Galaţi: Pensionarii gălăţeni ies în stradă şi îi aşteaptă pe Ponta şi Rovana Plumb!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Începând de marţi, 6 octombrie şi până sâmbătă, 10 octombrie, pensionarii gălăţeni sunt decişi să iasă în stradă, protestând zilnic, în intervalul orar 10.00-13.00, în faţa Prefecturii Galaţi. Cele două asociaţii de pensionari organizatoare a acestei acţiuni de protest sunt Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere (reprezentată legal de Pantuş Vasile) şi Alianţa Europensionarilor din România (reprezentată legal de Cristea Toader).

Potrivit unui comunicat de presă remis redacţiilor, principalele revendicări care îi scot în stradă pe vârstnici sunt: "publicarea „Metodologiei de aplicare a Legii nr. 192/2015” privind indexarea valorii punctului de pensie cu 50%, respectiv 25% (prestări servicii în condiţii speciale şi deosebite de muncă), pentru pensionarii prejudiciaţi din siderurgie şi minerit, care au ieşit la pensie până la data de 01.01.2011. Principiile de aplicare a respectivei legi trebuie să ţină cont de stagiul complet de cotizare calculat şi aflat în plata pensiei actuale a pensionarilor (un drept obtinut prin leg.226/200; emiterea unei Ordonanţe de Urgenţă pentru aplicarea leg.192/2015 începând cu 1 decembrie 2015, pentru toţi pensionarii din siderurgie şi minerit aflaţi în această speţă; aplicarea legii în sensul că valoarea punctului de pensie să reprezinte 45% din salariul mediu brut pe economie ("Casa Naţională de Pensii nu respectă nici dreptul deja obţinut în anul 2009, când valoarea punctului de pensie ajunsese la 43,3% din salariul mediu brut pe economie); calculul pensiei în funcţie de venitul brut realizat de asigurat, la care s-a achitat CAS obligatoriu (vezi Decret 389/1972), precum şi neimpozitarea pensiei; respectându-se dreptul asupra unei proprietăţi deja impozitate".

În plus, pensionarii gălăţeni cer ca pensiile speciale să se acorde după o activitate de 35 de ani şi nu parlamentarilor care au deţinut un singur mandat (adică 4 ani) - "dacă un mandat de 4 ani creează cereri pentru pensii speciale, atunci şi noi cerem ca omul simplu care are 4 ani vechime în câmpul muncii, să poată ieşi la pensie, cu o pensie minimă de 400 lei (1/3 din pensia specială a unui mandat de parlamentar)". Totodată, pensionarii consideră că "nerealizarea promisiunilor electorale de către aleşii poporului să fie prevăzută în Codul Penal ca infracţiune, pentru ducerea în eroare a opiniei publice şi să se sancţioneze la terminarea celor 4 ani de mandat, prin obligarea celor în cauză  să restituie la bugetul de stat toate veniturile încasate suplimentar lunar, peste salariul minim pe economie. Pentru dormit şi tăiat frunza la câini, considerăm că este suficient salariul minim pe economie (ataşăm un exemplu foto)".

Pensionarii mai cer prefectului judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, ca acesta să îi invite, la Galaţi, în perioada 6-10 octombrie, pe primul ministru Victor Ponta şi ministrul Muncii, Rovana Plumb, "pentru a nu se transfera protestul la Bucureşti".

Lasă un comentariu