Galaţi: Lansare de navă în Şantierul Naval

Versiune tiparSend by emailPDF version

Vineri, 24 martie, de la ora 10.30, la Şantierul Naval Damen Galaţi va avea loc lansarea navei pentru întreţinerea turbinelor eoliene “BIBBY WAVEMASTER 1”. Potrivit Biroului de presă al companiei, la ceremonie vor participa reprezentanţii Clientului, compania Bibby Marine Services şi Damen. Domnul Stephen Blaikie este CEO-ul Bibby Marine Services Ltd. Sursa citată precizează că “Bibby WaveMaster 1” este "o navă specială de tip Service Operations Vessel (SOV) dotată cu capacitate de cazare a personalului şi transfer către turbinele eoliene. Clientul, compania Bibby Marine Services Limited va utiliza nava pentru a sprijini dezvoltarea viitoarelor parcuri eoliene, precum şi a altor proiecte O&M în Marea Nordului. “Bibby WaveMaster 1” este anume construită pentru transferul şi cazarea personalului de pe mare şi are ca scop eficientizarea timpului de lucru. Echipată cu DP2, nava, având o lungime de 90 m, este prevăzută cu un sistem de acces cu compensare a mişcării (Walk-to-Work). Damen a proiectat nava astfel încât ascensorul către pasarelî are acum şase platforme de acces. Aceasta înseamnă că personalul poate întotdeauna să acceseze pasarela evitând folosirea scărilor. Luând în considerare avântul industriei turbinelor eoliene şi tendinţa acestora de a avansa către mare, acest concept personalizat garantează accesul confortabil, rapid şi sigur către turbine, cu costuri mai reduse, în peste 80% din situaţii, inclusiv în cazul celui mai dificil scenariu şi anume condiţiile din partea centrală a Mării Nordului.

Damen SOV poate rămâne pe mare pe perioade de până la o lună. Cazarea standard tip Comfort Class 2 asigură 60 de cabine individuale, iar capacitatea totală de personal la bord este 90. Pe durata celor doi ani de concepere, când Damen şi Bibby au lucrat împreună la acest proiect, s-a acordat o atenţie deosebită confortului echipajului. De exemplu, corpul cu lungimea de 90 m, este mai lung decât cel al unei Nave convenţionale de Aprovizionare a Platformelor Maritime, iar secţiunea prova a fost coborâtă cu 1.5 metri pentru a crea forme “V” pronunţate. Această caracteristică asigură o reducere semnificativă a impactului valurilor şi măreşte eficienţa propulsoarelor prova. Pupa navei a fost şi ea adaptată la sarcinile pentru care nava a fost proiectată, inclusiv pentru operaţiunile cu pupa în val. Profilul V accentuat, precum şi pupa mai zveltă fac ca aceste operaţiuni să fie mai comode decât la o navă tip PSV. Există de asemenea şi o zonă de depozitare pentru containere, iar aceasta a fost adaptată astfel încât nava să poată depozita containere de diferite dimensiuni. Nava este destinată următoarelor operaţiuni: întreţinere planificată şi în caz de avarie a turbinelor eoliene, operaţiuni în caz de avarie, operaţiuni de recuperare, operaţiuni de stingere a incendiilor (opţional), suport imersii uşoare (opţional).

Construcţia şi finalizarea navei comandă 553016 sunt realizate cu sprijinul mai multor companii specializate (co-producatori) respectiv: pentru echipamentele şi instalatiile electrice – Bakker / Alewinjse Marine Galati Romania; pentru vopsitorie şi protecţie anticorozivă – Den Breejen Romania, pentru sistemele de aer condiţionat şi ventilaţie – De Haan, pentru izolaţii şi amenajări – Helmers, pentru instalaţii sanitare – Heinen & Hopman şi pentru servicii curăţenie – Navprest. Nava este construită sub supravegherea Societăţii de Clasificare DNV – GL. Grupul Bibby Line a fost înfiinţat în 1807 şi are sediul în Liverpool, fiind o companie privată cu un portofoliu divers de servicii de business şi management active şi peste 6.000 de angajati. Operează la nivel global şi este implicată în servicii financiare, logistice, de retail, operaţiuni offshore cu petrol şi gaz, management şi alte operaţiuni, sunt armatori şi specializaţi în închirierea şi vânzarea de întreprinderi, etc. Bibby Marine Services Ltd. este parte a grupului de companii Bibby Line şi are drept obiectiv deservirea pieţei de regenerabile offshore. Compania face uz de întreaga sa expertiză şi experienţă pentru a oferi acces total şi soluţii de acomodare pentru sectorul turbinelor eoliene offshore".

Tags:

Lasă un comentariu