Galaţi: Liceeni creativi - software pentru turiştii rătăcitori sau pentru "revista preţurilor" din zonă

Versiune tiparSend by emailPDF version

Marţi, la Galaţi, a avut loc cea de-a doua ediţie anuală a Concursului INFO SMART, derulat în cadrul Programului de studiu Informatică Economică, din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a Universității „Dunărea de Jos” din Galați. Concursul este dedicat liceenilor de la profilul Matematică-Informatică (clasele IX-XII), cu aptitudini pentru dezvoltarea aplicaţiilor informatice şi îşi propune să dezvolte spiritul competitiv şi promovarea elevilor cu abilităţi în diferite domenii ale IT.

În total, au concurat 19 echipe formate din elevi ai cinci colegii din Galaţi şi Râmnicu Sărat (Colegiul Național „Costache Negri”, Colegiul Național „Al.I. Cuza”, Colegiul Național „Mihail Kogălniceanu”, Liceul Teoretic „Dunărea” din Galați, precum și de la Liceul Teoretic „Ştefan cel Mare” din Râmnicu Sărat). Atât tema aplicaţiei, cât şi instrumentele software utilizate pentru realizarea acesteia au fost la alegerea elevilor, aplicația putând fi dezvoltată folosind orice limbaj/mediu de programare. Concurenţii cu cele mai bune proiecte au câştigat premii în bani, valoarea totală a acestora fiind de 7.700 lei, sumă pusă la dispoziţie de mai multe firme din Galaţi şi Tulcea.

Concursul INFO SMART urmăreşte consolidarea colaborării dintre Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, instituţiile de învăţământ și mediul de afaceri local. Printre competitori s-a aflat şi Mihai Darie, de la liceul Teoretic Dunărea, care, împreună cu colegiul său Iulian Alexandru, a realizat o aplicaţie pentru telefonul android, special concepută pentru grupurile de turişti care, astfel nu mai riscă să se piardă de ghid în locurile aglomerate - "Safe Traveling". “Practic, organizatorul excursiei se loghează cu excursioniştii, setează o rază, iar dacă unul din turişti depăşeşte acea rază, acea distanţă, organizatorul este notificat. Astfel, se pot evita situaţii neplăcute în care turiştii se pierd în locurile aglomerate, dar şi elevii, că de multe ori se poate întâmpla ca unul sau mai mulţi copii să se piardă de grup”, spune Mihai Darie. Liceeanul nu este la primul proiect IT, anul trecut câştigând cel mai mare premiu al primei ediţii a concursului Info Smart, cu o altă aplicaţie interesantă - este vorba despre o aplicaţie denumită "Be Smart", prin care un consumator poate deveni cel mai isteţ cumpărător din zonă. “Este deajuns să introduci produsul căutat şi să setezi raza pe care cauţi produsul respectiv, iar aplicaţia îţi prezintă, în ordinea crescătoare a preţurilor, produsul şi magazinul care îl comercializează”.

“Scopul acestui concurs este acela de a promova creativitatea elevilor de la liceele din Galaţi, sunt de părere că elevii au un potenţial extraordinar şi mai ales în domeniul IT, întotdeauna trebuie scos acest potenţial în faţa angajatorilor. De aceea, nu întâmplător avem în juriu reprezentanţi ai firmelor locale. Firmele pun la dispoziţie premii în valoare totală de 7.700 de lei, care se vor da elevilor. Toţi elevii primesc premiu, pentru că deja ei au parcurs o etapă, o fază pe şcoală, în urma căreia s-au calificat. Evident, cele mai bune proiecte primesc şi cele mai consistente premii. Firmele private sunt interesate să vadă proiecte IT, prin aceste instrumente au posibilitatea să evalueze potenţialul elevului. Dacă ideea elevului este foarte bună, ideea poate fi valorificată, astfel încât să existe câştig material şi pentru elevi şi pentru firmă”, a spus conf.dr. Adrian Lupaşc, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, organizatorul și președintele comisiei de jurizare a concursului.

Lasă un comentariu