Galaţi: Magistrații au decis - Bunea și Mija, arest la domiciliu, Moisiu, control judiciar

Versiune tiparSend by emailPDF version

UPDATE ora 17.25 Florin Mija, vicepreşedintele CJ Brăila şi Nicolae Moisiu, şeful serviciului de achiziţii al CJ Brăila au intrat în sediul Tribunalului Galaţi, acolo unde se va judeca cererea procurorilor DNA de arestare preventivă. Ambii au coborât din dubă cu cătuşe la mâini, iar Nicolea Moisiu arăta vizibil afectat de tot ce i se întâmplă. La zece minute distanţă, a fost adus Bunea Stancu, de asemenea purtând cătuşe la mâini. Întrebat de jurnalişti cum a petrecut prima noapte în arest, Bunea Stancu a răspuns: “omul trebuie să se obişnuiască cu toate”.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Galați au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, a inculpaților Gheorghe Bunea Stancu, președintele Consiliului Județean Brăila, acuzat de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese, Florin Mija, vicepreşedintele CJ Brăila şi Nicolae Moisiu, şeful serviciului de achiziţii al CJ Brăila. Cei doi erau  funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptelor. În sarcina lor s-a reținut infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

Monopol pe licitaţiile CJ Brăila - Doar trei societăţi câştigau contracte

Din ordonanțele de reținere întocmite de procurori a reieșit că, în cauză există date și probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, în perioada 2009–2010, inculpații Gheorghe Bunea Stancu, în calitate de președinte al Consiliului Județean Brăila, ordonator principal de credite, Mija Florin și Moisiu Nicolae și-au încălcat atribuțiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziții publice, pentru realizarea unor obiective de interes local și județean, organizate de Consiliul Județean Brăila. Modul în care au fost organizate și s-au derulat procedurile de achiziție publică, în perioada de referință, a condus la situația ca un număr de trei societăți comerciale să dețină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Județean Brăila, fiind practic singurele firme care participă și câștigă contractele de achiziție publică pe plan local și județean.

În situația în care existau și alți ofertanți, firmele agreate fie ofereau prețul cel mai mic, fie îndeplineau „anumite” condiții apreciate ca esențiale de către membrii comisiilor de analizare și evaluare a ofertelor, situație care, în mod inevitabil, a condus la câștigarea procedurilor respective.

Interesul președintelui Consiliului Județean pentru câștigarea procedurilor de achiziție publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acționar la această firmă.

Prejudiciu de  aproape 3.000.000 lei

La această situație s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuțiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar și gestionării ineficiente a bugetului local de către președintele Consiliului Județean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea și calitatea de ordonator principal de credite.
Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuțiilor de serviciu de către funcționarii menționați s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei și vătămarea intereselor legitime ale agenților economici care au participat la procedurile de achiziții publice și au fost descalificați în mod discriminatoriu.

Alte 10 persoane, din Galaţi şi Brăila, urmărite penal

Procurorii DNA Galaţi arată şi că se continuă urmărirea penală faţă de încă 10 persoane. Este vorba de Georgel Ghenea, Jenica Dumitraşcu, Vasile Puia, Ionică Popescu şi Costel Puşcă. Aceştia sunt funcționari publici, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziții publice, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Între cei 10 se numără şi Vasile Soare şi Cristina Săncic, administratori ai unor societăți comerciale, care sunt acuzaţi pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu în formă continuată. La fel sunt cercetaţi şi Camelia Brate, Cornel Grigore şi Gheorghe Ciudatu, diriginți de șantier, la data faptei, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu. Cei trei, în calitate de diriginți de șantier, au avizat situații de plată, în luna septembrie 2009, făcând posibilă plata lucrărilor, deși procesele verbale de recepție a acestora fie nu se regăsesc la dosar, fie au fost încheiate în cursul anului 2010.

Scandalul reţinerilor la CJ Brăila a început joi dimineaţa. Vineri în jurul orei 3, Bunea Stancu a primit ordonanţa

Preşedintele CJ Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, a fost reţinut pe bază de ordonanţă, vineri în jurul orei trei dimineaţa, de către procurorii DNA Galaţi, fiind acuzat de abuz în serviciu şi alte fapte de corupţie. Lui Bunea Stancu i se reproşează că a alocat preferenţial lucrări pentru  reparaţii drumuri şi reabilitări spitale unor firme în care era indirect implicat. De fapt, toţi cei trei funcţionari ai CJ Brăila ridicaţi de procurorii DNA Galaţi, este vorba atât de Bunea Stancu, dar şi de vicepreşedintele CJ Florin Mija şi şeful biroului de achiziţii Nicolae Moisiu, au fost reţinuţi pe bază de ordonanţă. Cei trei se află în arestul IPJ Galaţi. Avocatul lui Bunea Stancu, Ion Popa, a precizat că preşedintele CJ Brăila nu a făcut niciun fel de declaraţie în faţa procurorilor. „Procurorii nu au prezentat probe. Am făcut o cerere în acest sens, dar degeaba.  Legea le permite să facă acest lucru. Nu i s-a spus care este de fapt prejudiciul. Este vorba de achiziţii vechi făcute în 2009-2010. Nu cred că trebuia reţinut”, a precizat Ion Popa.

Gigel Potrivitu, avocatul care îl apără pe Nicolae Moisiu, a apreciat  acuzaţiile aduse ca fiind cel puţin ciudate. Potrivitu a declarat  că lui Moisiu i se reproşează modul în care s-au făcut anumite achiziţii în anul 2009, achiziţii care însă au mai fost verificate şi anterior. Cei trei vor fi prezentaţi magistraţilor Tribunalului Galaţi cu propunere de arestare preventivă.

Lasă un comentariu