Galaţi: Lecţie de istorie locală, "predată" în cimitirul Eternitatea

Versiune tiparSend by emailPDF version

Zeci de gălăţeni au participat, astăzi, în Cimitirul Eternitatea, la o acţiune de igienizare a locurilor de veci ale personalităţilor Galaţiului – foşti primari, parlamentari, avocaţi, medici, ctitori de biserici sau şcoli, artişti plastici etc. Acţiunea, desfăşurată pentru al doilea an consecutiv, este iniţiată de Asociaţia nonguvernamentală “Galaţi, Oraşul meu” şi se doreşte a fi o invitaţie pentru cunoaşterea şi cinstirea memoriei celor care au influenţat în bine soarta Galaţiului. Demersul asociaţiei nu a rămas fără ecou în societatea civilă, căci faţă de anul trecut, de această dată numărul participanţilor la igienizarea mormintelor personalităţilor locale a fost dublu, printre cei prezenţi numărându-se şi elevi de liceu, dar şi studenţi ai Facultăţii de Mecanică (nu, din păcate şi de la Facultatea de Istorie, o secţiune a universităţii care te-ai fi aşteptat să aibă mai multe în comun cu activitatea de duminică decât “inginerii”…).

În total, asociaţia şi-a propus igienizarea a 20 de morminte ale unor personalităţi locale precum Costache P. Malaxa, Costache Vârlan, Fam. Mantu, Fam. Gamulea, Alex. C. Hepites, Olga și Victor Macri, Toma B. Aburel, G.L. Aslan, Vincenzo Fanciotti, Generalul Eustațiu Pencovici sau Zaharia Soare. Înarmaţi cu mături, lopeţi, greble şi pensule pentru vopsit, voluntarii s-au mobilizat în echipe de câte 2-3 şi au preluat, cu simţ gospodăresc, mormintele personalităţilor gălăţene, fiind ghidaţi de Bogdan-Radu Brânzan, preşedintele Asociaţiei "Galaţi, oraşul meu". Chiar şi cei mai mici dintre voluntari - copii de 6, 7 sau 8 ani - au ajutat strângând frunzele moarte sau măturând. În timp ce au lucrat, cei mai tineri au primit şi o lecţie de istorie locală, căci fiecare personalitate înhumată în Eternitatea a fost prezentată, pe scurt, de către Valentin Bodea, muzeograf la Muzeul de Istorie Galaţi şi pasionat de istoria oraşului.

1 Comentarii

O.M. (neverificat)
+1
+2
-1
Cu respect, o clarificare. Membri ai Facultății de Istorie au fost, și în acest an ca și anul trecut, printre primele persoane care au răspuns afirmativ apelului civic și de bun simț lansat de domnul Brânzan și de Asociația „Galați, orașul meu”. Este adevărat, în cantitate înjumătățită față de anul anterior și față de numărul tinerilor ingineri (a căror prezență este absolut salutară), dar, totuși, prezenți. De această dată, ca și pe viitor. Mulțumim pentru semnalarea evenimentului și sperăm la o participare crescândă cu fiecare an al acțiunii. Cu stimă, O.M., tânăr istoric

Lasă un comentariu