Galaţi: Noi valenţe ale termenului "economicos" - servicii mai scumpe şi pe o perioadă mai scurtă de timp

Versiune tiparSend by emailPDF version

Deşi multă lume a uitat şi susţine că sunt doar “exageraţiunile” cârcotaşilor, anul trecut, pe 29 noiembrie, s-a pornit, în mod oficial, iluminatul public de sărbători din municipiul Galaţi, dovadă fotografia publicată pe site-ul nostru în ziua de 1 decembrie (foto 1). Este adevărat, au existat sincope şi ghirlandele festive de pe mai multe străzi nu au rămas mult timp aprinse, însă, în medie, la începutul lunii decembrie, anul trecut, oraşul avea iluminat public de sărbători, situaţie ce poate fi verificată din fotografiile postate pe facebook de diverşi gălăţeni, aşa cum este Nelu Jirebie, de pe pagina căruia am selectat o frumoasă fotografie (foto 2) făcute pe 3 decembrie.

Anul acesta, după cum se poate vedea lesne, oraşul nu este încă “înveselit” de iluminatul publioc de sărbători. Cu o excepţie – în noaptea de 30 noiembrie, o echipă de muncitori a fost observată pe strada Domnească, şurubărind la conectarea câtorva ghirlande albastre - din cele vechi, existente în depozite-, instalaţii amenajate la Primărie şi în preajma instituţiei publice (foto 3). În rest, linişte şi beznă. Din partea Biroului de Presă al Primăriei Galaţi, am aflat că motivul pentru care Galaţiul încă nu are iluminat festiv, este legat de faptul că încă nu s-ar fi încheiat procedurile legale de după organizarea licitaţiei pentru desemnarea firmei ce se va ocupa de acest contract. Potrivit datelor oficiale, valoarea estimată a iluminatului public din acest an este de 2,1 milioane de lei, la licitaţie fiind înscrisă SC MK Lighting SRL Harghita.

Pe de altă parte, săptămâna trecută, întrebat când va avea Galaţiul iluminatul de sărbători, primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a răspuns, oarecum deranjat de întrebare, că “(…)să vedem, nu ştiu, după ce anul trecut am fost unul din cele mai frumos iluminate oraşe din ţară, dar presa m-a certat pentru cheltuieli, se poate că anul acesta să fim mai economicoşi”.

Totuşi, în cifre, economia la care face referire edilul se traduce printr-un … plus de 430.000 de lei! Asta, pentru că, potrivit datelor publice de până acum, valoarea estimată a iluminatului public festiv din iarna 2015-2016 este de 2,1 milioane de lei, în timp ce în iarna  2014-2015, suma cheltuită de municipalitate a fost de 1,67 milioane de lei fără TVA,  pentru asocierea de firme Luxten România şi MK Lightning, care au avut de adus la Galaţi, montat, întreţinut şi ulterior de demontat pe de stâlpii oraşului, ghirlandele festive. Chiar dacă punem la socoteală şi cei 225.000 de lei fără TVA pe care Primăria i-a dat tot iarna trecută pe achiziţia altor echipamente şi ornamente specifice, cu care a iluminat Grădina Publică şi Parcul Eminescu, valoarea totală a cheltuielilor de anul trecut s-ar ridica la 1,9 milioane de lei, în timp ce valoarea estimată din acest an este de 2,1 milioane de lei. Aşadar, ca la Radio Erevan - economia este, dar e ... în plus, nu în minus. Există totuşi, o rezervă - este posibil să se petreacă o minune de Crăciun, iar firma să refuze să aducă anul acesta ghirlande pe 2,1 milioane de lei, insistând să câştige mai puţini bani. Dacă despre o astfel de situaţie încă mai avem dubii, cu siguranţă va exista, totuşi, şi o diferenţă între cele două contracte de iluminat festiv, cel de anul acesta şi cel de anul trecut: dacă anul trecut, Galaţiul a fost iluminat de pe 1 decembrie şi până aproape de finele lunii ianuarie (aproape două luni), acum avem toate şansele ca ghirlandele de sărbători să lumineze oraşul o perioadă mai scurtă de timp.

Lasă un comentariu