care să-i spună că există o decizie din 2006 a Curţii Constituţionale, care împiedică să se acorde diferenţiat alocaţia, funcţie de venitul familiei. Dar temerea mea cea mai mare şi care nu aş vrea să se întâmple, este că luni, 1 iunie, promulgă preşedintele legea şi imediat după, Guvernul va găsi unul din tertipurile posibile... mi-e teamă de o eventuală ordonanţă de urgenţă, prin care să fie prorogată intrarea în vigoare acelei prevederi de majorarea alocaţiilor. Vă spun că mi-e teamă, pentru că îi văd şovăind. Public, pe de o parte, o felicită pe Rovana Plumb că a mărit aocaţiile, în timp ce în sala de plen nu a votat măsura, se poate verifica, era la două rânduri distanţă de mine, premierul a refuzat să voteze! Dar nu mă mai miră impostura lui Ponta”, a declarat Alina Gorghiu.

Independenţa justiţiei şi cazul Şova - "animalul sacru din PSD"

Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a mai spus că nu crede că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, are motive să demisioneze. Totodată, Gorghiu a precizat că punctele de vedere ale liberalilor Ludovic Orban sau Corneliu Dobriţoiu, care i-au cerut demisia Liviei Stanciu, sunt personale, partidul având un alt punct de vedere. „Nu pot să-i spun eu doamnei preşedinte a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie ce să facă. În opinia mea, nu are motive să-şi dea demisia şi cred că fiecare dintre noi avem dreptul şi liberul acces la justiţie. Dacă vreo instituţie competentă din România constată că-ştiţi că există o lege a magistraţilor care analizează cazuri şi cazuri-este o problemă şi că cineva este vinovat-nu are sens să personalizăm acum-, acea persoană trebuie să plătească, dar nu Alina Gorghiu sau Vasile Blaga, sau oricine altcineva din Parlament trebuie să pună acest verdict. Nu cred că cineva din Parlament trebuie să facă altceva decât să legifereze (…) Am văzut punctul de vedere al domnului Orban. Punctul de vedere al partidului este altul. L-am exprimat şi eu şi domnul primvicepreşedinte Predoiu şi domnul Blaga, alături de mine în conferinţe de presă. De altfel, domnul Orban a spus că este o opinie personală şi nu este opinia PNL. Dar ca să reiau opinia PNL pe scurt, îmi pare rău să văd un Tăriceanu care joacă rolul de berbece pentru PSD, care nu înţelege nimic din ideea de respect pentru instituţii în România şi îmi pare rău că foloseşte necazul unui om pentru a-şi atrage capital politic. În orice caz, dacă există o eroare judiciară şi se dovedeşte o eroare judiciară, persoana respectivă, instituţia respectivă, trebuie să îşi asume răspunderea, dar nu Parlamentul stabileşte vinovăţii sau lipsă de vinovăţie. Consiliul Superior al Magistraturii, Secţia Judiciară, ştiu bine ce au de făcut şi într-o cauză şi în alta. Aş vrea doar să cred că se va opri la un moment dat acest asalt asupra instituţiilor din sistemul judiciar, asalt făcut de către tandemul Tăriceanu-PSD”, a spus Gorghiu.

Referindu-se la cazul Şova, Alina Gorghiu l-a caraterizat pe acesta drept „animalul sacru din PSD”, pentru că partidul lui îl „protejează cu o fervoare demnă de cauze mai bune”. Gorghiu a precizat că imaginea Parlamentului are de suferit din cauza modului în care este tratat dosarul Şova şi că PNL nu doreşte arestarea senatorului PSD, ci doar respectarea regulamentului Senatului în raport cu Constituţia. „Imaginea Parlamentului are de suferit din cauza parcursului sinuos al dosarului Şova prin Senatul României. Eu îi spun domnului Şova, animalul sacru din PSD, pentru că îl protejează cu o fervoare, care este demnă de cauze mai bune. Procedura este în derulare, avem deja două decizii ale Curţii Constituţionale, în urma unor sesizări ale PNL şi ale CSM, prin care vrem să repunem procedura în matca normală. Nu ne dorim nici arestarea, nici vreo măsură care să-i afecteze libertatea domnului Şova, ne dorim doar respectarea regulamentului în raport cu Constituţia României şi ne dorim ca fiecare cetăţean să simtă că n-are nici mai puţine, nici mai multe drepturi ca parlamentarul”, a spus Gorghiu.

Lasă un comentariu