Galaţi: Perseus, imagine de arhivă

Versiune tiparSend by emailPDF version

"Cine vrea să mai păstreze imagini cu Perseusul aşa cum arată el azi ar trebui să facă fotografii, căci după retehnologizare, nava nu va mai apărea la fel", aceasta este recomandarea şefului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, cel care a reuşit (aproape) imposibilul - să convingă Guvernul să aloce fonduri pentru ample lucrări de retehnologizare pentru singurul spărgător de gheaţă de pe Dunăre.;

Dată în folosinţă în urmă cu 27 de ani, spărgătorul de gheaţă Perseus, aflat în proprietatea Administratiei Fluviale a Dunarii de Jos Galati, este depăşit fizic şi moral, dovadă desele reparaţii de care a avut nevoie, iarna trecută. Necesitatea retehnologizării spărgătorului de gheaţă Perseus (lucrări care ar prelungi cu încă 20 de ani durata de viaţă a spărgătorului) a fost afirmată de şeful AFDJ Galaţi încă de anul trecut, iar acum a apărut şi vestea bună - nava Perseus va intra în ample lucrări de retehnologizare. Astfel, singurul spargator de gheata de pe Dunarea Maritima – in conditiile in care nava geamana a sa, Hercules, este in reparatii, la Constanta – urmeaza sa intre si ea in lucrari de retehnologizare programate sa se desfasoare timp de maxim 2 ani. Acest lucru inseamna ca cel putin iarna viitoare nava Perseus nu va mai sparge sloiurile de pe Dunarea maritima, pentru asigurarea traficului naval. O problemă serioasă, având în vedere că iarna care a trecut, Dunărea  Fluvială a fost blocată de sloiuri timp de o lună şi jumătate, lucru ccare a fost evitat pe Dunărea Maritimă tocmai datorită navei Perseus care a sparg gheaţa, în zona Sulina-Marea Neagră, pentru asigurarea traficului naval maritim. Potrivit directorului AFDJ Galaţi, Dorian Dumitru, în curând urmează să fie publiocat pe SEAP anunţul de licitaţie a lucrărilor de retehnologizare a navei Perseus. “Aşteptăm, şantiere navale mari, pentru că este vorba despre o lucrare complexă, Perseus va fi complet modernizat, nu va mai arăta aşa cum arată astăzi. Pentru aceste lucrări, estimate la 8,2 milioane de euro fără TVA avem fonduri alocaze de la bugetul de stat, eşalonat, pe 2 ani, dar dacă lucrările vor fi câştigate de un şantier naval, avem ptremisele ca lucrările să se desfăşoare într-un timp mai scurt. Oricum, ne dorim ca în această perioadă să nu fie gheaţă pe Dunăre. De la Ministerul Transporturilor avem alocate pentru acest an un milion de euro”, a spus Dorian Dumitru.

Potrivit acestuia, în iarna 2017-2018, pentru spargerea gheţii, AFDJ se bazează pe navele multifuncţionale Gheorghieni şi Galaţi 3 – care acţionează de obicei pe Dunăre, când sunt sloiuri – dar şi pe o navă nouă. “Avem încheiat un contract cu Şantierul Naval Damen Galaţi pentru construcţia unui remorcher multifuncţional cu clasă de navigaţie prin gheaţă spartă, iar până la finele anului va fi livrat. Deci, iarna 2017-2018 o vom face cu noul remorcher - dacă Ministerul Transporturilor se va ţine de cuvânt şi ne va da fondurile necesare achitării sale şi cu Gheorghieni şi Galaţi 3”, a mai spus Dorian Dumitru.

Lasă un comentariu