Galaţi: Miercuri, Ziua Veteranilor

Versiune tiparSend by emailPDF version

Miercuri, 11 noiembrie, de la ora 12.00, în Cimitirul Eternitatea din Galaţi, va avea loc comemorarea celor 2 eroi căzuţi de la Batalionul 300 Infanterie Sfântul Andrei. Potrivit unui comunicat de presă, "în baza Legii nr. 150/2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, s-a instituit, la data de 11 Noiembrie 2015, Ziua Veteranilor, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiectiv limitarea efectelor acţiunilor teroriste. Având în vedere responsabilitatea ce revine Ministerului Apărării Naţionale, potrivit actului normativ menţionat, precum şi datoria noastră morală de a eterniza memoria celor căzuţi în slujba statului român, se va organiza, la data de 11 noiembrie a.c., un eveniment comemorativ la mormintele tuturor celor 26 de militari români care au căzut în teatrele de operaţii, în intervalul 1996-2015. În Galaţi, comemorarea va avea loc în Cimitirul Eternitatea, la mormintele celor 2 eroi căzuţi de la Batalionul 300 Infanterie Sfântul Andrei. Ceremonialul va începe la orele 12.00, în data de 11.11.2015".

În total, trei gălăţeni şi-au pierdut viaţa, în timp ce se aflau în teatrele de operaţiuni din Afganistan: sublocotenenţii post-mortem Narcis Şonei, Ionuţ Cosmin Sandu şi Marius Claudiu Covrig, toţi de la Batalionul 300 Infanterie mecanizată Sf. Andrei. Primul gălăţean căzut la datorie a fost sublocotenentul post-mortem Narcis Şonei (înmormântat în Cimitirul Eternitatea din Tecuci, oraşul său natal), care şi-a pierdut viaţa pe 24 aprilie 2005, la doar 26 de ani, în timp ce se afla în prima sa misiune, desfăşurată în provincia Kandahar. Sublocotenentul (pm) Narcis Şonei a decedat în momentul în care TAB-ul în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, ceea ce a declanşat detonarea muniţiei din interiorul transportorului. Militarul a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Al doilea gălăţean căzut la datorie este sublocotenentul post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu. Acesta a decedat la 20 martie 2008, la doar 29 de ani, pe când autovehiculul Humvee în care se afla, a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, în provincia Zabul. Sublocotenentul (pm) Ionut Cosmin Sandu a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Cel de-al treilea erou este sublocotenentul post-mortem Claudiu Marius Covrig, căzut la datorie pe 13 iunie 2008. Covrig a murit când transportorul blindat în care se afla a fost atacat de forţe insurgente cu armament uşor şi aruncătoare de grenade, pe Autostrada A1 Qalat-Kabul, la aproximativ 50 de kilometri de Qalat. Sublocotenentul post-mortem Claudiu Marius Covrig a fost decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război.

Lasă un comentariu