Galaţi: O nouă invenţie a Facultăţii de Chimie Alimentară, premiată cu aur la Geneva

Versiune tiparSend by emailPDF version

Un grup de profesori ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi a obţinut medalia de aur la Salonul Internaţional de Inventică de la Geneva, cu un produs alimentar inovativ: pate vegetal tartinabil, obţinut din făină integrală de bob şi linte. Autorii invenţiei sunt: prof. Univ. Dr. Iuliana Aprodu, dr. Ing. Livia Pătraşcu, dr. Ing. Ina Vasilean şi doctorand Marian Neculau.

Produsul medaliat cu aur la Salonul de Inventică de la Geneva a fost obţinut după mai bine de doi ani de studii pe marginea valorificării unor legume puţin folosite la nivel industrial, bobul şi lintea. Care sunt beneficiile acestui produs alimentar obţinuit, explică profesorul Iuliana Aprodu, membru a echipei de inventatori: "pe lângă beneficiile aduse de procesarea limitată, adică nu eliminăm din componenţii naturali pe care îi aduce bobul, ci valorificăm aproape în întregime, asta e făină integrală, avem avantajul că produsul nostru care înlocuieşte o parte din produsele similare pe bază din soia nu prezintă potenţial alergen. Este o problemă identificată la produsele din soia, plus tot mai multe studii arată că soia – regăsită în foarte multe produse – este modificată genetic şi se consideră că nu se mai cunoaşte care e linia pură, nemodificate genetic. Ceea ce deosebeşte produsul nostru de cele de pe piaţă e valoarea deosebită a proteinei, este o proteină foarte bună, completă, aduce toţi aminoacizii esenţiali de care are nevoie omul, vitamine, minerale şi antioxidanţi".

Şi în ciuda acestor avantaje, faţă de produsele existente deja pe piaţă, dar care sunt obţinute din soia, un pate vegetal din bob si linte ar avea preţuri comparabile cu celelalte deja existente pe piaţă, spune lector Livia Pătraşcu, coautor al invenţiei: "deşi este un produs premium, preţul va fi acceptabil, pentru că, ingredientele sunt naturale, este un produs clean label, cu eticheta curată, ceea ce înseamnă că nu avem ingrediente scumpe, deci, comparativ cu alte produse similare, nu ar fi un preţ mai mare, dar calitatea este mult mai bună".

Deocamdată, pateul vegetal din bob şi linte nu este pe piaţă, aşteptând ofertele producătorilor, însă până în Postul Crăciunului, conducerea facultăţii de Ingineria Aliemnetelor speră ca produsul să poată fi cumpărat de români, din magazine. "Aici e nevoie să facem pasul instituţional, iar din acest moment demersurile le preia Universitatea, mergând direct către producători, sper români, chiar cu posbilitatea de a avea un peroducător în judeţul Galaţi, avem o mare fabrică de conserve la Tecuci, de ce nu? Vom face oferte astfel încât, până la postul Crăciunului aceste produse să poată ajunge pe piaţă", a declarat Petre Alexe, profesor universitar la Facultatea de Chimie Alimentară.

Lasă un comentariu