Galaţi: Pericolele din desaga lui Moş Nicolae!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Lucrătorii Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Galaţi au efectuat, în această perioadă, o verificare la nouă magazine de jucării, toate nouă fiind amendate din cauza neregulilor constatate. Potrivit comisarului şef adjunct al CJPC Galaţi, Carmen Tudor (foto), 85% din jucăriile verificate nu respectau legislaţia privind siguranţa cumpărătorului, având fie instrucţiuni de folosire doar în limbă străină, fie nu deţineau certificatul care să ateste că au fost testate într-un laborator acreditat în UE.

„Deşi procentul este unul mare, trebuie spus că anul trecut, în cadrul unui control similar, procentul a fost de 95%!”, a precizat Carmen Tudor. În total, în urma controlului, s-au aplicat celor nouă magazine amenzi în valoare de 13.800 de lei şi au fost oprite temporar de la comercializare jucării în valoare de 30.516 lei.

Totodată, pentru informarea cumpărătorilor, comisarii pentru protecţia consumatorului distribuie în această perioadă, clienţilor magazinelor, pliante cu „Ghidul Cumpărătorului Isteţ”, în care se află instrucţiuni ale însemnelor care indică faptul că jucăria este sigură pentru copil. Potrivit acestui ghid, fiecare jucărie trebuie să aibă pe ambalaj marcajul CE sau CS, să deţină o recomandare pentru vârsta copilului care poate utiliza jucăria, avertismente, dar şi un ghid de folosire. Totodată, în ghid se arată şi ce face o jucărie nesigură: părţile mici (care pot fi înghiţite, sau introduse în urechi sau nas), materialele de umplere a jucăriilor din pluş (care pot fi trase de cei mici dacă jucăriile din pluş au cusăturile nesigure), jucăriile cu păr (pot fi un pericol grav pentru cei mici), cele cu marginile ascuţite sau cu vârfuri ori cu aşchii, dar şi cele cu balamale, care se pot transforma în adevărate capcane pentru degetele celor mici.

„Nu achiziţionaţi jucării pentru pătuţ sau cărucior cu fire lungi sau detaşabile. Acestea pot determina imobilizarea copilului sau pot cauza ştrangularea acestuia. Nu achiziţionaţi jucării pe care copiii dumneavoastră le-ar putea înghiţi, crezând că sunt de mâncare”, sunt alte sfaturi din respectivul ghid al cumpărătorului isteţ.

Lasă un comentariu