Galaţi: Noapte albă la G 5, după explozie. Blocul este evacuat!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Pompieri şi specialişti din cadrul Inspectoratului Teritorial în Construcţii au evaluat, astăzi, la faţa locului, efectele exploziei produse aseară, într-un bloc de garsoniere, cu patru etaje, din municipiul Galaţi, în urma căreia un copil de un an şi şase luni a murit, iar alte patru persoane, din care doi adulţi şi restul copii, au fost rănite. În funcţie de concluziile specialiştilor, Primăria Galaţi va lua fie decizia alocării de fonduri pentrtu repararea imobilului, fie alocarea de fonduri pentru găsirea de alte spaţii de locuit pentru familiile ale căror apartamente au fost distruse de explozie. Explozia a afectat 21 de apartamente, din care 5 sunt distruse, structura de rezistenţă a blocului fiind afectată.

Din datele colectate de până acum în ancheta deschisă, a reieşit că explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze, dintr-un apartament, cel mai probabil provenită de la o butelie defectă. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Galaţi, maior Eugen Chiriţă, explozia s-a declanşat în momentul în care proprietarul a încercat să îşi aprindă o ţigară. "Se fac analize pentru a se vedea dacă struictura de rezistenţă a blocului a fost afectată. Pentru siguranţă, au fost scoase din bloc toate buteliile din apartamente. În total, am expertizat 21 de aparteme cu distrugeri, din care 5 au distrugeri masive, e vorba de structura de rezistenţă şi planşeele de la etajul III. La etajul IV, din cauza suflului exploziei, plafonul s-a ridicat în sus şi apoi a coborât, iar din 3 garsoniere, acum e doar una, pereţii despărţitori sunt dărâmaţi. Colegii mei pompieri au vorbit cu proprietarul în al cărui apartament s-a produs expolozia şi acesta a spus că şi-a aprins o ţigară, după care nu mai ştie nimic" ,a declarat maior Eugen Chiriţă.

Pe de altă parte, vecinii bărbatului care a produs explozia susţin că acesta era cunoscut pentru faptul că, frecvent, consuma băuturi alcoolice, informaţie care nu a fost însă confirmată de autorităţi. Locatarii blocului G 5 sunt îngroziţi de experienţa prin care au trecut. Puţină alinare le-a fost adusă de cei de la Parohia Sf. Ana. "Le-am adus câteva pachete cu mâncare azi, în Duminica Sfintei Cruci. Noi le pregătisem pentru alţi nevoiaşi, dar după ce am aflat de explozia de aseară, am venit aici să le oferim alimente. Dacă va mai fi nevoie, îi vom mai ajuta", a spus preotul Daniel Zlate.

"În funcţie de ce ni se va spune, vom lua măsurile care se impun, vom începe anchete sociale pentru a vedea câţi oameni au nevoie de adăpost, mâine; vom convoca din nou comandamentul de urgenţă pentru a se aloca sumele necesare din rezerva bugetară a primarului, pentru a pune în siguranţă structura imobilului, sau pentru a aplica ce alte soluţii urmează să stabilim, pentru că trebuie să ajutăm aceşti oameni, vin sărbătorile şi pentru ei... Suntem pregătiţi să le asigurăm acoperiş deasupra capului, să le oferim mâncare şi un trai decent, prin serviciul Asistenţă Socială a Primăriei. Este adevărat, nu avem locuinţe de intervenţie sau necesitate, dar Primăria deţine apartamente în oraş pe care vom vedea cum le putem atribui pe o perioadă limitată, locatarilor - a spus primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Update:

În urma şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, desfăşurat astăzi la prîânz, la Prefectura Galaţi, specialiştii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii Galaţi au recomandat mutarea tuturor locatarilor din blocul G 5, acolo unde aseară s-a produs o explozie în urma căreia o fetiţă de un an şi jumătate a murit şi alţi doi adulţi şi doi copii au ajuns la spital. În urma verificării imobilului, specialiştii au recomandat mutarea locatarilor din blocul cu patru etaje care a suferit avarii la structura de rezistenţă. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Raluca Ardean, blocul are 95 de apartamente (câte 19 pe palier), însă nu toate sunt ocupate. Locatarii ar putea fi mutaţi, începând de astăzi, în căminul Colegiului Tehnic Aurel Vlaicu, unde sunt disponibile 90 de locuri, urmând ca pentru depozitarea bunurilor să fie folosite locuinţe modulare.

Totodată, s-a mai luat decizia constituirii unei şedinţe de îndată a CL pentru alocarea de sume, din fondul de urgenţă al primarului, pentru familiile afectate de explozie, în timp ce Agenţia Judeţeană de Plăţi şi Prestaţii Sociale Galaţi va efectua anchete sociale pentru fiecare locatar, în vederea stabilirii acordării de ajutoare de urgenţă.

Update: Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Andone, în scara 2 a blocului G5 sunt 94 de apartamente în care locuiesc 77 de persoane. "Din informațiile culese până acum, sunt 50 de persoane care doresc să fie mutate într-un spațiu pe care Primăria Municipiului Galați îl poate pune la dispoziție. (locuitorii a 30 de apartamente din scară)".

Update ora 18.00: Două autobuze au ajuns în dreptul imobilului afectat de explozie pentru a prelua cele 50 de persoane evacuate. Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galați, Raluca Andone, "acestea vor merge către 23 de spații puse la dispoziție de Garnizoana Galați, 19 către spații din căminele ASE ale Universității ”Dunărea de Jos” și 8 persoane către Centrul de Urgențe pentru Persoane fără Adăpost".

1 Comentarii

noname (neverificat)
+1
-2
-1
ce fel arata dupa ziua de ieri groaznic

Lasă un comentariu