Galaţi: Mister dezlegat legat de fumul şi funinginea suspecte din oraş!

Versiune tiparSend by emailPDF version

Încă de aseară, zeci de gălăţeni au sesizat faptul că oraşul este plin de fum sau praf, iar pe jos s-a aşternut un strat vizibil de funingine. Din discuţiile gălăţenilor – care şi-au exprimat temerile pe facebook, aseară în oraş mirosea “ca atunci când stai la gura sobei”, că funinginea/cenuşa aşternute pe jos “semănau cu scrumul de ţigară” şi că “în oraş se vedea că este praf sau fum”. Deşi ploaia de aseară a spălat urmele, gălăţenii au rămas la fel de nedumeriţi şi în această dimineaţă, mai ales că nici o instituţie publică din Galaţi nu pare în măsură să elucideze problema.

“Nu ştim care ar putea fi sursa, cu atât mai mult cu cât nu s-a înregsitrat nici un incident de mediu. Am întrebat şi la Garda de Mediu şi nici colegii de acolo nu au înregistrat vreo sesizare din partea cuiva despre vreun posibil incendiu”, a spus şefa Agenţiei de Protecţia Mediului, Carmen Sandu. Nici ISU Galaţi nu a înregistrat vreun incendiu care să fi provocat atâta fum în oraş, a confirmat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Eugen Chiriţă, în timp ce purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal, Dorian Dumitrescu a spus că “pe platforma combinatului nu s-a produs nici un incident de mediu nici aseară şi nici astăzi”.

“Comisarii de mediu au căutat prin oraş, aseară să vadă sursa fumului dar nu au găsit nimic şi nici nu am primit, la Gardă, vreo sesizare despre vreun incendiu. Astăzi am drum în judeţul Tulcea şi poate mă voi lămuri, cred totuşi că a fost un incendiu pe acolo şi cu vântul puternic ce a bătut, a adus funinginea la Galaţi”, a spus şeful Gărzii de Mediu, Daniel Mocanu.

În lipsa oricăror explicaţii clare, gălăţenii s-au temut că funinginea de pe străzi ar putea fi chiar efectul exploziei de la Năvodari, cu atât mai mult cu cât, după deflagaraţia de pe platforma Petromidia, reprezentanții de la Ministerul Mediului au subliniat că, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele ore, circulația aerului va fi, în zona accidentului, predominant dinspre nord spre sud-vest, apoi, până marți după-amiază, înspre sud-est, deasupra mării. "Vântul moderat va determina o deplasare destul de rapidă a poluantului", au precizat aceleași surse.

Totuşi, norul de fum şi funinginea de pe străzi au altă sursă – un incendiu puternic de vegetaţie (stuf) care a avut loc luni seară, pe malul tulcean al Dunării, incident confirmat de purtătorul de cuvânt al ISU Tulcea, maior Vasile Soava. Potrivit acestuia, incendiul s-a înregistrat pe teritoriul satului Rachelu, (comuna Luncaviţa), la stingerea lui participând echipele de voluntari ale comunei.

Update: Daniel Mocanu, comisarul şef al Gărzii de Mediu Galaţi a luat legătura cu omologul său de la Tulcea şi a aflat că a avut loc şi un incendiu de vegetaţie în localitatea tulceană I.C.Brătianu, în zona Dunării denumită Cotul Pisicii, existând posibilitatea ca focul din Luncaviţa să se fi extins (ajutat de vîntul puternic) până la I.C.Brătianu. 

Lasă un comentariu