Galaţi: Noutate absolută - noile paşapoarte pot fi livrate direct acasă!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Începând cu această vară, gălăţenii care solicită eliberarea unui paşaport sunt scutiţi de cel puţin un drum la Direcţia de Paşapoarte, contra unei taxe. Acest lucru este posibil datorită unui parteneriat încheiat, începând din 23 iulie, între Direcţia Generală a Paşapoartelor şi o firmă privată de curierat, în urma organizăii unei licitaţii. Practic, prin intermediul acestei firme, orice solicitant de paşaport poate primi acasă noul document eliberat, fără să mai fie nevoie să vină la ghişeul unde a depus actele. “Până la acest parteneriat nu a exista o astfel de posibilitate, solicitantul era obligat să vină aici să ridice noul paşaport”, spune Aurelian Păduraru, şeful Serviciului Public Comunitar Pentru Evidenţa şi Eliberarea Paşapoartelor Simple Galaţi.

Pentru ca paşaportul să fie livrat acasă, solicitantul va face această opţiune în momentul în care depune actele pentru eliberarea paşaportului, obligându-se să achite firmei de curierat o taxă de 8,68 de lei, taxă fixă, indiferent dacă paşaportul se livrează în Ţiglina I sau în satul Bursucani. Destinatarul este notificat printr-un SMS atunci când paşaportul este ridicat de la DGP şi urmează să fie livrat, conform procedurii. În SMS se precizează ziua livrării, adresa la care va fi livrat şi numărul documentului de însoţire. Cu acest număr, beneficiarul poate verifica pe internet “drumul” paşaportului său, până acasă, iar în cazul în care în termen de cinci zile de la eliberarea paşaportului destinatarul nu este de găsit acasă, actul se va întoarce la Serviciul Judeţean de Paşapoarte.

Următorul pas – livrare şi peste hotare, la gălăţenii care lucrează în străinătate

Evident, cei care nu doresc să plătească taxa către firma de curierat pot opta, în continuare, să ridice personal noul paşaport de la sediul Serviciului de Paşapoarte din strada Domnească nr. 102. Noua modalitate de livrare ajută foarte mult mai ales gălăţenii care locuiesc în mediul rural şi care, până acum, erau nevoiţi să străbată judeţul, până la Galaţi, de două ori – o dată, pentru depunerea actelor necesare eliberării paşaportului şi a doua oară, pentru a veni să îl ridice. Un ajutor şi mai mare ar fi dacă firma de curierat ar depăşi graniţele ţării, ştiut fiind că mulţi din cei care vin să solicite eliberarea unui nou paşaport, mai ales în perioada de vară, sunt românii care lucrează în străinătate. Aceştia, de multe ori, sunt nevoiţi să se întoarcă la muncă înainte de termenul de eliberare a noului document, motiv pentru care „stranierii” au bătăi de cap în plus, fie optând să i se elibereze, contra unei taxe, paşaportul la urgenţă, fie făcând o împuternicire unei rude, act ce presupune, iarăşi, o taxă.

Lasă un comentariu