Galaţi: Instituţii fără rampe de acces pentru persoanele cu dizabilităţi

Versiune tiparSend by emailPDF version

Din cele trei sedii centrale ale autorităţilor locale – Primăria, Consiliul Judeţean şi Prefectura Galaţi – numai cea din urmă are o rampă de acces, modernă, acţionată electric şi care permite intrarea în instituţie a persoanelor aflate în scaun cu rotile. Este practic imposibil ca o persoană cu handicap fizic să ajungă la etaj, în birourile funcţionarilor publici din sediul central al Primăriei municipiului Galaţi. Pentru că funcţionează, de peste 4 ani, într-un sediu care a fost retrocedat, Primăria nu investeşte în amenajarea spaţiului nici pentru o banală rampă de acces (justificare expusă în numeroase rânduri, deşi Primăria a investit în alte lucrări, precum, de pildă, instalarea de ferestre termopan la birouri!). Când o persoană în scaun cu rotile vine la primărie, funcţionarul cu care are treabă coboară la parter, pentru a vorbi cu cetăţeanul! "S-a ajuns la un compromis, noi înţelegem că nu mai are rost să investească în sediul vechi, pentru că nu este al lor şi până când vor termina noul sediul al Primăriei, care va avea toate facilităţile pentru persoanele cu handicap, avem această convenţie: vine persoana respectivă, vorbeşte cu angajatul firmei private de pază, îi spune cu cine vrea să vorbească şi vine respectivul funcţionar jos şi vorbeşte cu el", spune Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Sporting Club Galaţi, asociaţie care, din 1992, de când s-a înfiinţat, luptă pentru ca instituţiile publice să asigure, fără discriminare, accesul tuturor cetăţenilor în instituţii, indiferent dacă au sau nu deficienţe fizice, motiv pentru care, ritmic, aplică "exerciţiul" de a încerca să pătrundă în instituţiile publice, cu o persoană aflată în scaun cu rotile.

Prefectura judeţului Galaţi este unica instituţie publică din Galaţi care are o rampă performantă de acces, însă pentru a fi acţionată de angajaţi, persoana aflată afară, în scaun cu rotile, ar trebui să îşi facă simţită prezenţa, sunând la o sonerie. Care, de regulă, este stricată. "Sun şi nu vine nimeni, este clar că soneria nu funcţionează. Treaba este că acum este vară, este cald, mai mare dragul să stai afară. Iarna însă, dacă aş sta aşa de mult afară, m-ar găsi statuie de gheaţă", spune Florin Diaconiţă, care, aflat în scaun cu rotile, a încercat să ajungă în instituţie urmând procedura: a sunat la soneria instalată la baza scărilor Prefecturii, aşteptând ca apoi să vină cineva din Prefectură să îi desfacă moderna rampă de acces. După 20 de minute de căutare a cheii care acţionează rampa de acces, până la urmă, Florin a ajuns în Prefectură. "Soneria se strică mereu, pentru că trec tot felul de persoane, o lovesc, aşa, să facă rău", a explicat administratorul Prefecturii. "Rampa modernă de acces a fost instalată în 2008 şi este întreţinută periodic. Nu prea avem însă solicitări pentru folosirea ei, maxim 2-3 pe an, atât!", a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrica Paţilea, explicând astfel şi de ce funcţionează greoi rampa - nu prea este folosită.

Multe instituţii publice de larg interes pentru cetăţeni se află, însă, în Blocul Cristal, o instituţie cu trei etaje, fără rampă de acces sau lift, în care persoanele cu dizabilităţi nu au nici o şansă să ajungă singure. Aici funcţionează: Oficiul de Cadastru (în subordinea MAI), Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (MAI), Camera Agricolă a Judeţului Galaţi (Consiliul Judeţean), Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (Ministerul Agriculturii), Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (Guvernul României), Direcţia de Integrare Europeană, Dezvoltare Economică şi Autorizarea Serviciilor Publice Deconcentrate (Prefectura Galaţi şi MAI), Zona Liberă Galaţi, (Consiliul Local şi Ministerul Transporturilor), Agenţia de Dezvoltare Regională de S-E – filiala Galaţi etc. "Sunt scări şi apoi alte scări şi alte scări... şi sunt instituţii publice. Cum să ajung în birou? Nici măcar un gardian nu este la intrare, pentru a-i spune ce problemă am... vin degeaba aici, nu înţeleg de ce nu se rezolvă ceva şi pentru noi, până la urmă şi noi suntem cetăţenii acestei ţări, şi noi i-am votat şi nu noi am ales să fim aşa cum suntem", spune, cu tristeţe, Florin Diaconiţă, după ce a aşteptat zeci de minute în faţa Oficiului de Cadastru, fără ca măcar să vină vreun angajat să îl întrebe dacă are sau nu o problemă de rezolvat la birourile instituţiei. Singura prezenţă a fost o tânără funcţionară, care se nimerise să se afle la parter şi care când a auzit întrebarea "care este procedura de acces în instituţie pentru persoanele cu dizabilităţi", a răspuns stins "nu aţi nimerit persoana potrivită...", după care a dispărut.

Vasile Cristea, preşedintele Asociaţiei Sporting Club Galaţi, o asociație sportivă a persoanelor cu handicap, înfiinţată în 1992, militează de ani de zile pe lângă instituţiile publice pentru ca acestea să asigure accesul în instituţii a persoanelor cu handicap. Greoi, lucrurile se mişcă, totuşi. Noi instituţii publice înfiinţate au rampe de acces – precum sediul nou al Facultăţii de Medicină - , iar alte instituţii aflate la etaje s-au mutat la parter şi au amenajat şi rampe de acces pentru persoanele cu handicap, aşa cum este cazul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (foto 3). "Da, ne-am mutat în martie 2014 de la etajul al V-lea al Blocului Cristal aici, într-o clădire proprietate privată a unei persoane, unde plătim chirie, tocmai pentru ca persoanele cu deficienţe locomotorii să aibă acces. Decizia de a ne muta a venit în urma sesizărilor mai multor cetăţeni cu deficienţe locomotorii şi a două verificări efectuate de serviciul Prestaţii Sociale al ITM", a spus comisarul Carmen Tudor.

Lista problemelor de care se lovesc pesoanele cu handicap continuă cu lipsa rampelor de acces în mijloacele de transport public, dar şi cu locurile de parcare special amenajate pentru personeale cu dizabilităţi, ocupate de şoferii sănătoşi, cel puţin fizic, deoarece şi lipsa bunului simţ poate fi asimilată unui handicap..."În 98% din cazuri, parcările sunt ocupate de maşini conduse de şoferi fără probleme... Inclusiv am găsit maşini conduse de poliţişti, care mi-au spus că ei au dreptul să parcheze pe locurile rezervate persoanelor cu handicap, pentru că s-ar afla în misiune, dar nu este adevărat, legea nu prevede nicăieri aşa ceva. Am demarat o campanie şi unde găsesc maşini parcate aşa, le las în parbriz un fluturaş cu mesajul - domnule/doamnă vă rugăm nu mai parcaţi pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, nu uitaţi - Nimeni nu e imun la infirmitate", spune Vasile Cristea.

Lasă un comentariu