Galaţi: Noi cazuri de gripă aviară

Versiune tiparSend by emailPDF version

Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Influenţa Aviară – Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a confirmat existenţa unui total de 17 cazuri de gripă aviară la păsări sălbatice în judeţul Galaţi, cu patru mai multe faţă de ultima raportare. Reamintim, primul caz de gripă aviară a fost confirmat pe 21 ianuarie, la o lebădă, găsită moartă în Zona Valea Romilor din comuna Iveşti.

Potrivit Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) Galaţi, cele patru cazuri noi de gripă aviară au fost depistate la patru lebede de pe Fondul de vânătoare nr. 7, din zona Lieşti-Iveşti. Dintre cele 17 cazuri, 12 au fost depistate la lebede şi cinci la raţe sălbatice. Astfel, în satul Salcia din comuna Umbrăreşti a fost descoperită în gospodăria unui cetăţean o raţă domestică moartă, dar Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Brăila nu a confirmat influenţa aviară. Până la această dată nu a fost depistată prezenţa virusului influenţei aviare în exploataţii comerciale de păsări.

În zona Iveşti-Lieşti s-au montat afişe de avertizare în scopul limitării contactului între oameni şi păsările sălbatice, iar medicii veterinari efectuează inspecţii în gospodăriile populaţiei din zona de supraveghere de zece kilometri în jurul locului unde au fost găsite păsările moarte, dar şi în fermele din zona de supraveghere.

Lasă un comentariu