Galaţi: Nunţile dintre minori, între tradiţie şi răzbunare

Versiune tiparSend by emailPDF version

“Noi vrem să aflăm dacă sunt astfel de cazuri, să vedem dacă s-au petrecut într-adevăr. După cum ştiţi, în 2011 ne-am confruntat cu astfel de situaţii, când au avut loc succesiv mai multe petreceri, că nu pot să le spun nunţi... Pentru că o căsătorie nu este petrecere cu salbe, când ne dăm în stambă, ci presupune un certificat de căsătorie, iar între minori nu se poate aşa ceva! Iar dacă descoperim că încă se fac astfel de lucruri, să vedem ce măsuri luăm. Pentru că am ajuns să credem că suntem criminali pentru copiii noştri! Îi mulţumesc lui Cezar de la Iveşti că a venit, spre deosebire de Ferdinand, de la Iveşti, care a spus că vine, dar nu a venit şi nici Tarzan nu a venit, deşi mă tot sună la telefon şi mă ameninţă că nu iau măsuri în legătură cu nunţile, dar eu nu am atribuţii... Vreau să ne lămurim dacă acele imagini au fost imagini de la nunta din 2011 sau s-au mai întâmplat astfel de cazuri. Că logodne, adică petreceri, putem face, dar nu luăm copilul de 4-5 ani şi îl dăm la familia băiatului! Că vi-l ia Protecţia Copilului şi să vedem apoi cum îl mai recuperaţi. La Munteni, doi ani s-a chinuit familia să îşi recupereze fata după ce a luat-o Protecţia Copilului, şi acolo a fost un caz fericit, că avea fata 13-14 ani... A fost dată la Iaşi, nu s-au înţeles la preţ – că asta se întâmplă! -  şi după aia reclamăm...”, aşa a început Viorica Gotu, şedinţa Biroului Judeţean pentru Romi, desfăşurată joi, la Prefectura Galaţi. O şedinţă care a avut pe ordinea de zi căsătoriile şi/sau logodnele între minori, o tradiţie care pare că încă se mai păstrează în anumite familii. Subiectul a fost introdus pe ordinea de zi de către preşedinta Biroului Judeţean pentru Problemele Romilor, Viorica Gotu, după ce, recent, în presa naţională au apărut înregistrări video în care apar doi copii de etnie care pare că se logodesc. Cum autorităţile locale şi Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Galaţi au demarat anchete, care însă nu au confirmat existenţa încheierii unei căsătorii sau logodne între minori în comuna Iveşti (acolo unde se presupune că ar fi avut loc înregistrarea video), Viorica Gotu are două posibile explicaţii: fie filmul respectiv este o înregistrare video mai veche, din 2011, făcută acum publică în scop de răzbunare între două familii rivale de romi, fie, într-adevăr, în comunitate a avut loc o nouă nuntă între minori, eveniment despre care, însă, nimeni acum nu recunoaşte că s-ar fi petrecut!

După ce atât primarul din Iveşti, cât şi experţii pe problemele romilor, au spus că nu au cunoştinţă de existenţa nunţilor între minori, în discuţie a intervenit problema reacţiei pe care ar trebui să o aibă experţii locali în cazul în care sesizează că se fac nunţi între minori. Experţii locali au cerut sprijinul autorităţilor locale, în timp ce prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, prezent la şedinţă, a precizat că autorităţile nu pot interveni atât timp cât nimeni nu depune o sesizare în acest sens, fie la poliţie, fie la Direcţia pentru Protecţia Copilului. De altfel, purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Protecţia Copilului, dr. Ciprian Groza, a precizat că după difuzarea înregistrării video cu presupusa nuntă între minori, a efectuat, în Iveşti, o anchetă, însă reclamaţiile nu s-au confirmat. "Nu a fost nicio nuntă şi nici nu va fi cât sunt eu primar", a confirmat şi primarul din Iveşti, Maricel Gheoca.

Reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului Galaţi, dr. Ciprian Groza, a mai precizat că “monitorizarea comunităţilor de romi va continua şi pe viitor” pentru depistarea celor care pregătesc nunţi între minori. Acesta a adăugat că începând din luna septembrie, Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului Galaţi va demara o campanie de conştientizare a familiilor de romi, în vederea schimbării mentalităţii acestora, inclusiv în legătură cu nunţile între minori: “Vom demara campania şi în şcoli, este o campanie inclusiv de consiliere socială şi juridică, privind evitarea creării anumitor situaţii conflictuale în comunitatea de romi”, a mai declarat Ciprian Groza.

Prezent la discuţii, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, le-a atras atenţia romilor asupra implicaţiilor penale ale unei nunţi între minori: “Conform legislaţiei în vigoare, acest lucru este asimilat relelor tratamente aplicate minorului, care se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani şi cu interzicerea unor drepturi. Vă avertizez că această căsătorie, posibilă, conform tradiţiei dumneavoastră, căsătoria timpurie sau logodna copiilor, poate genera abuzul emoţional, care se pedepseşte aşa cum tocmai v-am spus”.

Lasă un comentariu