GALAŢI: Lipsa autorizaţiei de construire „costă” scump

Versiune tiparSend by emailPDF version

În doar o singură lună, Serviciul Protecţia Mediului, Disciplina în Construcţii şi Afişaj Stradal, din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, în baza Noului Cod de Procedură Penală, al prevederilor legii 155/2010 şi legii 50/1991 – privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, cu modificările şi completările ulterioare, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, în patru cazuri de săvârşire a unor infracţiuni.

Într-un prim caz, poliţiştii locali au constatat că la un imobil de pe strada Sf. Spiridon erau executate lucrări de construcţii fără ca proprietarul să deţină autorizaţie în acest sens. Trebuie menţionat faptul că respectivele lucrări erau făcute pe un teren ce aparţine Primăriei Municipiului Galaţi, iar imobilul se află situat în zona de protecţie a monumentului istoric, Biserica „Sf. Spiridon”.

De asemenea, Poliţia Locală a intervenit şi la un imobil situat pe strada Eroilor. În respectiva zonă, oamenii legii au constatat  că se efectuau lucrări, fără ca proprietarul să deţină autorizaţie de construire. Este vorba de desfiinţarea unei locuinţe P+1 şi săpat şanţuri pentru fundaţia unei noi lucrări. Imobilul se află în zona de protecţie a monumentului istoric, Farmacia Ţinc.

Un al treilea caz, pentru care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, face referire la unele operaţiuni de excavare şi transport a deşeurilor metalice/fier vechi în vederea valorificării acestora. Operaţiunea s-a desfăşurat în liziera de lângă lacul Cătuşa, de un număr de opt persoane. Cei în cauză au fost legitimaţi şi invitaţi la sediul Poliţiei Locale. În conformitate cu prevederile legii 50 actualizată, privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, art.3, alin.1, lit. e, pentru aceste lucrări este obligatorie autorizaţia de construire. Potrivit art. 24, lit. a „executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia prevăzute la art. 3, lit. b, c,e şi g”, fapta săvârşită constituie infracţiune. Trebuie precizat că pentru o faptă similară din zona Tirighina, lui R.N, i s-a întocmit sesizare penală. Cel în cauză este implicat şi în cazul de la Cătuşa.

Tot într-un caz de excavare, fără documentaţie legală, a intervenit Poliţia Locală în zona limitrofă podului din strada Basarabiei, staţia C.F. Galaţi. După verificările efectuate în zonă s-a dispus sistarea lucrărilor.

„Punem un accent deosebit pe ceea ce înseamnă respectarea normelor de disciplină în construcţii la nivelul municipiului Galaţi. Toţi cei care încalcă prevederile legii 50 sunt sancţionaţi în baza acestui act normativ. Intervenim, fie că vorbim de o construcţie simplă sau de o lucrare mult mai amplă. Cetăţenii municipiului Galaţi trebuie să conştientizeze că lipsa autorizaţiei de construire se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 100.000 lei”, a precizat Mihai Manoliu – director general Poliţia Locală Galaţi.

Lasă un comentariu